Tahıl Koridoru Anlaşması: 1,7 milyon ton yük taşındı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü, 2 Eylül’de Twitter hesabından "Tahıl Koridoru Anlaşması" kapsamında taşınan yüklere ilişkin bilgilendirmede bulundu. Müdürlüğün açıklamasına göre, ilk bir ayda1 milyon 680 bin 396 ton yük taşındı

Ukrayna’dan taşınan yükler Kuzey-Güney Hattı ve Güney-Kuzey Hattı olmak üzere iki hattan dünyaya ulaştırılıyor.

69 GEMİDEN 27’Sİ TÜRKİYE LİMANLARINA

Müdürlük, Ukrayna’nın Odesa, Chornomorsk ve Yuzhne şehirlerindeki limanlardan yola çıkan 69 geminin 27’sinin yüklerini Türkiye limanlarına getirdiğini ve gemilerin 26’sının Türk bayraklı, sahipli veya işletenli gemiler olduğunu belirtti. Ayrıca bugüne kadar taşınan toplam yük miktarı olan 1 milyon 680 bin 396 tonun 378 bin 887 tonu Türkiye limanlarına gelen geldi.

Gemilerin Türkiye dışında gittiği ülkeler ise Almanya, Cibuti, Çin, Fransa, Güney Kore, Hindistan, Hollanda, İngiltere, İran, İrlanda, İspanya, İsrail, İtalya, Libya, Lübnan, Mısır, Romanya, Somali, Sudan ve Yunanistan.

 YÜKLERİN İÇERİĞİ

Müdürlük gemilerle taşınan yüklerin içeriğini de paylaştı. Gemiler ile ayçiçeği çekirdeği, ayçiçeği küspesi, ayçiçeği yağı, arpa, buğday, mısır, soya, şeker pancarı, bezelye ve kanola tohumu olmak üzere 10 çeşit yük taşındı. Türkiye limanlarına ise bezelye, mısır, ayçiçeği küspesi, buğday, ayçiçeği çekirdeği, ayçiçeği yağı yükleri geldi.

Açıklamada 69 geminin 22'sinin 24 Şubat'tan bu yana mahsur kalan gemiler olduğu,. diğerlerinin ise tahıl koridorunun açılmasından sonra Ukrayna’dan yükleme yapmaya başlayan gemiler olduğu belirtildi.

GÜNEY-KUZEY HATTI

Müdürlük diğer hatta ilişkin ise şunları aktardı:

"Ukrayna'nın Yuzhne, Chornomorsk ve Odesa şehirlerindeki limanlara savaş durumundan ve tahıl koridoru açıldıktan sonra ilke defa gitmek üzere şu ana kadar toplam 86 gemi İstanbul'da müşterek merkez tarafından denetlenmiş veya denetimleri planlamaya alınmıştır. Söz konusu 86 geminin 35'i (yüzde 41) Türk bayraklı, sahipli ve işletmelidir."

Sonraki Haber