Tahran Büyükelçisi: İran kendi kararını verecek

Tesnim Haber Ajansı, Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç ile röportaj yaptı. Büyükelçi'nin röportajından, Heniyye'nin şehit edilmesiyle ilgili değerlendirmelerinin yer aldığı bölüm yayımlandı.

This browser does not support the video element.

HAMAS Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin 31 Ağustos 2024'te İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'ın yemin töreni için İran'da bulunduğu sırada suikasta uğrayarak şehit edilmişti.

İran'ın yarı resmi haber ajansı olan Tesnim Haber Ajansı'nın, Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç ile yaptığı röportajın 'İsmail Heniyye' ile ilgili olan kısmı yayımlamdı.

Röportajda, Heniyye'nin İran'ın başkentinde üst düzey konuğu olduğu bir sırada şehit edilmesine karşı İran'ın tepkisinin makul olduğunu vurgulayan Tahran Büyükelçisi hangi ülkede olsa aynı tepkiyi vermesi gerekir ifadesini kullandı.

'İRAN BÜYÜK BİR DEVLET, BİR GELENEK VAR'

Büyükelçi, "Gücü yetmiyorsa o ülke bir şey yapamayabilir ama İran'ın gücü var. Sonuçta İran büyük bir ülke, büyük bir devlet, bir gelenek var. Ve kendi evinde bir misafirin saldırıya uğradığı zaman buna tepki verecek." ifadelerini kullandı.

'İRAN KENDİ KARARINI VERECEK'

İran'ın kararlı olduğunu vurgulayan Büyükelçi, "Bizim İran'a söyleyecek bir şeyimiz yok. Hafif davranın, sabırlı olun, şiddetli cevap vermeyin , askeri cevap vermeyin... Diğer ülkelerin bir önerisi var mı? Yok. Bu olmadığı için İran'a söylenecek ne olabilir? İran kendi kararını verecek. Bu konuda da kararlı görünüyor." dedi.

'KATLEDİLEN ATEŞKES SÜRECİDİR'

"Buna büyük tepkiler verilmesi gerekir" diyen Tahran Büyükelçisi, "Ateşkes görüşmeleri sürecini yürüten bir taraf olarak görev alan bir siyasi liderin şehit edilmesi çok daha vahim bir şey. Bu uluslararası hukuk açısından da çok vahim bir durum ve buna büyük tepkiler verilmesi gerekir. Ama gördüğünüz gibi sadece kaygılarını dile getiriyorlar. Aslında burada katledilen ateşkes sürecidir." dedi.

Sonraki Haber