Tahran ve Bağdat’tan Filistin mutabakatı
İran ve Irak’lı liderler ABD’nin İsrail’e verdiği desteklerle katliamlara ortak olduğuna dikkat çekti. Saldırıların durdurulması için Washington ve Tel Aviv’e daha fazla siyasi baskı yapılması gerektiğini vurguladı
İran’ın Filistin diplomasisi sürüyor. Bu kapsamda Tahran, son olarak Irak Başbakanı Muhammed Şiya Es-Sudani’yi ağırladı. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile görüşen Sudani, İran İslam Devrimi Lideri Ayetullah Seyyid Ali Hamaney tarafından da kabul edildi. İkili ilişkilerin ele alındığı görüşmelerde ana gündem maddesi İsrail’in Gazze’deki savaş suçları oldu.
‘SİYONİST REJİM ÇÖKTÜ’
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, konuk başbakan ile düzenledikleri ortak basın toplantısında İran ile Irak’ın Filistin halkına yönelik baskılara karşı ortak tutumu olduğunu belirtti. “İki ülkenin ortak tutumlarını gözden geçirdik ve Gazze'deki bombalama, soykırım ve çocuk katliamının bir an önce durdurulması gerektiğine inanıyoruz. ABD'nin Siyonist rejime askeri ve istihbarat yardımı, onları Gazze halkını öldürme konusunda daha cüretkâr hale getiriyor.” diyen Reisi, “Gazze'de son dönemde işlenen suçlar ABD'nin ve Siyonist rejimi destekleyen ülkelerin sorumluluğundadır. ABD, Gazze'ye yardım etmek ve ateşkes sağlamak istediğini iddia ediyor ama uygulamada ve Birleşmiş Milletler kararlarında gördüğümüz şey, Siyonist rejimin ellerini öldürmeye açmaktır. Siyonist rejim çöktü ve Amerikalılar onu ayakta tutmak istiyor. Siyonist rejim bu utanç verici başarısızlığı insanlığa karşı işlenen suçlarla telafi edilemez.” değerlendirmesi yaptı. Direnişin verdiği mücadele karşısında İsrail’in Gazze halkının evlerini yıkmasının, kadın ve çocukları öldürmesinin zafer sayılmayacağını vurgulayan Reisi, İslam ülkeleri, bölgesel ve uluslararası ülkeler düzeyinde İsrail’in saldırılarını durdurmak için atılacak her türlü adıma iş birliği yaptıklarını kaydetti.
GÜVENLİK ANLAŞMASININ OLUMLU YANSIMALARI
Irak ile İran ilişkilerinin her geçen gün daha da iyiye gittiğini bildiren Reisi, “Güvenlik konularında Sayın Başbakanın yönetiminde yapılan en önemli işlerden biri de iki ülke arasında imzalanan güvenlik anlaşmasının özellikle Irak'ın Kürdistan bölgesinde hayata geçirilmesidir. Tüm çabalar İran ve Irak arasındaki güvenlik anlaşmasının tam anlamıyla hayata geçirilmesi üzerinedir. Onların da takdir ettiğimiz çabaları ile düşmanların tamamen silahsızlandırılmasıyla birlikte devrim karşıtlarına karşı güzel adımlar atıldı.” ifadelerini kullandı.
Tahran ziyaretleriyle İran ile ilişkilerin daha da derinleştiğini belirten Irak Başbakanı Sudani, “Çok şükür ve Yüce Allah'ın izniyle, İran ile Irak arasındaki güvenlik komitesinin sınırda gerginlik yaratan sınır bölgeleri ve yerleriyle ilgili yükümlülüklerini yerine getirerek bu gerginlikleri ortadan kaldırdığına şahit olduk. İran'ın güvenliğine zarar verebilecek her şeyi de kontrol edebildik. Çünkü biz Irak hükümeti olarak İran-Irak sınırında güvenliği sağlamak için elimizden geleni yapıyoruz ve hiçbir grubun veya akımın Irak topraklarından İran’a tehlike oluşturmasına izin vermiyoruz." şeklinde konuştu.
İSRAİL’İN SUÇLARINA DİKKAT ÇEKTİ
İran ve Irak'ın Gazze krizini çözmek için pozisyonlarını koordine etmeye çalıştıklarını vurgulayan Sudani, “Irak'ın Filistin meselesindeki sağlam ve ilkelidir. Ülkenin (Filistin) özgürlüğe kavuşması ve başkenti Kudüs ile bağımsız bir ülke kurma hakkını vurguluyoruz. Filistin'de son dönemde yaşanan krizin, Siyonist rejimin Filistin halkına karşı işlediği suçların sonucu olduğunu hepimiz biliyoruz. Yıllardır Gazze halkı büyük bir hapishanedeyken dünya ülkeleri bunun için bir adım atmıyor. Uluslararası toplum Gazze'ye yönelik yükümlülüklerini yerine getiremedi.” ifadelerini kullandı.
Üstü kapalı ABD’nin İsrail’e verdiği desteği eleştiren Sudani, "Bölgede savaşın gelişmemesini isteyenler, Siyonist rejime, organize suçların ve Gazze halkının öldürülmesinin durdurulması için baskı yapmalıdır. Bölgenin büyük bir savaşa sürüklenmemesi kararı Gazze'de milletimize yönelik bu saldırıları yapanların elindedir.” dedi.
‘ANKARA İLE ANLAŞMAYA VARDIK’
Haftalık basın toplantısında konuşan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kenani, Aydınlık gazetesinin “İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan geçen hafta Türkiye'ydi. İki ülkenin Filistin için, ortak planı var mı?” sorusuna da yanıtladı.
Kenani, “İran ve Türkiye, bölgesel gelişmelerde etkili rol oynayan iki önemli bölge ülkesidir. Filistin'deki gelişmeler ve Gazze'deki mevcut içler acısı koşulların ele alındığı bu gezide, iki ülke arasında iyi ve detaylı bir görüş alışverişinde bulunularak, Siyonist rejimin Gazze'de yaptıklarının hiçbir şekilde tolere edilemeyeceği konusunda mutabakata varıldı. Saldırıların durdurulması, insani yardım gönderilmesi ve kuşatmanın sona erdirilmesi ile Gazze’nin kuzeyinde yaşayan vatandaşların yerlerinden edilmesinin önlenmesi olmak üzere üç temel konuda istişarelerde bulunulması ve ortak çaba gösterilmesine karar verildi.” şeklinde konuştu.
‘IRAK YENİ BİR YOL ÇİZEBİLİR’
İran İslam Devrimi Lideri Ayetullah Seyyid Ali Hamaney, Irak Başbakanı Muhammed Şiya Es-Sudani ile görüşmesinde Bağdat’ı Filistin meselesindeki tutumundan dolayı tebrik etti. İslam dünyasının ABD ve İsrail üzerindeki siyasi baskıyı artırması gerektiğini belirten Ayetullah Hamaney, “Bölgede önemli bir ülke olan Irak, bu alanda özel bir rol oynayarak Arap dünyasında yeni bir yol çizebilir. Bu konuda İran ile Irak birbirleriyle koordine olarak rol oynayabilir. Gazze’de yaşanan tüm katliamlara rağmen Siyonist rejim şu ana kadar başarısız oldu. Çünkü kaybettiği itibarını geri kazanamadı ve gelecekte de kazanamayacak. Siyonist rejimin suçlarını yönlendirmede ABD’nin doğrudan rolü giderek güçleniyor. ABD’den yardım gelmezse Siyonist rejimin çalışmaları sürdürülemez.” ifadelerini kullandı. 7 Ekim’de başlayan operasyonun kahramanca olduğunu belirten Sudani de Tel Aviv’in Gazze’deki suçlarını durdurmak için Irak’ın kapsamlı siyasi girişimlerde bulunduğunu kaydetti. Çabalarının öncelikle bombardımanı durdurmak olduğunu bildiren Sudani, sonraki adımda Gazze halkına gıda ve tıbbi yardım göndermeyi hedeflerini söyledi. Sudani, bu konuda İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile gerekli düzenlemeleri yaptıklarının altını çizdi.
NÜKLEER TEHDİDİNE TAHRAN’DAN TEPKİ
Filistin’deki gelişmelerle ilgili İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani de önemli açıklamalar yaptı. İsrail’den gelen Gazze’de nükleer bomba kullanmaya yönelik tehditlere değinen Kenani, “Bu, Siyonist rejimin savaş suçu işlemede hiçbir sınıra uymadığını, uluslararası kanun, kural ve düzenlemelere saygı göstermediğini gösteriyor. Rejimin gaddar ve isyankâr davranışları nedeniyle bu tehdidin uluslararası toplum tarafından dikkate alınması gerekmektedir. Bu konunun uluslararası barış ve güvenliğe yönelik bir tehdit olarak ciddi bir şekilde ve derhal Birleşmiş Milletler ve Güvenlik Konseyi'nin dikkatine sunulmasını umuyoruz. Nükleer silahların kullanımını ve yayılmasını yasaklayan İsrail destekçisi Batılı hükümetlerin, bu tehdide karşı sessizliğini gözlemliyoruz.” değerlendirmesi yaptı. ABD’nin çözümün değil, savaşın bir parçası olduğunu bildiren Kenani, “Bu hükümet (ABD Hükümeti) siyasi, güvenlik ve askeri alanlarda tüm gücüyle bu rejimin (İsrail) yanındadır. Filistin'deki kronik ve köklü kriz konusunda tarafsız bir hükümet değildir. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Siyonist suçları sona erdirme yetkisinin kullanılmasını engelledi. Eğer Amerikan hükümeti krizi çözmek istiyorsa pratik davranışını değiştirmeli. ABD hükümeti, Filistin’de işlenen suçlardan sorumludur ve hesap vermelidir.” dedi.