Tahran’dan Zengezur değerlendirmesi
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, haftalık basın toplantısında Zengezur Koridoru konusunda konuştu. Kenani, 'İran, bölgede ekonomik ilişkiler ve ulaşım bağlantılarındaki engellerin ortadan kaldırılmasına önem veriyor' ifadelerini kullandı
Son dönemde Moskova ile Tahran arasında karşılıklı mesajların verildiği Zengezur Koridoru konusunda İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani yeni bir açıklama yaptı. Haftalık basın toplantısında soru üzerine konuşan Kenani, “İran, bölgede ekonomik ilişkiler ve ulaşım bağlantılarındaki engellerin ortadan kaldırılmasına önem veriyor. Çıkarları Kafkasya'daki istikrarsızlıktan sağlanan yabancı aktörler bölgeyi istikrarsızlaştırmaya çalışıyor.
"Bu çerçevede ulaşım yollarındaki engellerin ortadan kaldırılmasını destekliyoruz. Jeopolitik ve sınır değişikliğine yönelik her türlü eyleme kesin olarak karşı olduğumuzu beyan ederiz.” ifadelerini kullandı.
İRAN’DAN 3+3 MEKANİZMASINA DESTEK
“İran, komşuluk politikası çerçevesinde Güney Kafkasya'da sürdürülebilir barışı destekliyor.” diyen Kenani, Türkiye, İran, Rusya, Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan’ın da dahil olması hedefiyle gündeme gelen 3+3 mekanizmasına dikkat çekti.
Daha önce 3+3 mekanizması için Tahran’da düzenlenen toplantının benzerinin yeniden yapılacağını belirten Kenani, “3+3 formatına dayalı bölgesel işbirliği mekanizmasının güçlendirilmesini ciddi biçimde destekliyoruz.” dedi.
‘DOĞU İLE İLİŞKİLER STRATEJİK’
Avrupa ülkeleri ile yürütülen ancak tıkanan nükleer müzakereler hakkında da konuşan Kenani, topun Batı'da olduğunu kaydetti. “Karşı tarafın nükleer anlaşmayı yeniden canlandırmak için taahhütlerine uyması şartıyla anlaşmanın yolu açılabilir. Taraflar için hala diplomatik bir fırsat olduğuna inanıyoruz.” diye konuşan Kenani, bu konuda Avrupa Birliği ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ile görüşme trafiklerinin devam ettiğini kaydetti.
Ülkesinin dış politika yaklaşımı hakkında da değerlendirmeler yapan Dışişleri Sözcüsü, İran’ın komşuları ve başta Rusya ile Çin olmak üzere Doğu ülkeleriyle ilişkilere öncelik vermesinin taktiksel değil stratejik bir tercih olduğunu bildirdi.