Taklamakan Çölü'nde uçak gemisi batırıldı

Çin, bir uçak gemisi batırabileceğinden ve bir deniz üssünü tam isabetle vurabileceğinden emin olmak istiyor...


ABD Donanma Enstitüsü (USNI), Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA)'nun uzak bir çöl bölgesinde sahte hedeflerin olduğu birkaç test alanı kurarak gelecekteki olası çatışmalara hazırlandığını iddia etti. Söz konusu çöl bölgesine ilişkin uydu görüntüleri yayınlayan USNI, Çin Ordusu'nun bir limandaki gemileri uzun menzilli balistik füzelerle vurma yeteneğini test ettiğini bildirdi.

Çin'in Sinciang-Uygur Özerk Bölgesi'nde yer alan Taklamakan Çölü, uzun yıllardır Çin Ordusu'nun füze denemelerine ev sahipliği yapıyor. Bu kapsamda çöl bölgesinde kurulan test alanları üzerinde hipersonik füzeler deneniyor.

ABD Donanma Enstitüsü tarafından bu hafta başında yayınlanan son uydu görüntüleri de, Çin Ordusu'nun Taklamakan Çölü'nde yeni test alanları inşa ettiğini gösteriyor. Bu kez hedefler arasında uçak gemileri, destroyerler ve hatta bir deniz üssü maketi de dahil olmak üzere simüle edilmiş çeşitli savaş gemileri yer alıyor.

Uydu görüntülerine göre bu hayali üs, şubat ayında gerçekleşen bir füze testinde imha edilmiş ve ardından hızla sökülmüş. Ünlü deniz araştırmacısı H I Sutton, görüntüler hakkında şu bilgileri paylaşıyor:

“Simüle edilen savaş gemilerinin sac plaklardan yapılmış olması, radar ve kızılötesi izler sağlayabileceğine işaret ediyor. Bu da Çin'in hedefleme kabiliyetlerinin radar ve kızılötesi güdüm sistemlerini ve hatta muhtemelen karşı önlemlerin üstesinden gelmek için sofistike bir yapay zekayı (AI) kullanabileceğini ve aynı zamanda sıkışık deniz yolları ve kıyı sularındaki kilit hedefleri ayırt etmeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

“Bu sahaların niteliği ve konumu, hedeflerin balistik füzeleri test etmek için kullanıldığını gösteriyor. Bu hipersonik gemisavar balistik füzeler (ASBM'ler), savaş gemileri için giderek daha önemli bir tehdit haline geliyor. Çin'in çeşitli ASBM'ler geliştirmekte olduğu biliniyor. İki tip, DF-21D ve DF-26 karada konuşlu. İsmi bilinmeyen bir başka tip ise H-6 bombardıman uçağı tarafından taşınıyor. Ve şimdi Type-055 Renhai sınıfı kruvazörün, geçici olarak YJ-21 olarak tanımlanan daha küçük bir tanesini fırlatabileceği teyit ediliyor.”

'GELİŞİGÜZEL DEĞİL'

Bir başka deniz araştırmacısı Damien Symon ise test alanındaki hedeflerin yerleşiminin çok hesaplı olduğunu belirtiyor. “Yönleri, şekilleri ve boyutları birden fazla hedef için tutarlı.” diyen Symon, “Burada gelişigüzel hiçbir şey yok.” değerlendirmesinde bulunuyor.

Tayvan Kaohsiung Deniz Harp Okulu'nun eski eğitmenlerinden Lu Li Shih ise yeni test alanının Tayvan'daki Suao Deniz Üssü'nü simüle ettiğini ve hedef olarak limanda bulunan geminin de Kee Lung sınıfı bir destroyer olduğunu iddia ediyor.

Ayrıca hedef menzillerine bakarak Çin'in Type-055 kruvazörlerinden ateşlenen yeni YJ-21 hipersonik füzesini kullanarak Guam ve Tayvan'a yapılacak saldırıları simüle ettiğini öne sürüyor.

Senaryo her ne olursa olsun, Çin'in uzun menzilli füze kabiliyetini geçmişe nazaran giderek geliştirdiği görülüyor. Sutton, bu durumun olası sonuçlarını şu sözlerle ifade ediyor: “ASBM'ler bir gemiyi iskeleden ayırt edebilirlerse, düşman donanmasına öldürücü bir darbe indirebilirler. Korkulan, filoların açık sulara kaçamadan ya da dağılamadan başlarının kesilmesidir. En az dört ASBM silahı Pentagon'da endişe yaratmış ve Savunma Bakanlığı'nın en son Çin askeri gücü raporunda yer almıştır.”

Çin, geçen yıllarda da yine Taklamakan Çölü'nde kurguladığı bir savaş oyununda uçak gemisi batırmayı başardığını duyurmuştu.

Sonraki Haber