Taliban heyeti 18 yıl aradan sonra ilk kez Kabil'de

ABD operasyonuyla görevden uzaklaştırılan Taliban örgütünden 3 kişilik bir heyet, rejimin 2001'de devrilmesinin ardından, ilk kez esir takasını görüşmek üzere başkent Kabil'e gitti.

Afganistan Ulusal Güvenlik Şurası'ndan yapılan açıklamada, Taliban heyetiyle Afgan yetkilileri arasında ilk teknik görüşme gerçekleşti.

Toplantıda esir takasının gerçekleşmesi konusunun ele alındığı ifade edilen açıklamada, görüşmenin çok iyi geçtiği ve yarın da devam edeceği kaydedildi.

Görüşmede Kızılhaç Komitesi temsilcileri de hazır bulundu.

Dün (31 Mart) gerçekleşmesi planlanan esir takasının Taliban heyetinin Kabil'e gelme tarihinin belirsiz olması nedeniyle ertelendiği açıklanmıştı.

BARIŞ SÜRECİNİ BAŞLATAN ANLAŞMA

ABD ile Taliban örgütü 29 Şubat'ta Katar'ın başkenti Doha'da barış anlaşması imzalamıştı.

Anlaşmaya ABD adına Washington'ın Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, Taliban adına ise Siyasi İşler Başkanı Molla Abdulgani Berader imza atmıştı.

Bu çerçevede ABD ve NATO şemsiyesi altındaki ülkeler, kademeli olarak Afganistan'dan asker çekecek, buna karşın Taliban da ülke topraklarını yabancı güçlere kullandırmayacak.

Washington, Taliban'dan bu madde ile el Kaide ve IŞİD gibi oluşumlarla savaşmasını istiyor.

Ayrıca taraflar arasında mahkum takası da yapılacak.

Ancak Kabil Hükümeti, Taliban üyesi 5 bin mahkumu henüz salmış değil.

Taliban da kendi elindeki bin kadar Afgan güvenlik güçlerine mensup asker ve polislerden oluşan esiri serbest bırakacak.

Anlaşmada, Taliban'ın, serbest bırakılan üyelerinin ABD ve müttefiklerine tehdit oluşturmamasını sağlayacağı vurgulanmıştı.

Sonraki Haber