Taliban hükümetinden İpek Yolu’nu inşa etme kararı

Başkent Kabil’de düzenlenen “Bölgesel Bağlantılarda Zorluk ve Fırsatlar” başlıklı konferansta konuşan Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Afganistan ekonomisinin kalkınmasında Çin’in önemli bir yeri olduğunu ifade etti.

Mücahid, uzun yıllar süren çatışma ve istikrarsızlık ortamı nedeniyle yarım kalan büyük ekonomik projelerin yeniden başlatılması için artık Afganistan’da yeterli güvenliğin olduğunu savunarak, şu şekilde konuştu:

“Son Bakanlar Kurulu toplantısında, Afganistan’ı Çin’e bağlayacak İpek Yolu’nun inşa edilmesinin gerekli olduğu kararına varıldı. Bu tarihi yol, ülke ekonomisinde büyük bir rol oynayabilir. İyi bir güvenliğimiz var. Büyük ekonomik projeleri başlatmanın zamanıdır.”

EKONOMİK ANLAŞMA ARAYIŞI

Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Sözcüsü Ahundzade Abdulselam Cevad, geçen hafta Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, Çin’de dâhil olmak üzere komşu ülkelerle ticari anlaşmalar imzalamak istediklerini ve bu ülkelere giden Afgan heyetlerin görüşmeleri sürdürdüğünü aktarmıştı.

Taliban’ın yönetime gelmesiyle daha önce Afganistan bütçesinin yaklaşık üçte ikisini fonlayan Batılılar, tüm yardımları kesti. Çoğu uluslararası kurum ve kuruluş da ülkeden ayrıldı. Söz konusu gelişmeler ülkedeki insani ve ekonomik krizi derinleştirdi.

Sonraki Haber