Taliban: Pencşir’i tamamıyla aldık

Taliban, Afganistan’da kontrolü ele alamadığı son vilayet olan Pencşir’de de zaferini ilan etti. Müzakerelerin sonuç vermediğini açıklayan Taliban Sözcüsü, bir gecede binlerce askerin Pencşir’e girdiğini bildirdi

Taliban, dün yaptığı açıklamada, Kabil’in kuzeyindeki Pencşir vilayetinin kontrolünü ele geçirdiklerini duyurdu. Binlerce Taliban askerinin bir gecede Pencşir’in sekiz bölgesini kontrol altına aldığı bildirildi. 15 Ağustos’ta Taliban’a karşı direnişi başlattıklarını söyleyen “Ulusal Direniş Cephesi”, yaklaşık 20 günlük süreçten sonra Pencşir’de yenilmiş oldu.

‘MÜZAKERE İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPTIK’

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahit yaptığı açıklamada, Pencşir'in Taliban askerlerinin kontrolü altında olduğunu söyledi. Mücahit daha sonra Kabil'de düzenlediği basın toplantısında da "Sorunu müzakereler yoluyla çözmek için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştık ve onlar görüşmeleri reddettiler. Ardından güçlerimizi savaşa göndermek zorunda kaldık." dedi. "Düşmanın son yuvası Pencşir vilayeti de tamamen fethedilmiştir." ifadesini kullanan Mücahit, yayınladığı yazılı metinde Pencşir'in ele geçirilmesiyle ülke genelinde savaşın tamamen sona erdiğini kaydetti.

Taliban karşıtı güçler; eski başkan yardımcısı Emrullah Salih ve Ahmet Şah Mesut'un oğlu Ahmet Mesut tarafından yönetiliyordu.

ÜST DÜZEY YÖNETİCİLER ÖLDÜRÜLDÜ

Taliban ile çatışmaya giren “Ulusal Direniş Cephesi”nden üst düzey komutanların ve bir sözcünün öldürüldüğü açıklandı. Çatışmalarda öldürülen Afganistan Ulusal Direniş Cephesi Sözcüsü Fahim Dashty, Cemiyet-i İslami Partisi’nin kıdemli bir üyesi ve aynı zamanda Afgan Gazeteciler Federasyonu üyesiydi. Afganistan Ulusal Direniş Cephesi, yaptığı açıklamada, "Bugün iki değerli ağabeyimizi, meslektaşımızı ve savaşçımızı derin bir duygu ve üzüntüyle kaybettik. Emir Saheb Ahmet Mesut'un ofisinin başkanı Fahim Dashty ve Afganistan'ın ulusal kahramanının yeğeni General Sahib Abdul Wadood Zhor şehit olmuştur.” ifadelerine yer verdi.

Fahim Dashty Twitter’dan son yaptığı açıklamalarda, direniş güçlerinin bir günde yaklaşık 600 Taliban militanını öldürdüğünü ve binin üzerinde militanın ele geçirildiğini ileri sürmüştü.

EMRULLAH SALİH KAÇTI

Ülkede savaşın tamamen sona erdiğini belirten Taliban, eski Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin yurt dışına kaçması sonrası kendisini ülkenin geçici Cumhurbaşkanı ilan eden, direniş hareketinin liderlerinden Emrullah Salih'in de Tacikistan'a kaçtığını açıkladı.

Salih, Afganistan'ın başkenti Kabil'in Taliban'ın eline geçmesi sonrası kendisine sadık bir ekip ile Pençşir'e geçmiş ve buradaki direniş hareketinin lider kadrosunda yer almıştı.

Öte yandan Afgan Ulusal Direniş Cephesi liderlerinden Ahmet Mesut, Twitter üzerinden bir mesaj yayınlayarak "Güvendeyim" mesajı verdi.

ULUSAL DİRENİŞ CEPHESİ YALANLADI

Taliban Sözcüsü’nün Pencşir’in tamamıyla ele geçirildiğini açıklamasından sonra Ulusal Direniş Cephesi’nden yalanlama geldi. Taliban'a karşı savaşan Ulusal Direniş Cephesi sözcülerinden Ali Maysam, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Bu doğru değil, Taliban Pençşir'i ele geçirmedi" dedi.

Sonraki Haber