Talimata uyduysa örgüt bağı var
Anayasa Mahkemesi, FETÖ’nün kapatılan finans kurumu Bank Asya’da gerçekleştirilen parasal işlemlerin silahlı terör örgütüne yardım etme suçuna ilişkin belirleyici delil olarak kabul edilmesi nedeniyle adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini ileri süren kişinin başvurusunu kabul edilemez buldu.
Hatay İl Emniyet Müdürlüğüne yapılan FETÖ ihbarı üzerine Hatay Cumhuriyet Başsavcılığınca S.G. isimli kişi hakkında soruşturma başlatıldı. İhbar tarihinde ailesinin Hatay'daki ikametinde geçici olarak bulunan S.G, 23 Temmuz 2016 tarihinde gözaltına alındı, sonra tutuklandı. Başsavcılığın iddianamesinde, 22 Temmuz 2016 tarihinde Hatay Emniyet Müdürlüğü Muhabere ve Elektronik Şube Müdürlüğüne gelen ihbarda S.G’nin FETÖ/PDY'nin önemli bir kripto üyesi olduğunun, Amerikan İstihbarat Servisi için çalıştığının ve yakın zamanda ABD'ye gideceğinin belirtildiği kaydedildi. Başsavcılık, iddianameyle S.G. hakkında Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açtı.
MASAK VE BİLİRKİŞİ RAPORLARI
Diğer yandan MASAK tarafından S.G. hakkında düzenlenen 10 Şubat 2017 tarihli mali analiz raporu ile sorgulama sonuçlarını içeren bir adet CD mahkemeye iletildi. Raporda S.G’nin Bank Asya’da 2000 yılında açılmış ve 2009 yılında kapanmış bir hesap kaydının bulunduğu, 31 Aralık 2013 tarihinde yeni bir hesap açtığı ve bu hesabı aktif olarak kullandığı tespitlerine yer verildi. Ayrıca S.G’nin 25 Nisan 2014 tarihinde 2 bin 137 TL havale gönderdiği, 13 Ocak 2015 tarihinde 2 bin 333 TL havale aldığı belirtildi. Mahkeme, TMSF'ye müzekkere yazarak başvurucunun Bank Asya’daki hesap hareketlerine ilişkin kayıtları talep etti. Talebe konu kayıtların Bank Asya tarafından mahkemeye iletilmesi sonrasında bu veriler yeniden bilirkişiye teslim edildi. Bilirkişi tarafından hazırlanan rapor ve eklerinde, Bank Asya’da 2000 tarihli hesabı bulunan başvurucunun 2013 yılı Aralık ayında yeni bir hesap açtığı, hesabında 29 Ocak 2014 tarihi itibarıyla hesap bakiyesi 0,1 TL olan başvurucunun 7 Şubat 2014, 10-11-12 Şubat 2014 tarihlerinde Kuveyt Türk Bankasındaki hesabından Bank Asya hesabına EFT virman işlemi ile para transfer ettiği, 14 Şubat 2014 tarihinde katılım hesabı (vadeli hesap) açtırdığı, hesap hacminin 2014 yılı Mart ayında 16 bin 841 TL, 2014 yılı Nisan ayında 16 bin 887 TL olduğu, takip eden aylarda benzer miktarda hesap bakiyelerinin bulunduğu ve 2014 yılının Aralık ayında 23 bin 44 TL'ye yükseldiği tespitlerine yer verildi.
S.G, mahkemenin 8 Şubat 2018 tarihli kararıyla silahlı terör örgütüne üye olma suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezasına mahkûm edildi. İstinaf başvurusu üzerine Bölge Adliye Mahkemesi, ilk derece mahkemesinin silahlı terör örgütüne üye olma suçundan kurduğu hükmün ortadan kaldırılmasına ve başvurucunun silahlı terör örgütüne yardım etme suçundan 4 yıl 12 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi. Bu hükme yönelik temyiz istemini inceleyen Yargıtay, başvurucunun 1998-2002 yılları arasında örgütle iltisaklı üniversitede eğitim görmesinin örgütsel faaliyet kapsamında değerlendirilemeyeceğini kabul ederken; diğer delilleri gözeterek Bölge Adliye Mahkemesinin mâhkumiyet hükmünün onanmasına karar verdi.
TALİMATLA PARA YATIRDI
S.G.’nin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi şu kararı verdi: “Bölge Adliye Mahkemesi, başvurucunun örgüt liderinin Bank Asya’ya para yatırılması talimatından kısa bir süre sonra Bank Asya’da hesap açması ve 2014 yılı Aralık ayına kadar işlem hacmini devamlı olarak artırmasını örgüt liderinin talimatı doğrultusunda gerçekleşen, örgütün hareketlerini kolaylaştıran ve yaşantısını sürdürmeye yönelik eylemler kapsamında değerlendirmiştir. Mahkeme başvurucuyu anılan bankada hesap açtığı ve/veya para yatırdığı için değil örgüt talimatı üzerine örgüte maddi yardımda bulunduğu sonucuna ulaştığı için cezalandırmıştır. Delillerin terör örgütüne yardım etme suçu açısından mahkûmiyete dayanak alınması, adil yargılanma hakkı kapsamındaki usul güvencelerini tamamen etkisiz hâle getiren açıkça keyfî bir uygulama olarak değerlendirilemez.”