Tam bir Amerikan kabusu! Çin ile Rusya'dan ortak uçak gemisi

Deniz kabiliyetlerini hep daha iddialı hale gelecek şekilde arttıran Pekin'in uçak gemisi inşasında Moskova ile potansiyel bir işbirliğine gidebileceği belirtiliyor.

Çin'in genişleyen uçak gemisi filosu ve Rusya ile stratejik ortaklığı, küresel denizcilik dinamiklerini değiştirebilecek daha derin bir askeri işbirliğine işaret ediyor. Konu üzerine bir makale kaleme alan Amerikalı jeopolitik analist Brandon J. Weichert’e göre Çin'in büyüyen uçak gemisi filosu, henüz ABD ile aynı seviyede olmasa da bölgesel etkisini arttırıyor ve inşa edilen her gemi bir öncekinden daha gelişmiş olarak ortaya çıkıyor. Rusya ile işbirliği yapmak Çin'in kabiliyetlerini daha da güçlendirebilir.

Öte yandan, modern uçak gemilerinden yoksun olan Rusya, denizcilik alanındaki hedeflerini hayata geçirmek için Çin'in yardımından faydalanabilir. Ayrıca Rusya'nın tarihsel denizcilik hedefleri ve mevcut kısıtlamaları göz önüne alındığında bu işbirliğine ilgi duyduğu düşünülebilir.

Çin'in Rusya'ya uçak gemisi yeteneklerini geliştirmede yardım etmesi de dahil olmak üzere iki ülkenin deniz ortaklığı, ABD'ye karşı stratejik hedefleri daha da ileriye taşıyacak ve küresel deniz güç dengelerinde önemli bir değişimin sinyalini verecektir.

ABD İLE YARIŞTA DIŞARIDAN İŞBİRLİĞİ

Savunma ve güvenlik konularında makaleler kaleme alan eski askeri pilot Harrison Kass, bu ortaklığın Çin'e getirebileceği faydalar hakkında şu değerlendirmeleri yaptı: “Çin geniş bir uçak gemisi filosu kurma konusunda istekli olduğunu göstermiştir. Bu noktada, özellikle ABD'yi takip ettiği yarışta dışarıdan işbirliği faydalı olabilir. Uçak gemileri pahalıdır ve ABD'nin 11 süper uçak gemisi var. Çin, Rusya'nın yardımıyla bile ABD'ninkine denk bir filo inşa etmekte zorlanacaktır. Ancak uçak gemisi filosunu büyütmek Çin'in bölgesel olarak kendini kanıtlamasına ve Hint-Pasifik'teki saldırgan toprak iddialarını desteklemesine yardımcı olacaktır.”

Kass’a bakılırsa Çin uçak gemisi filosu, ABD'ninki kadar sofistike, büyük ya da genel olarak yetenekli olmasa da Pekin'in uzaklarda hava gücü konuşlandırma kabiliyetini arttırdı. Çin, halihazırda üç uçak gemisine sahip ve dördüncüsü de yolda.

Weichert ise bazı analistlerin Çin Donanmasının asıl gücünün füzelerde yattığını, sahip olduğu uçak gemilerinin daha çok sembolik bir anlam ifade ettiğini aktarırken kendisi, Pekin’in artık füze sistemleri ve otonom silah platformlarından çok daha fazlasını, ABD ile rekabet edebilecek bir donanma istediğini bunun da uçak gemilerinden geçtiğini ifade ediyor.

'MOSKOVA'NIN DA DESTEĞE İHTİYACI VAR'

Rus Donanmasınınsa tek bir uçak gemisi var. Kass'ın “modası geçmiş bir köpek” olarak tanımladığı Kuznetsov adlı uçak gemisi, uzun süredir tamir görüyor ve şimdilik – bazı Batılı analistlere göre sonsuza kadar – kullanım dışı. Bu sebeple Kass, “Eğer uçak gemileri Moskova için öncelikse Rusların bir taşıyıcı filo geliştirmek ve sürdürmek için desteğe ihtiyacı olduğu açıktır.” değerlendirmesini yapıyor.

Weichert, Rusya'nın güvenilir bir uçak gemisi yaratamamasını baskın bir deniz gücü olmak istemesine rağmen sıcak deniz limanlarına sahip olmamasına bağlıyor ve ekliyor: “Belki de şimdi Çin'in yardımıyla Ruslar uçak gemisi kabiliyetlerini geliştirebilir.”

'ABD DONANMASININ İŞİ ZORLAŞACAK

' Weichert'a bakılırsa Çin'in dünyanın en büyük silah üreticilerinden biri olma arzusu ile Rusya'nın kendi uçak gemisi filosuna sahip bir deniz gücü olma isteği, bu iki ülkenin birlikte uçak gemisi inşa etmek için işbirliği yapabileceği anlamına geliyor.

Kass ise Pekin ile Moskova'nın uçak gemisi üretimi konusunda ortaklık kurmaları konusundaki şüphelerini şu şekilde dile getirdi: “Rusya ve Çin'in dünyanın ilk çok uluslu uçak gemisi inşasına girişecek kadar stratejik olarak uyumlu olduklarına ikna olmuş değilim. Çin'in kendi kaynaklarını Rusya'nın donanma gücünü arttırmak için harcayacağına da ikna olmadım. Rusya'nın ABD'nin hedeflerini bozmasını kolaylaştırmanın daha ucuz, daha verimli, daha düşük riskli ve daha etkili yolları var.”

Weichert içinse durum farklı, ona göre Rusya uçak gemilerini istediğine, Çin de bunları seri üretebileceğini kanıtladığına göre iki ülkenin işbirliği yapması mümkün. Analist “Pekin'in, Moskova'yı ABD Ordusunun dikkatini dağıtıp tüketecek, Çin'in kendi hedeflerine ulaşma yeteneğini artıracak bir araç” olarak gördüğünü ileri sürüyor. Çin'in Rusya'ya uçak gemileri sağlaması, Çin-Rusya ittifakını daha da sağlamlaştıracak ve bu da “ABD Donanmasının hayatını zorlaştıracak” diyen Weichert makalesini, “Ejderhanın ayıya yüzmeyi öğretmesi an meselesi.” ifadeleriyle noktalıyor.

Sonraki Haber