Tamer Karadağlı’nın teşvik açıklaması gündem oldu: Oyuncular sahnede olmalı

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı’nın oyuncularla ilgili yaptığı açıklamalar tartışma yarattı. Eski Devlet Tiyatroları İstanbul Müdürü Tunç Günbay, oyuncuların sahnede olmaları için teşvik edilmesi gerektiğini belirtirken Tiyatrocu Nejat Koper yaşanan hak kayıplarına dikkat çekti.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı, Hürriyet gazetesine yaptığı ziyarette çarpıcı açıklamalarda bulundu.

1 yılda 75 yıllık seyirci rekorunu kırdıklarını kaydeden Karadağlı, “Devlet Ana” oyununun biletlerinin 58 saniyede tükendiğini söyledi. Karadağlı, bu yıl seyirci sayısının 2 milyon 250 bin olduğunu belirtti. ‘Tiyatro her yerde’ sloganıyla çalıştıklarını kaydeden Karadağlı, göreve başladığı günden bu yana 57 ödül kazandıklarını dile getirdi.

KARADAĞLI’DAN ‘LALE DEVRİ BİTTİ’ ÇIKIŞI

Karadağlı’nın ziyareti sırasında Devlet Tiyatroları’nda yer alan sanatçılarla ilgili açıklamaları da tartışma yarattı. DT kadrosunda yer alıp piyasadaki işleri nedeniyle sahneye çıkmayan oyuncuları eleştiren Karadağlı, ‘Lale devri bitti’ ifadelerini kullandı. Karadağlı DT’de görev almayan oyunculara istifa etme çağrısında bulundu.

Oyuncuların ‘asli görevlerini aksatmamak’ kaydıyla başka işlerde çalışmalarını desteklediğini belirten Karadağlı, “Kimsenin oturup yıllarca sadece maaş alıp ama ‘ben oyuncuyum’, ‘ben tiyatrocuyum’ demesi doğru gelmiyor. Çalışmayacaksanız ‘istifa edin’ diyorum. Hakkaniyetli olmaya çok özen gösteriyorum. Birçok arkadaşımıza, ‘gidin dizi-filmlerde oynayın, para kazanın, görünür olun, isminiz marka değeri taşısın’ diyorum. Bunu destekliyorum. Herkese de izin veriyorum. Ama sözleşmelerinde ‘asli görevinizi aksatmamak’ kaydıyla. Bazı oyuncularımız 15 sene boyunca oynamamış. Dışarıda dizi çekiyor, kendi özel tiyatrosu var, maaş alıyor ama çalışmıyor. Bunlar istifa ettiler. Lale devri bitti. Sayıları çok fazla değildi. Çalışmak isteyen çok fazla oyuncu var. Çalışmayan oyuncunun teşviklerini ödemiyorum.” dedi.

SAHNEYE ÇIKMAYAN OYUNCULAR TEŞVİK EDİLMELİ

Karadağlı’nın açıklamalarını değerlendiren Eski Devlet Tiyatroları İstanbul Müdürü Tiyatrocu Tunç Günbay, bir sanatçının her zaman sahnede kalması gerektiğini söyledi:

"Devlet Tiyatrosu oyuncuları her sezonda hiç olmazsa 1 oyun oynaması çok doğru bir olay. Ama 10-15 yıl oynamayan oyuncuya neden oynamıyorsun demek de Genel Müdürlüğün hakkı. Çünkü buradan maaş alıyor. Teşvik primleri alıyor oyuncular. 2-3 oyunda oynayan var, hiç oyunda oynamayan var. Bu haksızlık değil mi? Hiç oynamayanlara teşvik primleri verilmez ya da bu arkadaşlara roller asılır. Oynaması için teşvik edilir. Ben o yöne giderdim. Eğer oynamıyorlarsa da yapacak bir şey yok. Prosedür neyse uygulanır.

"Devlet Tiyatroları sanat disiplini olan kurumdur. Oyunlar başlamadan 1 saat önce oyuncunun kuliste olması gerekiyor. Bunu da sahne amiri tespit eder. Her oyunun bir raporu vardır, bu rapor da genel müdürlüğe gider."

Tunç Günbay

‘SANATIN EMEKLİSİ OLMAZ’

Tiyatrolardaki emeklilik yaşıyla ilgili de konuşan Günbay, “Sanatçılar devlet memuru olduğu için 65 yaş burada da geçerli. Bu sanatçı için doğru mudur değil midir tartışılır. 80 yaşında bir rol olur, 80 yaşındaki sanatçının oynayacak gücü varsa misafir sanatçı olarak çağrılır. Bunu uzatmanın da bir anlamı yok. O zaman birikim olur. Kurumda yenilenme olmaz. Yaşlı oyuncuların kurumunda misafir sanatçı olarak oynamasına izin verilmesi taraftarıyım. Emekli sanatçıların da oynama hakkı olmalı. Sanatın, sanatçının emeklisi olmaz” dedi.

Nejat Koper

ÇÖZÜM HAK KAYIPLARININ ÖNÜNE GEÇMEK

Tiyatro Sanatçısı Nejat Koper ise Karadağlı’nın söylediklerine katıldığını ancak son dönemde çok büyük hak kayıplarının da yaşandığını belirtti. Koper, “Karadağlı'nın söylediklerine büyük ölçüde katılıyorum. DT oyuncusunun birincil-esas görevi, kadrolu olarak girdiği ve maaş aldığı DT'ye hizmet sunmak olmalıdır. Piyasadaki özel işlerde çalışmak, yönetmeliklerde de belirlendiği gibi; “asli görevini aksatmamak” koşuluyla mümkündür... Ayrıca, yıllardır DT oyuncusu olduğu halde, Karadağlı'nın söylediği gibi kurumda oyunculuk görevini tavsatmış, kimi ilişkilerle buna bir yol bulmuş kadrolar vardı. Bu adam kayırmacı, görevi kötüye kullanan gidişatın dönüştürülme uygulaması doğru olmuştur, diye düşünüyorum... Çalışmayan oyuncular halen varsa, teşviklerinin ödenmemesi de hakkaniyetli bir uygulama bence... Yalnız, günümüzde; çalışmakta olan DT kadrolarının hak edişleri-teşvikleri-maaşları konularında durumun eskiye göre çok gerilediğini ve iş yüklerinin çoğaldığını da biliyorum.” ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber