Tapular imar planları arasında kaldı

Zonguldak merkezdeki Ontemmuz mahallesinin evleri, kimine göre yüz, kimine göre yüzelli yaşında. Gelin görün ki, mahalleli, atalarının kurduğu, savunduğu, yaşattığı bu taşınmazların tapusundan mahrum.

Zonguldak’da yeraltı zenginlikleri, yerüstündeki vatandaşlar için tapu engeli oluşturdu. Bölgedeki taşkömürü havzasını korumak için Osmanlı Devleti döneminde çıkartılan "Havza-i Fehmiye" kanunu, Alaplı’dan Kastamonu İnebolu’ya kadarki arazileri kapsıyor. Zonguldak’ın yüzde 80’ini yakından ilgilendiren mülkiyet sorunu, 1999 yılında Belediye tarafından yapılan imarla, 2016 yılında Milli Emlak tarafından yapılan kadastro çalışması arasında sıkıştı kaldı. Bölgede kimi köy ve merkezlere tapular dağıtılırken, yaklaşık 20 bin nüfuslu Ontemmuz Mahallesi açıkta kaldı. Bir yandan mahalle sakinlerindne metrekare başına 47 liraya ulaşan yıllık vergiler alınırken bir yandan da tapularından mahrum bırakılıyor. Öyle ki, kaç kuşaktır o evde ya da o dükkanda oturduğunu dahi anımsamayacak kadar bölgenin yerlisi olan insanlar 100-150 yıllık konutlarında yabancı gibi endişeli tapu bekliyorlar.

BELEDİYE EL DEĞİŞTİRİNCE
Tapu sorununun bu kadar kördüğüm olmasında, Zonguldak Belediyesi’nin el değiştirmesi, de etkili oldu. Sözgelimi, Ontemmuz Mahallesinde yaşayan vatandaşlar, tapu almak ve İmar Barışından yararlanmak için dilekçelerini veriyor, arcat Zonguldak belediyesinin 1999 yılında yaptığı imara göre, imarda başka bir alan görünüyor. Aynı parsele, Belediyenin 2016 yılında yaptığı imara göre ise hiçbir sorun kalmıyor. Ontemmuz mahallesi sakinleri, resmi dairelere gide gele, o dilekçe senin bu dilekçe benim dolaşa dolaşa, artık hukuk ve tapu uzmanı olmuşlar. Mahallede işyerine tapu için uğraşan Hasan Demirkesen, yaşadıklarını Aydınlık’a anlattı.

ONTEMMUZ VAR AMA YOK
"Hazine’ye ait taşınmaz malların kullanıcılarına, tapularının 07.04.2015 tarih ve 23139 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 6637 sayılı kanunun 25 maddesi ile 3303 kanununun ek 1.maddesine göre, kullanıcılarına tapuların verilmesi yürürlüğe girdi. Pek çok mahalleye tapu verilirken Ontenmuz Mahallesinde tapu verme olayı durduruldu. Milli Emlak’a bağlı Deftardarlığın gerekçesi olarak, 1999 tarihli imarda Ontemmuz’un olmayışı, mahallenin ada ve parsellerinin bulunmadığı söyleniyor. Oysa, Zonguldak Belediyesi’nin 2007 ve 2016 yıllarında yaptırdığı güncel imarlar var! Bu güncel imar uygulansa çözümlenmiş olacak."

MİLLETVEKİLLERİNE ÇAĞRI
Hasan Demirkesen’in yaşadıkları bu kadarla da kalmıyor. Ellerinde imar barışı yapı kayıt belgesi de bulunduğunu ifade eden Demirkesen, en son bakanlığın uygulamasını da hatırlatıyor: "5 Ağustos 2018 tarihinde kadostro ve parsel çalışması yapıldı. 1.9.2018 askıya çıkıp yasal süresi olan 1 ay beklenildi. Milli Emlak, Defterdarlık da bizlere tapumuzu alabilmeniz için dilekçelerimizi istedi. Dilekçelerimizi 15.10.2018 tarihinde verdik, 8444 kayıt numaramızla işleme alındı. Ama 9 ay gecmesine rağmen tapularımızı alamadık. Zonguldak ‘ta muhtarların oluşturduğu komisyonlar da bu işin öncüleri oldular, hatta Ankara ‘da Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne kadar takip ettiler. Bir sonuç çıkmadı. Ontemmuz Mahallesi sakinleri olarak, Zonguldak milletvekillerine tapu konusunda öncülük yapmalarını, tapularını alınmasında yardımcı olmalarını bekliyoruz."

ZONGULDAK DÖRT YAPILI

Ak Parti Merkez İlçe Başkanı Mustafa Çağlayan da konuyla yakından ilgili bir isim. Çağlayan, "Çözüm aşamasında" dedi ve Aydınlık’a şu bilgiyi verdi: "Burada 10 yıllık bir belediye vardı. Tapu çalışmasını yapmadı, hükümet bu çalışmayı yapmak üzere tapu kadastro üzerinden bir ihaleye çalışma başladı. Zonguldak dört yapılı: Milli Emlak, Hazine, TTK ve belediye sınırlarında belediyenin yerleri var. Milli Emlak kendine ait yerleri veriyor. Bazı yerlerde de ‘Önce biz kendi yerlerimizi verelim, sonra sorunlu yerleri veririz’ dedi, her yer ölçüldü, Milli Emlak üslendi bunu. Parselasyonlar yapıldı, satışlar başladı. Tapular verilmeye başlandı, problemli olan yerlerde Milli Emlak ve Tapu Kadastro Müdürlüğü, ama her ikisi de Çevre Şehircilik Bakanlığı’nda çözülecek. Çözüm aşamasında. 4-5 ay içinde tapularını alırlar."

Sonraki Haber