Tapusu olanlar dikkat! Devlet konutunu yenilemek isteyenler için harekete geçiyor
Kentsel dönüşümü hızlandırabilmek için yeni düzenleme Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Peki kentsel dönüşüm maliyetini karşılamak için maddi gücü yetmeyen emekli, asgari ücretli çalışan ne yapacak? Süreç nasıl işleyecek?
Kentsel dönüşüm kapsamında yeni bir finansman dönemi başlıyor. Kentsel dönüşümdeki maliyetlerden dolayı vatandaş evini dönüştürmeye yanaşmıyor. Evini dönüştürmek istese bile borcunu ödeyemeyince süreç uzuyor vatandaş haciz işlemleri ile karşı karşıya kalabiliyor.
Devlet konutlarını yenilemek isteyenler için harekete geçti. Evini yenilemek isteyen ama maddi gücü el vermeyen vatandaş artık kamudan finansman destek alarak devlet ile ortak tapuya sahip olacak. Peki devlet ile olan ortak tapudaki süreç nasıl işleyecek?
ÖMÜR BOYU OTURMA HAKKI
Kentsel Dönüşüm Başkanlığının yapmış olduğu projelerde dar gelirli ve yoksullar tarafından kullanılması halinde bağımsız bölümlerde kamu dar gelirli vatandaşları borçlandırmak yerine onun gayrimenkulüne ortak olma modelini geliştirdi.
Yani kamu kentsel dönüşüm için bir bedel ödeyerek konutunuzu yaptıracak ve sizin konutunuza ortak olmuş olacak. Kamu sizden ödenen bu bedeli istemeyecek ve ömür boyu bu konutta oturma hakkı verecek. Ancak ilerleyen süreçte vatandaş devlete olan borcu kendisi ödemek isterse; devlet ortaklıktan çıkacak ve konutun tamamı hak sahibine teslim edilecek.
Vatandaş ölene kadar bu konutunda oturabilecek. Vefat etmesi durumunda mirasçılara da bu hak tanınacak. Mirasçılarda ömür boyu konutta oturabilecek. Ancak mirasçılar konutu satmak isterse o zaman evin güncel değeri oranında kamunun payını ödeyecek ve evi satabilecek.
KİMLER DEVLET İLE ORTAK EV YAPTIRABİLECEK
Devlet ile ortak ev yaptırmanın da belirli kriterleri olacak. Özellikle yoksul vatandaşlar için yeni model geliştirildi. İlk şart olarak iki ve fazla eve sahip olmamak olacaktır. Ev halkının gelir şartı kriteri gibi maddeler ile uygulama devreye alınacaktır.