Tarafsızlık şartına yeşil ışık yaktı

İki ülke heyetlerinin görüşmesi bugün saat 10.00'da başlayacak. Kremlin Sözcüsü Peskov, "Yüz yüze görüşmelere başlanmasına karar verilmesi bile başlı başına önemli.” dedi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy de, Rusya'nın tarafsızlık konusunda anayasa değişikliği talebini kabul ettiklerini duyurdu.

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri harekatına ilişkin Türkiye'nin arabuluculuk hamlelerine bir yenisi eklendi. Antalya'da bakanların buluşmasının ardından iki ülke heyetleri görüşme için İstanbul'da buluştu. Heyetlerin ilk üç görüşmesi Belarus'ta yapılmıştı.

Rusya ve Ukrayna heyetleri 28-30 Mart tarihlerinde İstanbul'da bir araya geliyor. Dün İstanbul'a ulaşan Rus heyette Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Aleksandr Fomin'in de yer aldığı öğrenildi.

Ukrayna heyetinden David Arakhamia, görüşmenin bugün 10.00'da başlayacağını söyledi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimleri neticesinde, Rusya ve Ukrayna müzakere heyetleri Türkiye’de bir araya gelecekler. Tarafların Türkiye’ye duyduğu güvenin sorumluluğunun bilincindeyiz. Toplantıların kalıcı ateşkesle sonuçlanarak barışa vesile olmasını ümit ediyoruz.” dedi.

10 Mart'ta Ukraynalı mevkidaşıyla Antalya'da bir araya gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, heyetlerin İstanbul buluşması için iyi dileklerde bulundu. Lavrov, Sırbistan medyasına verdiği röportajda, “Rusya ile Ukrayna arasındaki yüz yüze müzakereler bugün-yarın İstanbul'da yeniden başlayacak. Müzakerelerin başarılı sonuçlanmasını ümit ediyoruz. Burası her iki taraf için de coğrafi bakımdan uygun bir nokta. Elbette Belgrad dahil diğer yerleri de (sonraki görüşmeler için) değerlendirmeye hazır olacağız.” diye konuştu.

Heyet önceki görüşmeleri Belarus’ta yapmıştı.

'BATI 8 YILDIR DONBASS'A SESSİZ'

Müzakerelerin sonucunda Donbass'ta 8 yıldır devam eden sivil ölümlerinin son bulmasını istediklerini kaydeden Lavrov, tüm Batı toplumunun bu süre içinde Donbas'taki sivil altyapıların, hastanelerin, kreşlerin ve konutların bombalanmasına sessiz kaldığını ifade etti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüşmeyi reddetmediğini belirten Lavrov, “Önemli olan yapılacak toplantının iyi hazırlanmış olmasıdır. Bunca yıl büyük miktarda sorun birikti. Bu yüzden sadece görüşmek ve sen ne düşünüyorsun, ben ne düşünüyorum şeklinde görüş alışverişinde bulunmak sadece ters etki yapacaktır.” ifadelerini kullandı.

'GÖRÜŞME KARARI BİLE ÖNEMLİ'

Kremlin'den de temasa ilişkin açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Moskova'da gazetecilere yaptığı açıklamada, “Müzakerelere bugün (dün) devam edilme ihtimali düşük. Heyetler Türkiye'ye bugün gidiyor. Ancak teorik olarak, yarın (bugün) başlayabilir." diye konuştu.

Peskov, müzakere sürecine dair yorum yapmaktan kaçınarak "Yüz yüze görüşmelere başlanmasına karar verilmesi bile başlı başına önemli. Ancak şimdilik müzakerelerle ilgili hiçbir ayrıntıyı açıklamama politikamıza bağlıyız. Bunun sadece müzakere sürecine zarar verebileceğine inanıyoruz." dedi.

TARAFSIZLIK İÇİN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy temas öncesi dün bir açıklama yaparak, ülkesinin tarafsızlık statüsüyle ilgili Anayasa’da değişikliğe hazır olduğunu belirtti. Anayasa değişikliği Rusya'nın Ukrayna'dan taleplerinden biriydi.

Zelenskiy, Rus gazetecilere yaptığı açıklamada, “Güvenlik garantisi, tarafsızlık, nükleersiz ülke statüsü gibi konularda yürümeye hazırız. Rusya’nın ilk (talep ettiği) prensip noktası buydu. Ve hatırladığım kadarıyla bu yüzden savaş başlattılar.” ifadesini kullandı. Ukrayna’nın güvenlik garantisinin görüşüldüğünü ancak bunun da Budapeşte Memorandumu gibi sadece bir kağıt parçası olmasını istemediğini belirten Zelenskiy, “Dolayısıyla bu belgenin, bu teminatın tüm garantörleri tarafından imzalanacak ciddi bir anlaşmaya dönüşmesinden yanayız. Bu doküman, garantör ülkelerin parlamentolarında onaylanması ve Ukrayna'da bununla ilgili referandum yapılması gerekiyor.” diye konuştu.

Zelenskiy, referandumun Anayasa'da tarafsızlık konusunda değişikliklerin birkaç ayda yapılmasına imkan vereceğine işaret ederek böyle bir statü ve güvenlik garantileriyle ilgili değişikliklere ancak halkın karar verebileceğini vurguladı.

Rus ordusunun ülkede bulunması durumunda garantör ülkelerin mutabakata yanaşmayacağına dikkati çeken Zelenskiy, savaşın en kısa zamanda sona erdirilmesinin mümkün olduğunu ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve çevresindekilerin bunu uzattığını savundu. Zelenskiy, "Bu nedenle doğrudan Putin ile anlaşmamız lazım. Anlaşmaya varmak için Ukrayna'dan askerlerini çekmesi ve benimle buluşmaya gelmesi gerekiyor." dedi.

Sonraki Haber