Tariflerde yumurta yerine kullanabileceğiniz efsanevi tarif üstelik vegan
Yumurtaya alerjisi olanlar ve veganlar için harika bir alternatifle karşınızdayız! Tam bir protein deposu olan bu karışımı kullanarak, siz de yumurta koymak istemediğiniz tüm yemeklerinizi kolaylıkla yapabileceksiniz. Kek, mayonez ve hatta tereyağını bile bu karışım ile yapmanız mümkün.
Yumurta temel besin maddelerinden biri. Ancak kimi zaman alerjisi olanlar kimi zaman da hayvansal hiçbir ürünü tüketmeyen veganlar yumurtanın yerine bir alternatif arayabiliyor. Bazen ise yumurtanın kokusunun kalmasını istemediğimiz yemekler yapabiliyoruz. İşte tüm bu sorunlara çözüm getirecek bir tarifle karşınızdayız! Siz de herhangi bir sebeple yumurtaya alternatif olacak bir şeyler arıyorsanız mutlaka aquafaba tarifimizi denemelisiniz.
YUMURTANIN ALTERNATİFİ AQUAFABA NEDİR?
Aquafaba aslında Latince "aqua" yani su ve "faba" yani bakliyat kelimelerinin birleşmesinden ortaya çıkıyor. Bakliyatın haşlandığı ya da bekletildiği suya aquafaba adı veriliyor. Aynı zamanda bakliyatların konserve içinde bekledikleri su da aquafaba olarak değerlendiriliyor.
Aquafaba aslında yumurtaya önemli bir alternatif olan ve gıdaları birbirine bağlamaya yarayan bir besin maddesi olarak işlev görüyor. Bu noktada hem yumurta alerjisi olanlar hem de veganlar, içinde yumurtanın olması gereken pek çok tarifte aquafaba kullanabiliyor.
Aquafaba, her ne kadar tüm baklagillerin suyundan elde edilebiliyor olsa da özellikle protein değeri açısından yüksek olması ve yumurtaya benzemesi için daha çok nohut kullanımı tercih ediliyor.
Veganlar ve alerjisi olanlar için özellikle tatlılarda ve hamur işlerinde yumurta yerine aquafaba kullanmak son derece mantıklı bir seçenek. Aquafaba yüksek oranda nişasta içerdiği için bağlayıcılık ve kıvam artırıcılık görevini sorunsuz bir şekilde yerine getiriyor.
Aquafaba Hazırlanışı
Aquafaba hazırlamak için öncelikle bir bakliyatın suyuna ihtiyaç var. Bu noktada nohut ya da mercimek gibi herhangi bir bakliyatı haşladığınız suyu kullanabilir ya da konserve aldıysanız onun suyundan yararlanabilirsiniz.
Bu aşamada konserve kullanmayı tercih ederseniz istediğiniz kıvamı yakalamanız çok daha rahat olacaktır. Çünkü bakliyat kullanacağınız stok suda ne kadar çok beklerse yapacağınız aquafabadan o kadar verim alırsınız.
1) Bakliyatın suyunu bir karıştırma kabına alın.
2) Suyu mikserle iyice çırpın. Bu aşamada suyun aynı yumurta gibi beyaz ve köpük köpük olması gerekiyor.
Aquafaba yapmak iste bu kadar kolay. Elde ettiğiniz karışımı kek, mayonez gibi yumurta kullanmanız gereken tüm ürünlere gönül rahatlığı ile ekleyebilirsiniz. İçerisine bir miktar Hindistan cevizi yağı, zeytinyağı, sirke ve tuz ekleyip çıparsanız vegan bir tereyağı bile elde edebilirsiniz.