Tarih yazan karateciler Aydınlık'a konuştu: Sırada altın var

Tokyo'da düzenlenen olimpiyatlarda ülkemizi başarılı bir şekilde temsil eden ve bayrağımızı dalgalandırarak göğsümüzü kabartan Eray Şamdan ve Uğur Aktaş sıradaki hedeflerinin altın madalya olduğunu söyledi.

Olimpiyatlarda ülkemizi gururlandırdan, aldığı madalyalarla bayrağımızı dalgalandırmayı başaran milli tekvandocularımız Aydınlık Gazetesine konuştu. Tokyoda gümüş madalyta kazana Eray Şamdan ve bronz madalyayayı boynuna geçiren Uğur Aktaş 2024te Paris'te düzenlenecek olan Olimpiyatlarda bu madalyaların altın olması için çok çalışacaklarını kaydetti. Olimpiyatlara ilk kez 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları ile giren Karatede, erkekler kumite 67 kiloda Eray Şamdan, gümüş madalya kazanmıştı. Milli sporcumuzun bu madalyası, olimpiyat tarihinde ilk kez yer alan karatede Türkiye’nin de ilk madalyası olarak kayıtlara geçmişti. Şamdan yaptığı açıklamada, tabii ki hedefim altın madalyaydı bunun için çok çalışmıştık fakat gümüş madalya da benim için oldukça gurtur verici bir şey. Türk karate tarihinin ilk olimpiyat madalyasını aldım. B u yüzden de gururluyum. 2024te karete tekrar olimpiyatlara dahil edilirse o burada altın madalya kazanmak istiyorum'' ifadelerini kullandı.

ÇOK SIKI ÇALIŞIYORUZ

Olimpiyatlara hazırlandığı süre boyunca kendisini en çok zorlayan şeyin ne olduğunu sorduğumuzda, Şamdan şu şekilde cevap verdi '' Gerçekten çok sıkı antrenman yapıyoruz. Beden olarak oldukça yoruluyoruz ama en önemlisi mental yorgunluk. Hazırlık sürecim İstanbul'daydı. Onun için ailemle sık sık görüşüyordum. İzin günlerimde onlarla vakit geçirebiliyorum. Onlar da bana bu süreçte çok destek oldular. Bu yüzden çok şanslıyım'.'

KARATEDE ÇOK İYİYİZ

Son olarak karatenin ülkemizde oldukça geliştiğini belirten milli sporcu sözlerini şu şekilde sonlandırdı: '' Ülkemizde karate gerçekten çok iyi bir konuymda, çok başarılıyız bu branşta. Bunun üstüne gidersek karete branşı olimpiyatlarda ülkemize öncülük edebilir. Genç arkadaşlarım da karete yapsın, karete yapmasa bile mutlaka bir spora yönelsinler. Bunun faydalarını kesinlikle görecekler.''

HEDEFİMİZ EN YÜKSEKTE YER ALMAKTI

Tokyo'da +75 kiloda mücadele eden ve bronz madalya kazarak olimpiyat üçüncüsü olan Uğur Aktaş ise yaptığı açıklamada, '' Tabii ki hedefimiz en yüksekte yer almaktı. Bronz madalyta nasip oldu. karatedeki ilk madalyaları almış olduk. Umuyoruz 2024 için de süreç istediğimiz gibi gider ve orada da ülkemizi başarılı bir şekilde temsil etme şansını buluruz. Kasımın ortasında Dünya şampiyonası var. Şimdi onun için çalışıyoruz. Orada da en üst basamakta bitirmek için elimizden geleni yapacağız'' ifadelerini kullandı.

PSİKOLOJİK OLARAK BAZEN ZORLANIYORUZ

10 yaşında bu spora başladığını belirten Aktaş olimpiyatlara hazırlık sürecindeki zorlukları şu şekilde anlattı: 10 yaşında başladım bu spora yaklaşık 14 15 yıldır bu sporu yapıyorum. Psikolojik ve mentel olarak yıpratıyor evet. Sevdiğimiz insanlardan, ailemizden uzak kalmamamız bizi zorluyor. Fiiziksel yorgunluk bir şekilde geçiyor ama zihinsel ve psikolojik olarak zorlanıyoruz. Özellikle olimpiyat gibi büyük bir alanda yarışınca ister istemez baskı yaratıyor.'' Olimpiyatların seyircisiz olmasının kendisini etkilemediğini belirten Aktaş, '' Tabii bu kişiden kişiye değişiyor. Bazı sporcular seyircili ortamda daha çok motive oluyor bazıları ise tam tersi. Benim için açıkçası çok da kötü olmadı . Seyircinin olmaması beni çok strese sokmadı'' açıklamasında bulundu.

ÜLKEMİZ İÇİN BAŞARILI BİR BRANŞ

Olimpiyatlarda bizi gururlandıran bu iki genç sporcumuzun antrenörü İsmail Hakkı Şen de sporcuların oldukça sıkı çalıştığını söylerken olimpiyatların karate branşı açısından iyi geçtiğini belirtti. Şen yaptığı açıklamada, ''Olimpiyatlar bizim için iyi geçti. 7 sporcudan 4 tane madalya aldık. Tabii ki altın madalyaların gelmesini bekliyorduk. Ama olimpiyat daha zor bir süreç. Bir gümüş 2 bronz madalya çıktı. Başarılı bir branş ülkemiz için. Madalya rekorunun kırıldığı bir olimpiyat oldu bizim için. Sadece o değil madalya maçı yapma rekoru da kırıldı. Dördümcü olan bir çok sporcumuz var bronz madalyanın eşiğinden dönmüş. Madalya sayımız 13 değil de 20 olabilirdi''dedi.

81 ilde karate yapılıyor

Altyapı konusunda Türkiye'nin oldukça iyi olduğunu söyleyen İsmail Hakkı Şen şunları söyledi: ''Altyapı çok iyi durumda. Şu an zaten Kayseri'de bu günden itibaren Yıldızlar Türkiye Şampiyonası çok büyük bir katılımla başladı. Bizim şu an Türkiye'nin 81 ilinde karate yapılıyor diyebiliriz. Her ilde deneyimli hocalarımız var. Eğitim kurumlarımız çok iyi çalışıyor. Antrenörlerimiz kendini devamlı geliştiriyor. Bir çok gencimiz artık Besyo mezunu. Kaliteli antrenörler olunca kaliteli sporcular da ortaya çıkıyor. Eskiden bizim zamanımızda belli illerimizden Türkiye şampiyonu çıkarken şu an da ülkenin her yerinden şampiyon sporcu, Avrupaya giden spocularımız ortaya çıkıyor. O yüzden altyapımızın çok iyi olduğunu söyleyebilirim''

2024'TE KARATE OLACAK MI?

Hatırlanacağı üzere Olimpiyat oyunlarında daha önce karate branşı yoktu. 2016'da alınan kararla birlikte kareteciler ilk defa bu sene Tokyo'da sahne almıştı. 2024'te Paris'te düzenlenecek olan Olimiyatlarda karate branşının henüz kabul edilmediğini söyleyen Şen'' Büyük ihtimalle 2024'te de karate branşını izleyeceğiz. Fransa komisyonu baskı yapıyor. Oradan gelecek cevabı bekliyoruz'' açıklamasında bulundu.

3. KEZ AVRUPA ŞAMPİYONU OLDUK

Öte yandan karatede olimpiyatların ardından Avrupa Ümit, Genç ve 21 Yaş Altı Karate şampiyonasında da sporcularımız madalya kazanarak göğsümüzü kabarttılar. Pazar günü sona eren şampiyonada Türkiye, genel sıralamada birinciliği elde etti. Toplamda 9 altın, 2 gümüş ve 6 bronz madalya elde eden milli karateciler, Türkiye'yi organizasyonun en başarılı ülkesi yaptı. Türkiye, böylece bu turnuvada üst üste 3. kez Avrupa şampiyonu oldu.

'ÇOK ÇALIŞTIK VE BAŞARDIK'

Şampiyonada kumitede altın madalya kazanan sporcularımızdan Ömer Faruk Arslan Aydınlık Gazetesi'ne yaptığı açıklamada çok mutlu olduğunu söyledi. Arslan yaptığı açıklamada, ''Türkiye'yi en iyi şekilde temsil etmeye gelmiştik. Bunun için çok çalıştık ve başardık, bayrağımızı en üst sırada dalgalandırdık'' açıklamasını yaptı. Hedefinin Dünya şampiyonası olduğunu söyleyen Arslan, ''Eylül ayında bir Türkiye Şampiyonası var Dünya Şampiyonası seçimleri için orada birinci olan Dünya şampiyonasına gidiyor.Şu an hdefimiz sadece o. Onun için çalışıyoruz'' açıklamasında bulundu.

Sonraki Haber