Tarihi bir sırrın izinde: Romalılar neden uzanarak yemek yiyordu?

Dünya tarihinin önemli bir bölümünü oluşturan Roma İmparatorluğu, ilgi çekici yönleriyle bugün dahi bizi şaşırtmayı başarıyor. Birbirinden farklı yüzlerce özelliğe sahip Romalıların yemek yeme tarzları ise oldukça değişik. Peki, Romalılar neden yatarak yemek yiyordu? İşte yanıtı…

Roma İmparatorluğu’ndaki gündelik yaşam bugün dahi bizleri hayrete düşürecek detaylar içeriyor. Kendi zamanının oldukça ilerisinde bir imparatorluk olan Roma’da yeme içme alışkanlıkları ise bir hayli tuhaf. Antik Roma’nın yaşam tarzını konu alan çizimlerde, insanların uzanarak yemek yedikleri görülüyor. Uzanarak yemek yemek aslında beden sağlığı için oldukça kötü bir alışkanlık. Peki, Romalılar neden yatarak yemek yiyordu? Bu bir soyluluk göstergesi miydi? İşte çok merak edilen o soruların yanıtları…

ROMALILARDA BİR SOYLULUK BELİRTİSİ

Roma İmparatorluğu’nda soylular ile alt sınıf arasındaki ayrım her seferinde vurgulanıyordu. Kılık-kıyafetten mesleklere, yeme içme alışkanlıklarından eğitime bu ayrımı yaşamın her alanında görmek mümkündü. Roma Dönemi'nde yemeklerini uzanarak yiyen insanlar da bunun farkındaydı. Nitekim yemek yerken dahi ne kadar rahat ve konforlu olmaları gerektiğini bu şekilde gösteriyorlardı.

Uzanarak yemek yemenin gösterdiği bir diğer şey ise zenginlikti. Şatafat ve gösterişe meraklı zengin Romalılar, saatler süren davet ve ziyafetlerde yalnızca tuvalet ihtiyacı gidermek için ayağa kalkıyor, zamanın geri kalanında ise uzandıkları yerden yiyip içiyorlardı. Soylu zenginlerin ziyafetleri esnasında ise köle ve hizmetkarlar ayakta bekleyerek onların ihtiyaçlarını karşılıyordu.

ROMALILARDA ZENGİN-FAKİR AYRIMI

Kuşkusuz Roma’da yaşayan fakir insanlar da uzanarak yemek yiyebilirdi. Ancak bu alışkanlık onların yaşam şartlarıyla uyuşmuyordu. Çok uzun saatler çalışarak yalnızca karınlarını asgari tutarda doyurabilen alt sınıf vatandaşlar, oturacak bir tabure dahi bulamıyordu.

Zamanın şartlarından dolayı zenginler ve fakirler benzer kıyafetleri giyiyor, dışarıdan bakıldığında çok ayırt edici bir özellikleri bulunmuyordu. Alt sınıfın sürekli çalıştığı için daha kirli kıyafetleri olması muhtemeldi. Ancak zenginler kendilerini göstermek için başka yöntemlere başvuruyorlardı. Uzanarak yemek yeme alışkanlığı da bu sosyal ayrımın bir tezahürü olarak ortaya çıkmıştı.

Sonraki Haber