Tarihi gazeteleri kriz vurdu

İthal kağıt krizi, Türkiye’nin en eski yerel gazetelerini de kapanma tehlikesiyle karşı karşıya getirdi. 103 yaşındaki Yeni Adana ve 98 yaşındaki Bartın gazetelerinin yöneticileri hükûmetin acilen bu duruma müdahale etmesi gerektiğini söyledi.

İthal kağıt krizi, Türkiye’nin en eski yerel gazetelerini de kapanma tehlikesiyle karşı karşıya getirdi. Aydınlık’a açıklama yapan Yeni Adana ve Bartın gazetelerinin yöneticileri, öncelikli olarak Basın İlan Kurumu (BİK) ilan tarifesinin güncel fiyat artışına göre ayarlanmasını istedi. Uzun vadedeki talepleri, kapanan kağıt fabrikalarının açılması.

YENİ ADANA GAZETESİ

CİHAT OVALI

25 Aralık 1918 günü Fransız işgaline karşı Milli Mücadeleyi desteklemek amacıyla Ahmet Remzi Yüreğir tarafından kurulan Yeni Adana gazetesi tam 103 yaşında. Gazetenin Yazı İşleri Müdürü Cihat Ovalı, dövizdeki artış nedeniyle matbaa giderlerinin yüzde 50 oranında arttığını belirterek Aydınlık’a şunları söyledi: “Üzerimizde Türkiye’nin halen yayımlanan en eski gazetesini yaşatma sorumluluğumuz var. Gazetemiz zorluklara alışık. Kurulduğunda en büyük sıkıntıları yaşamış ve yayımına asla ara vermemiştir. Yeri gelmiş kapatılmış. O yeni isimle tren vagonunda yayınını sürdürmüştür. Böyle bir gazeteyi yaşatmaya çalışıyoruz. Yüreğir ailesi bu sorumluluk bilinciyle bugün de gazeteyi yayımlıyor. Ben 7 yıl önce BİK’ten emekli oldum ve Yeni Adana’da çalışıyorum. 7 kişilik bir ekibiz. Pazar hariç her gün çıkıyoruz. Ofsete geçtik ve kendi matbaamızda basamıyoruz. Matbaa giderlerimiz son bir ayda yüzde 50 arttı. Bunun dışında da giderlerimiz arttı. Önümüzdeki yıl için işçi ücretleri de haliyle artacak… Bu böyle giderse samimi olarak söylüyorum gazetemizi çıkaramayız. Bunun altından kalkamayız. Resmi ilan alıyoruz. Aralık ayındayız. Geçmiş yıllarda BİK Genel Kurulu toplanır ve gelecek yıl için fiyatları belirlerdi. Şu ana kadar Genel Kurul toplantısı yapılamadı. Bu üç dönemdir böyle. Acilen toplanıp son duruma göre gerçekçi fiyat belirlemeli. Bununla nefes alırız.”

BARTIN GAZETESİ

Türkiye’nin ikinci en eski yerel gazetesi Bartın da sıkıntıdan muzdarip. Cemal Aliş tarafından 6 Eylül 1924 tarihinde kurulan gazete bugün oğlu Esen Aliş tarafından 10 günde bir olarak yayımını sürdürüyor. Aydınlık’a konuşan Esen Aliş, “Böyle giderse 100. yılı göremeyiz.” diyor ve yaşadıkları sıkıntıyı şöyle anlatıyor: “Bartın’da 6 adet günlük yayın yapan gazete var. Hepsi sıkıntı içinde. Biz uzun yıllardır 10 günde bir çıkıyoruz. Bayide değil abone usulü dağıtım yapıyoruz. Bin 500 baskımız var. Çoğu abonelere dağıtılıyor. Yurt dışından bile 200’e yakın abonemiz vardı. Posta giderleri anormal arttığı için artık yurt dışına gönderemiyoruz. Yurt dışına 20 gram gazete 18 liraya gidiyor. Bu sürdürülebilir mi?

ESEN ALİŞ

“Bizim için kâğıdın yanında önemli bir gider de posta gideriydi. Kâğıt fiyatları da anormal arttı. Yüzde 50’yi aştı… Eskiden İzmit Kâğıt Fabrikasından kâğıdımızı alırdık. Birçok fabrika gibi o da kapandı. Haliyle yurt dışından geliyor ve bu da dövizle birlikte artıyor. Bunun önüne acilen geçmek gerekiyor. Kâğıt konusunda devlet desteği şart. Uzun vadede ise kapanan kâğıt fabrikaları açılmalı. Kâğıt önemli bir ihtiyaç. Bundan vazgeçemeyiz. Biz tarihi bir gazeteyi yaşatma mücadelesi veriyoruz. Böyle bir sorumluluğumuz da var. Kitabevimiz var. Giderlerimizi onunla finanse ediyoruz. Tek kişilik gazeteyim. Kadromuz da yok. Ofsete geçtiğimiz için matbaamızı da kapattık. Hatta tarihi makinemizi İstanbul Basın Müzesine armağan ettik.”

Sonraki Haber