Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda 600 kişiyi kapı önüne koyacaklar

Salepçioğlu İş Merkezi, 30 yıllığına devredilerek 150 esnaf ve 600 çalışan kapı dışarı ediliyor. Vakıflar Bölge Müdürlüğü, esnafa çıkması için 2 ay süre tanıyor.

İzmir’in Konak ilçesindeki Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda yer alan Salepçioğlu İş Merkezi, Vakıflar Genel Müdürlüğünce 30 yıllığına kiralanması üzerine ihaleye çıkarılıyor. İhale sonucunda ise İş Merkezi'nde bulunan 150 esnaf ve 600 çalışan, kapı dışarı edilerek binanın otel yapılması planlanıyor.

İzmir’in önemli ticaret merkezlerinden Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda bulunan esnaf ise ekmek teknelerini korumak için kurdukları Kemeraltı Çarşı Esnaf Koruma Derneği ile seslerini duyurmaya çalışıyor. 9 Kasım günü Ulusal Kanal’a konuk olarak süreci anlatan esnaf, vakıf binasının sessiz sedasız peşkeş çekilmek istendiğini belirtiyor.

‘VAKIF KÜLTÜRÜNÜ BİLMİYOR’

25 yıldır Kemeraltı’nda bulunan Salepçioğlu İş Merkezi’nde esnaf olduğunu dile getiren Kemeraltı Çarşı Esnaf Koruma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Korhan Aykurt, 2 yıl önce ‘Salepçioğlu eskidi, yıkılmalı, dönüşüme uğramalı.’ söylentileri ile sürecin başladığını aktardı. Süreci yürüten İzmir Vakıflar Bölge Müdürü Tahir Emre Can’ın yaklaşık bir yıldır görevde olduğunu ve daha önce Kültür ve Turizm Bakanlığında görev almış olup vakıf kültürü hakkında bilgi sahibi olmadığını kaydeden Aykurt, şöyle devam etti:

“Başta kulak asmadık çünkü yapı çok sağlam. Fakat sonrasında iş hanının, güçlendirme adı altında, bir şirkete 30 yıllığına verileceğini öğrendik. Esnaf gözüyle baktığımda, bu binanın güçlendirme projesi gerekçesiyle bir şirkete 30 yıllığına verilmesinin kuşku verici olduğunu görüyorum. Sanki birilerine sunulmak, peşkeş çekilmek isteniyor.

BÖLGE MÜDÜRÜ ‘SİZİ ÇIKARACAĞIZ’ DEDİ

“20 Ağustos’ta görüşülmesi planlanan ihale, 18 Ağustos’ta iptal oldu. Biz sevinçle karşıladık. Bundan 10 gün sonra tekrar ihale söylentileri çıktı. Bunun üzerine tekrar Vakıflar Bölge Müdürlüğüne görüşmeye gittik. 25 yıldır esnafım, daha önce böyle bir üslupla karşılaşmadık. ‘Sizi çıkaracağız, yıl sonunda gideceksiniz.’ ifadeleri kullanıldı. Bölge Müdürümüz Tahir Emre Can’ın bu üslubu bizde şaşkınlık doğurdu. Vakıflar Genel Müdürlüğünün 15 kişilik meclisinde İzmir’den temsilci olarak bulunan Mustafa Halit Çelik de ihale sürecinin başladığını, evrakların imzalandığını ve İş Hanı’nın otel olacağını bildirdi. Biz de esnaf olarak, kendimizi korumak için dernek kurduk.”

150 ESNAF 600 ÇALIŞAN

İhale sürecinin ayrıntılarını Aydınlık’a anlatan NVARNYOK İzmir Dijital Medya İmtiyaz Sahibi Muhammed Çopur da 150 esnafın dertleriyle dertlenmeyen bir yerel siyaset ve Vakıflar Bölge Müdürü ile karşı karşı olduklarını vurguladı. Çopur, şöyle devam etti:

“Salepçioğlu İş Merkezi, Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda yer alan ve 196 dükkanı bulunan, şu anda da faaliyette 150 esnafı olan bir iş hanı. 1973 yılında yapılmış ve İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğüne vakfedilmiş bir yapı. Vakfeden kişi de kira gelirlerinin; ihtiyaç sahiplerine verilmesini, imamların maaşlarının ödemesinde kullanılmasını, öğrencilerin ihtiyaçlarının karşılanması için kullanılmasını belirtmiş.

“Aidat ve kiraları Vakıflar Bölge Müdürlüğü topluyor. Aidatlar, normal şartlarda iş hanına hizmet için alınır. Ancak aidatlarla hiçbir şekilde hizmet verilmiyor. Burayı metruk hale getirmek istemişler ki birilerine verilmesi daha kolay olsun. Esnaftan boya, temizlik, asansör bakımı vs. hizmet karşılığı aldıkları aidatları mevduat hesaplarında tutuyorlarmış. Bizzat kendileri söylediler. Bina bu şekilde atıl bırakıldı.

2012’DE TESPİT 2024’TE İHALE

“Yap-işlet-devret modeliyle 30 yıllığına işletmesi verilmek üzere ihaleye çıkartıldı. Vakıfların amacı ticari kâr değildir. 150 esnafa ‘çıkın’ demek vakıf kültürüne uygun olmayacağı için sessiz sedasız yapılıyor. Sonra itiraz süreçleri neticesinde ihale, ticari amaçlı olması ve otel yapılacak olması nedeniyle iptal edildi. Binada 2012 yılında yapılan testlerde çürük çıkmış. Dolayısıyla bugün ihale gerektiğini söylüyorlar. 2012’de çürük tespit etildiyse 12 yıldır bizi çürük binada mı oturtuyordunuz?

“Sözleşmelerimiz her ocak ayında yenileniyor. Sözleşmelerimizi yenilemeyeceklerini dile getiriyorlar. 2 ayımız kaldı. Nereye gideceğiz diyoruz. ‘Yapacak bir şey yok, çıkın gidin.’ diyorlar. 150 esnaf ile birlikte burada 600 kişi çalışıyor. Aileleri ile birlikte bin 500, 2 bin insan, 2 ay sonra ne yapacağını bilmeden sokak ortasında bırakılacak. Esnafın çıkartıldığı yere de otel yapılacak.”

YAHUDİ AÇIK HAVA MÜZESİ PROJESİNE OTEL

Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın, 1492 yılında İspanya’dan sürülen musevilerin yaşamış olduğu ve 9 tane sinagogun yer aldığı bir bölgede bulunduğunu anımsatan Muhammed Çopur, İzmir Musevi Cemaati’nin de Yahudi Açık Hava Müzesi adı altında bir projesi olduğunu söyledi.

VAKIF RUHUNA AYKIRI PROJE

Vakıflar Bölge Müdürü’nün, TARKEM adındaki bir şirketten yapılacak olan otel hakkında sunum dinlediğini ve ihaleye TARKEM’in gireceğini tespit ettiklerini söyleyen Çopur, şöyle devam etti:

“TARKEM kendi sitesinde faaliyet amaçlarını Kemeraltı’nda bulunan 2 binin üzerindeki anıtsal ve sivil mimari yapılarının restorasyonu için kurulmuş bir şirket olduğunu iddia ediyor. Ancak 2012 yılında kurulan bu şirket 2019’a kadar hiçbir iş yürütmüyor. 176 ortağı var. 16’sı kamu kurumu. 150 tane de şahıs veya anonim şirket var. Bu ortaklar açıklanmıyor. Bizim tespit ettiklerimize göre ortaklar içinde; Arkas Holding, Eczacıbaşı Holding gibi üyeler var. Eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun danışmanı Prof. Dr. İlhan Tekeli, projeyi başlatıyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanları, aynı zamanda TARKEM’in başkanı oluyor. Tunç Soyer, önceki başkandı. Şu anda da Cemil Tugay başkan. Eski Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, CHP Milletvekilleri var. İzmir Ticaret Odası’ndan Mahmut Özgener’in olduğu söyleniyor. İzmir Musevi Cemaati Vakfı başkanları var.”

TARKEM’İN BİLİNMEYEN 150 ORTAĞI

Yahudi Açık Hava Müzesi belgelerinde de bölgede otel ihtiyacı bulunduğunun ifade edildiğini aktaran Çopur, “TARKEM, altyapıyı oluşturmuş. Salepçioğlu İş Hanı’nın yurt dışından gelen yahudi misafirleri ağırlayacak otel için en uygun yer olduğunu söylemiş. Bu konuda kamuoyunda gündem olan ciddi çalışmalar yaptık. Sosyal medyada geniş yer buldu. Bunun üzerine TARKEM, satın almayacaklarını açıkladı. Ancak TARKEM’in 150 ortağı bilinmiyor. TARKEM’in ‘Ben almayacağım.’ demesinin bir anlamı kalmıyor. Açıklanmayan ortaklardan biri alır.” diye konuştu.

Sonraki Haber