Tarihi ziyaret: Papa Irak’ta
Papa Franciscus Irak'ın başkenti Bağdat'a geldi. Burada resmi törenle karşılanan Papa, ilk açıklamasında, ‘Irak’ın kalkınması ve barışı için uluslararası topluma görev düşüyor’ dedi. Papa’nın Şii din adamı Ayetullah Ali Sistani ile yapacağı görüşme merak konusu.
Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus, dün resmi ziyaret için gittiği Irak’ın başkenti Bağdat’a ulaştı. Irak’ta ABD üslerine yönelik bir dizi roket ve çeşitli bölgelerinde intihar bombası saldırılarının gerçekleştiği dönemde yapılan ziyarette, Papa’yı korumak için binlerce ek güvenlik personeli görevlendirildi.
Papa Franciscus’u Bağdat Uluslararası Havalimanı’nda Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi resmi törenle karşıladı. Kazımi ile havalimanında özel yetkilileri karşılama salonda bir araya gelen Papa, Kazımi ile görüşmesi sonrası Bağdat’taki Yeşil Bölge’de Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na geçti. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kırmızı halı, askeri bando ve güvercinler eşliğinde Cumhurbaşkanı Berhem Salih tarafından resmi törenle karşılanan Papa, burada Cumhurbaşkanı, siyasi liderler, sivil toplum kuruluşu (STK) liderleri ve diplomatlarla görüşmesinde konuşma yaptı.
‘DAHA İYİ BİR DÜNYA BIRAKMALIYIZ’
Papa Francis, Irak'ın çok uzun süredir büyük acılar çekmesi nedeniyle bu ülkeye ziyareti önemli bir görev olarak addettiğini söyledi.
Yaptığı ilk açıklamada, Hac için Irak’a geldim” diyen Papa, Iraklı Müslümanlar ve Hristiyanları selamladı. Papa, Irak’ın iç savaş ve terörden etkilendiğini vurgulayarak, tüm bunların ülkeye yıkım ve ölüm getirdiğini kaydetti.
Yezidilere terör örgütü IŞİD tarafından yapılan saldırılara da değinen Papa, bunları kınadıklarını söyledi.
Papa, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı da, dayanışma çağrısı yaptı.
Terör saldırılarında evlatlarını kaybedenlerin acısını paylaştığını söyleyen Papa, "Gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmalıyız. Kardeşçe yaşamak gerçek diyalog ister. Irak’taki dinlerin çeşitliliği ülkeyi yüz yıllar öncesinden özel konuma yükseltmişti. Ülkeyi yeniden kalkındırmak yetmez. Yeniden kalkındırmayı başarmak önemli. Yıllarca Irak için dualar ettik. Aşırıcılık ve hoşgörüsüzlük yeter. Irak’ı riske atan bölgesel gerginliklere karşı durmak gerekiyor. Irak’ın kalkınması ve barışı için uluslararası topluma görev düşüyor" değerlendirmesinde bulundu. Papa Franciscus, Irak’taki Hristiyan varlığının ülkeye zengin miras bıraktığını da sözlerine ekledi.
ZİYARET PROGRAMI
'Hepiniz kardeşsiniz' sloganıyla gerçekleştirilen Irak ziyaretini 8 Mart’ta sonlandıracak olan Papa’nın, Bağdat'ın yanı sıra Hıristiyan nüfuslu Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) başkenti Erbil, 2017'de IŞİD'den kurtarılan Musul, Ur Ovası ve Ninova vilayetine bağlı Karakuş'a gitmesi planlanıyor.
Papa’nın en merak edilen ziyaretlerinden biri ise bugün Necef'te Irak'ın en üst düzey Şii din adamı Ayetullah Ali Sistani ile yapacağı görüşme. Vatikan’a yakın kaynaklar bu görüşmede, iki liderin kardeşlik mesajı vereceğini kaydederken, ortak belge imzalanabileceği yönünde haberler de mevcut. Sistani'yle görüşme, bir Papa'nın Şii liderle gerçekleştireceği ilk görüşme olacak. Papa bu görüşmenin ardından, İbrahim Peygamber'in doğum yeri olduğuna inanılan Ur Ovası'na gidecek ve burada dinler arası bir toplantıya katılacak. Papa’nın burada Ezidiler ile de buluşması bekleniyor. Pazar günü ise Papa Erbil'e geçerek Irak Kürdistan Özerk Bölgesi yönetimiyle bir araya gelecek. Ardından Musul'da 2014-2017 arasında çeşitli saldırılarda yıkılan kiliselerin yer aldığı, "4 Kilise Meydanı"nda savaş mağdurları için dua edecek.
Papa Musul'un ardından, Irak'ta Hristiyan nüfus oranı en yüksek olan ve 2014'te IŞİD tarafından yaklaşık iki yıl boyunca işgal edilen Karakuş kentine gidecek. Karakuş'ta IŞİD tarafından tahrip edildikten sonra onarılan El Tahira Katedrali'ni ziyaret edecek. Papa pazartesi günü ise Roma’ya geri dönecek. İtalya-Irak uçuşlarını İtalyan havayolu şirketi Alitalia'yla yapan Papa, Irak içindeki uçuşlarını ise Irak Havayolları ve Irak'a ait helikopterle yapacak. Papa'nın karayoluyla yapacağı transferlerde ise zırhlı araç kullanması bekleniyor.
ANA TEMA
Papa'nın 3 günlük ziyaretinin ana teması, Hıristiyanları bölgede kalmaya teşvik, aynı zamanda Lübnan, Ürdün, Kanada ve Avustralya gibi uzak bölgelerden geri dönmeye teşvik olarak açıklandı. Ziyaret öncesi Vatikan tarafından Irak gezisiyle ilgili hazırlanan belge ve açıklamalarda, Irak'ın "tek tanrılı üç dinin babası İbrahim'in toprakları" olduğuna vurgu yapıldı.
Gezi ayrıca, Irak'ta 2003'ten bu yana sayıları azalan Hristiyan nüfus özelinde Ortadoğu'daki Hristiyanlara moral desteği olarak da değerlendiriliyor. Net sayılar kesin olarak bilinmese de BBC’nin Katolik Kilisesi vakıflarından aktardığı verilerine göre Irak'taki Hristiyan nüfusun ABD’nin 2003'te işgalinden bu yana 1-1,4 milyondan 300-400 bine indiği kaydediliyor.
Iraklı yetkililer, savaş ve mezhepsel çatışmaların arasında, ‘göreli’ istikrar sergileme şansı buldukları için ziyareti memnuniyetle karşıladıklarını belirttiler. Ancak bazı Şii gruplar, Papa Francis'in ziyaretini Batı'nın Irak'ın içişlerine karışması olarak niteleyerek karşı çıkmıştı.
TARİHTE İLK
84 yaşındaki Papa Franciscus, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle 2020'deki dış gezilerini iptal etmişti. Yaklaşık 16 ay sonra ilk dış gezisini gerçekleştiren Franciscus, tarihte Irak'ı ziyaret eden ilk Papa oldu.
Papa Francis'ten önceki Hristiyan liderler 2. Jean Paul ve 16. Benedikt hep en eski Hristiyan topluluğun yaşadığı Irak'ı ziyaret etmek istemiş, ancak savaş ve çatışma ortamı nedeniyle bunu gerçekleştirememişti.