Tarihin en büyük hayvanı: 340 ton ağırlıkta...

Soyu tükenmiş 39 milyon yıllık o canlı tarihin en büyük hayvanı olarak tanımlanıyor. 340 ton ağırlıkta olduğu düşünülen o hayvan hakkında hiç duymadığınız bilgiler bu haberde!

Mavi balinalar, büyüklük söz konusu olduğunda her zaman rekor kıran hayvanlar olarak görülmüştür.

Sadece günümüzde yaşayan en büyük hayvan olmakla kalmaz, aynı zamanda bu tür genellikle şimdiye kadar yaşamış en ağır hayvan olarak kabul edilir.

Ancak yeni bir araştırma, bu unvanın yaklaşık 39 milyon yıl önce okyanuslarda yüzen eski bir balina türüne ait olabileceğini gösteriyor.

Araştırmacılar, 13 yıl önce Peru'nun güney kıyısındaki Ica çölünde ortaya çıkarılan kısmi bir iskeletin kalıntılarını analiz ettiler.

Nature dergisinde yayınlanan bulgular, bu soyu tükenmiş türün 340 tona varan bir vücut kütlesine sahip olduğunu gösteriyor ki bu da mavi balinadan üç kat daha ağır.

Perucetus colossus'un kemikleri, iç yapılarını değerlendirmek için karot matkaplarıyla örnekleniyor.

Bilim insanları bu türe, devasa vücut kütlesine ve keşfedildiği yere atfen Perucetus colossus adını verdi.

Almanya'daki Stuttgart Devlet Doğa Tarihi Müzesi'nde araştırmacı olan Dr. Eli Amson, "Bugüne kadar bilinen en ağır hayvan olabilir" dedi.

Dr. Eli Amson
Her durumda, en az mavi balina kadar ağırdı. Ancak tanımladığımız P. colossus en büyük mavi balinalardan daha uzun değildi. Yeni türün örneğinin 17m-20m (56ft-66ft) uzunluğunda olduğunu tahmin ediyoruz, mavi balinalar ise 30m'ye (98ft) ulaşabilir.
Nature tarafından yayınlanan ve 39 milyon yıllık soyu tükenmiş bir balina olan Perucetus colossus'un korunmuş kemiklerinden oluşan grafik, 'şimdiye kadar yaşamış en ağır hayvan olabilir'.

Bu antik tür, yunusları, balinaları ve domuz balıklarını içeren ve basilosauridler olarak bilinen bir memeli sınıfı olan soyu tükenmiş deniz memelileri ailesine aittir.

Yaklaşık 41 milyon ila 23 milyon yıl önce, orta Eosen döneminden geç Oligosen dönemine kadar yaşamışlardır.

Perucetus colossus örneği Peru'daki Ica çölünden Lima'daki Doğa Tarihi Müzesi'ne taşınırken

P. colossus'un rekonstrüksiyonu, Londra'daki Doğa Tarihi Müzesi'nde sergilenen 25 metre (82 ft) uzunluğundaki mavi balina iskeletinden iki ila üç kat daha ağır olduğunu gösteriyor.

Araştırmacılar, P. colossus'un muazzam kemik kütlesinin, iskelet elemanlarının dış yüzeyindeki ekstra kemikten ve iç boşlukların kompakt kemikle doldurulmasından kaynaklandığını söylüyor.

Yazarlar, bu ekstra ağırlığın, bu hayvanların kaldırma kuvvetlerini düzenlemelerine ve su altında trim yapmalarına yardımcı olduğunu söyledi.

Araştırmacılar, P. colossus'un yavaş bir yüzücü olabileceğini ve kıyıya yakın yaşamış olabileceğini tahmin ediyor.

Kaynak: Skynews

Sonraki Haber