Tarihin ilk maaş bordrosu... Mezopotamya'da 5 bin yıl asgari ücret böyleydi!

Mezopotamya bölgesinde yapılan kazılar, 5 bin yıl önce işçilere nasıl maaş ödendiğini ortaya çıkardı. İşte 5 bin yıl önce Mezopotamya'da işçilere ödenen asgari ücret...

Tarihin ilk maaş bordrosu... Mezopotamya'da 5 bin yıl asgari ücret böyleydi!

Günümüz Irak, Suriye, İran ve Anadolu’nun güneyini kapsayan bir bölgede hüküm sürmüş Mezopotamya Altın Çağı’nı yaşamıştı. Mezopotamya’nın Uruk kentinde yapılan kazılar, o zaman da işçilere nasıl maaş ödediklerini ortaya çıkardı.

TARİHİN İLK MAAŞ BORDROSU

Mezopotamya’da yapılan kazılarda elde edilen çivi yazılı tabletlerin tarihi M.Ö. 3 bin yıllarına kadar uzanıyor. Arkeologlara göre bu tabletler, işçilerin maaş bordrosuydu ve işçilere bira ile ödeme yapıldığını yazıyor.

Mezopotamya’da da Mısır olduğu gibi taş binalar, anıtlar ve piramitler inşa etmek zorlu bir işti. Mezopotamyalı işçilerde aynı zamanda Mısırlı işçiler gibi emeğinin karşılığını biralar ile alıyordu. Bira Mezopotamyalılara göre besleyici ve karbonhidrat deposu olan bir içecekti.

Yaklaşık 5 bin önce, Mezopotamyalılar çivi yazısı adı verilen bir resim dili ile kayıt tutuyordu. Maaş bordrosu olarak adlandırılan bu belgede de “erzak” anlamına gelen kaseden yemek yiyen insan sıfatı ve “bira” anlamına gelen bir kap yer alıyor. İşçinin ne kadar bira alacağını gösteren miktar ise tabletin etrafına çizik atılarak kaydedilmişti. İşçi ve işveren arasındaki sözleşmeyi gösteren en eski maaş bordrosuydu bu ve tam 5 bin yıl öncesine uzanıyordu. Dünyanın en eski bira tarifinin de Irak’ta bulunması Mezopotamya kültürüne ışık olabilecek nitelikte.

Sonraki Haber