Tarihte yaşanmış en şiddetli İstanbul depremleri! Bakın merkez üssü neresi

Tarihte birçok büyük İstanbul depremi yaşandı. Peki bu depremler hangi tarih aralıkları ile ve nerede gerçekleşti? Tarihte yaşanmış en şiddetli İstanbul depremleri şehri nasıl etkiledi? İşte yanıtı...

Tarihte yaşanmış en şiddetli İstanbul depremleri! Bakın merkez üssü neresi

İstanbul, yakınından geçen Kuzey Anadolu Fay Hattı nedeniyle birçok depreme maruz kalmış bir tarihi kenttir. Bu şehrin milattan öncesinden beri kalmış derin bir deprem geçmişi vardır. Bunların arasında kayıtlara geçen tarihte yaşanmış en şiddetli İstanbul depremleri ise buradadır. Peki gerçekleşen bu depremlerin merkez üssü neresi olmuştu? İşte merak edilenler...

TARİHTE YAŞANMIŞ EN ŞİDDETLİ İSTANBUL DEPREMLERİ

Küçük Kıyamet olarak adlandırılan 1509 Büyük İstanbul Depremi'nde merkez üssü Adalar'a yakın bir bölgeydi. Depremin büyüklüğü ise 7.4'tü. 4000 ile 5000 arasında insan bu depremde yaşamını yitirdi. Bu depremde 6 metreye kadar ulaşan tsunami kayda geçildi. Depremin 50 saniye sürdüğü biliniyor.

10 Mayıs 1556 yılında yine Adalar bölgesinde gerçekleşen büyük İstanbul depremi, bilim insanları tarafından yaklaşık olarak 8 büyüklüğünde olduğu düşünülüyor. Bu depremde yaklaşık 10 bin kişi yaşamını yitirdi.. Bu felaket, tarihte yaşanmış en şiddetli İstanbul depremleri arasındadır.

1766'da gerçekleşen İstanbul depremi merkez üssü de Adalar tarafındaydı. Tsunami yaratan bu depremde yaklaşık 4 bin kişi yaşamını yitirdi. 7.1 büyüklüğündeki bu deprem Kocaeli'den Tekirdağ'a dek hissedildi.

1894'da gerçekleşen İstanbul Depremi'nin merkez üssü ise17 Aralık 23:53'te Çınarcık'ta yaşanan 4.1 büyüklüğündeki deprem ile çok yakın noktada olarak görünüyor. Adaların'ın güney kısmında gerçekleşen bu deprem 7.0 büyüklüğündedir ve 1349 can almıştır.

Merkez üssü Adalar ve çevresi olan bu büyük İstanbul depremleri içerisinde en son gerçekleşen şiddetli deprem ise 1894'daki 7.0 büyüklüğündeki deprem oldu.

İstanbul'un fethinden önce Bizans döneminde de büyük depremler gerçekleşti. 447 ve 557'de gerçekleşen bu iki depremin büyüklükleri 6.4 olarak biliniyor. 557 depremi sonrasında Ayasofya'nın kubbesi zayıflayıp çökmüştü.

26 Ekim 989, 1 Haziran 1296'da da şiddetli İstanbul depremleri yaşanmıştır. 1296'da gerekleşen bu deprem, tarihteki en şiddetli İstanbul depremleri arasında sayılıyor.

Sonraki Haber