Tarihten bugüne ticaretin gözdesi

Konya Türkiye’nin önemli ticaret merkezlerin başında geliyor. Şehir, tarihi İpek Yolu’nun da geçtiği bir bölgede… Tarihi ticaret geleneğini devam ettiren kent modern ticarette de öne çıkıyor.

Coğrafi konumu, ulaşım-üretim imkanları ve ihracat kapasitesi, Konya’yı ticarette cazibe haline getiriyor. “Türkiye’nin tahıl ambarı” olarak anılan Konya, tarımda da önemli yer tutuyor. Şehirde hububat, bakliyat, sebze, meyve, pamuk, şekerpancarı gibi birçok tarım ürünü yetiştiriliyor.

Makine, otomotiv, gıda, kimya, inşaat malzemeleri ve mobilya gibi birçok alanda faaliyet gösteren işletmeler, Konya’da üretim yapıyor. Tarım ve sanayide üretilen ürünler yurtdışına da gönderiliyor. Özellikle otomotiv ve makine sektörü, Konya’nın ihracatında önemli paya sahip. Orta Doğu, Kuzey Afrika, Balkanlar ve Avrupa ülkelerine ihracat yapıyor.

Konya’da doğmuş markalar özelde Konya’ya, genelde de ülkemizin ekonomisine büyük kazanımlar sağlıyor. Özellikle makine, tekstil ve gıda sektörlerinde üretim yapan markalar, küresel ölçekte Konya’nın dış ticaret hacmini oluşturuyor. Şehir aynı zamanda önemli bir fuar merkezi.

Şehir, demir yolu, kara yolu ve hava yolundan çeşitli ulaşım olanaklarına sahip. Denize kıyısı olmasa da konum itibariyle limanlar arasında stratejik bir noktada. Bu nedenle transit ticaret açısından oldukça önemli.

Şehir, tarihi ve kültürel bakış, doğal güzellikleri ve gastronomi nedeniyle turizmde de öne çıkıyor. Turizm Konya’nın ticaret hacminde önemli bir yere sahip. Şehirde bulunan tarihi mekanlar, müzeler, kültürel etkinlikler, festivaller ve fuarlar, turizm sektörlerine katkı sağlıyor.

Sonraki Haber