Tarık Toros da ByLock kullanıcı çıktı

Firari FETÖ'cü Tarık Toros'un 2014'te ByLock'u cep telefonuna yükleyerek kullandığının tespit edildiği bildirildi.

İzmir'de "askeri casusluk soruşturması"ndaki usulsüzlükler ile bazı bilgilerin sızdırılmasına ilişkin iddianamede, firari sanık Tarık Toros'un, örgütün kriptolu haberleşme programı ByLock kullanıcısı olduğu tespitine yer verildi.

İzmir Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya'nın 43'ü tutuklu, 23'ü firari 102 sanık hakkında hazırladığı ve İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, sanık Toros'un, askeri okullara ve devlet kademesindeki bürokrasiye geçiş için üniversitelere girecek öğrencilerin tespitini yaptığı ileri sürüldü.

İddianamede, Toros'un örgüt mensubu öğrencileri devlet kurumlarına yerleştirdiği, harp okulunda eğitim gören öğrencilere "abi"lik yaptığı belirtilerek, sanığın örgütle bağlantılı öğrencilerin dershanelere kaydolmaları için faaliyetlerde bulunduğu bildirildi.

Toros'un örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in talimatlarını yerine getirdiği vurgulanan iddianamede, "TSK'ya yerleştirilen FETÖ/PDY mensubu askeri öğrencilerin birimlerindeki askeri personel ve öğrenciler hakkında genel ve özel bilgileri (etnik kimlikleri, siyasi görüşleri, aile yapısı, alkol-kadın-para ve makam olarak adlandırılan zaafları vb.) hususunda raporlar düzenleyerek yapmış oldukları fişlemeleri örgüt içi sorumlularına ilettikleri göz önüne alındığında, örgüt yapısı içinde Tarık Toros'un sorumluluğu altındaki örgüt mensuplarına fişleme yapılması talimatını vererek TSK personeli hakkındaki bilgileri toplamış olabileceği anlaşılmaktadır." değerlendirmesinde bulunuldu.

LİSE VE ORTAOKUL SORUMLUSU

Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak isteyen sanık H.S'nin Toros ile ilgili verdiği ifadeler de iddianamede yer aldı.

Sanık Toros ile 1994'te Ankara'nın Balgat bölgesinde örgüt adına faaliyet yürüttüklerini anlatan H.S, şunları kaydetti:

"Örgütte önemli görevleri bulunan sanık Toros, lise ve ortaokul öğrencilerinden sorumluydu. Örgütte lise ve ortaokul talebe mesulünün en önemli vazifesi, askeri okullara girecek öğrencilerin FETÖ'ye bağlılık derecesine göre tespitlerini yapmaktı. Yine üniversite sınavına girecek öğrencilerin de bağlılık derecelerine göre harp okulu, hukuk fakültesi, siyasal bilimler fakültesi gibi bürokrasiye geçiş sağlayacak öğrencilerin ve okulların tespitiydi. Lise mesulü bunun dışında üniversiteye hazırlık dershanelerine kayıt işlemlerini takip ederdi. Bunun amacı ise FETÖ'ye dershanecilik yoluyla kazanç temin etmekti."

İddianamede, 10 Mart 2016'da İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan yurt dışına çıktığı belirlenen Toros'un, örgütün gizli haberleşme programı "ByLock"u kullandığı tespitine yer verildi.

Programın 10 Ekim 2014'te firari sanık Toros'un cep telefonuna yüklediğine ilişkin sorgu ekranı da iddianameye konuldu.

Firari olan, örgütün sözde üst düzey yöneticilerinden Mehmet Hanefi Sözen ve Toros arasında çok sayıda telefon görüşmesi kaydı bulunduğuna işaret edilen iddianamede, Toros ile ilgili MASAK raporu da delil olarak sunuldu.

Operasyon

İzmir Cumhuriyet Başsavcıvekili Okan Bato'nun yürüttüğü soruşturma kapsamında, "İzmir'deki askeri casusluk soruşturması"ndaki usulsüzlükler ile bazı bilgilerin sızdırılmasına ilişkin inceleme ve elde edilen belgeler doğrultusunda, İl Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, FETÖ/PDY'ye yönelik farklı zamanlarda düzenledikleri operasyonlarda, aralarında eski Tümgeneral Hamza Koçyiğit, eski Roma Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Kurmay Albay Mehmet Demirağ, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın yaveri emekli Albay Gürsel Yüce ve bazı rütbeli askerlerin de bulunduğu çok sayıda şüpheliyi gözaltına almıştı.

Soruşturma kapsamında firari olan terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen, örgütün üst düzey yöneticileri Mehmet Ali Şengül, Mehmet Ali Büyükçelebi, Mehmet Hanefi Sözen, Naci Tosun ve İsmail Büyükçelebi ile gazeteci Tarık Toros hakkında yakalama kararı çıkartılmıştı.

Sonraki Haber