Tarım arazisine sanayi bölgesi

Aktaşlı çiftçilere bugünlerde uyku yok… Verimli bereketli topraklarına OSB kuruluyor. Hemen dibinde uygun makilik alan varken bula bula ekili araziyi bulmuşlar. Üstelik hemşerileri bir bakan da halen hükümette görevdeymiş.Toprağı geçim kaynağı olarak köylünün yaşamındaki yerini de gayet iyi bilirmiş

Bilecik ili Gölpazarı Aktaş köyüne ait, köylülerin kullandığı, ekip biçtiği, ülke ekonomisine katkı sağlayan 660 dönüm arazi, Gıda İhtisas Organize Sanayi bölgesi olmak üzere. Öyle bir arazi seçilmiş ki, susuz tarım yapılıyor, buna rağmen bir yıl ayçiçeği diğer yıl buğday ve arpa ekilebiliyor. Öyle bir arazi gözden çıkartılmış ki üzerinde yıllık 240-250 ton ayçiçeği, 300-350 ton buğday arpa yetişebiliyor. Aktaş‘ın yerlilerinden çiftçilik yapan Erkan Uysal, Cumurbaşkanı Erdoğan’ın sözünü hatırlatıyor:

BETON KARIN DOYURMAZ

Cumhurbaşkanımızın pandemi döneminde yapmış olduğu bir açıklamada 'Tek bir karış ekilmeyen toprak kalmayacak' demişti…” Ve devam ediyor:

Buna rağmen bu verimli arazinin tarım dışına çıkarılmak istenmesi, anlaşılır bir durum değil. Köylülerin elinden bu verimli arazinin alınarak geçim kaynaklarının yok olması sağlanmakta. Betonun karın doyurmadığı bir gün anlaşılacaktır. Ayrıca bölgeye 1 km yakında, orman vasfı olmayan makilik alan var! Burası Orman Bakanlığı’na ait ve bu amaçla kullanılmaya elverişli. Elimizde böyle bir seçenek mevcutken özellikle ekim alanının seçilmesi, bizim ekili arazinin birilerine peşkeş mi çekilecek endişesi yaratıyor. Köyümüzde 80 hane var, herkes ekimle uğraşıyor.

KİMYASAL GELİNCE HİÇ OT BİTMEZ

Bir başka Aktaşlı Erkan Uysal da seçilen alan için “Hiçbir metresi boş değil! Her yeri ekiliyor” diyor. Aktaş köyünü anlata anlata bitiremiyor:

Köyün 700 yıllık geçmişi var. Bu alan düz ve tarıma elverişli. Bir ucundan yumurtayı atsan diğer ucundan kırılmadan çıkar. Her yıl en az 700 bin ton ayçiçeği, 250-300 ton civarında da buğday, arpa ekiliyor. Bu alana OSB yapmaya kalkıştılar. Yasaklanmadan önce pancar yapılıyordu. Sulanmadığı halde yüzde 28 pancar rekoltesi ile öncüydü. OSB yapılmak istenen alan, köyün dibine kadar geliyor. Etrafında dağlık kayalık alan var, çıkacak kimyasallar, duman ve tozun dağılacak yeri yok. Rüzgar estiği zaman tarım alanına gelecek. Meyve yiyemezsin, hayvancılık yapamazsın. Kimyasaldan dolayı ot yiyemez. Aşağı yukarı 2 yıldır alan tesbiti için uğraşılıyor.

HİÇ BİLGİ VERİLMİYOR

Aktaşlıların bir derdi de OSB hakkında bilgi verilmemesi ve projenin el altından yürütülmesi. Sadece Belediye Başkanının Twitter hesaplarından konuşulup görüşüldüğünü, ilerleme kaydedildiğini öğreniyorlar. En son mesajda, “Çok şükür, bu haftaki OSB toplantımızı yaptık, yakında kepçelerimiz çalışacak” duyurusunu görmüşler. Oysa Enerji Bakanı Fatih Dönmez de aynı ilçeden, komşu Kuşören köyündenmiş. Bölge insanını, koşullarını gayet yakından bilen bir isim olarak duruma müdahale etmesini umuyorlar. Hiçbiri OSB’ye karşı değil! Yerine karşı ve topraklarını savunuyorlar, “Tarıma elverişli alanda OSB kurulmasını istemiyoruz” diyorlar.

ELEKTRİK VE YOL CAZİP GELDİ

Bilecik ilçesinin 110 köyü var. OSB için düşünülen alan, anayola 26 km uzaklıkta. Adapazarı, Eskişehir bağlantılı yol olduğu için cazip gelmiş. Bir taraftan Ankara’ya, bir taraftan İstanbul, Edirne’ye gider. Hızlı tren de Vezirhan beldesinden geçiyor. Köylüler, oralara teşvikler daha fazla verildiği için Aktaş ve çevresindeki tarımdan vazgeçildiğini düşünüyor. “Elektrik olduğu için bir süre para ödemiyor. Teşvik bölgesi olduğu için elektrik-su giderlerinden muaflar. Yapacakları alçı fabirkası, beyaz çimento, sunta fabrikası olacak. Burada mermer yatakları halen işliyor. Sanayi kurulunca zehirli gaz, dağılamayacak, doğrudan ekili toprağa inecek” diyorlar.

Sonraki Haber