Tarım Bakanı Pakdemirli'den un sanayicilere çağrı: Kar ederken vatandaşı da düşünün!

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) ve Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) birlikte düzenlediği “Türkiye Hububat Kongresi 2021/16. TUSAF Uluslararası Kongre ve Sergisi” dün başladı. Antalya Titanic Mardan Palace-Trendy Lara’da düzenlenen kongrenin açılışında konuşan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, un sanayicilerine net mesaj verdi. Sanayicilerin üzerine düşen göreve işaret ederek, “Bu işlerden kar elde edelim düşüncesi olabilir ama bir miktar da vatandaşı düşünmemiz gerekiyor. Sizlerden fiyat taahhüdü istiyorum ve taahhüde sadık kalmanızı istiyorum. Bunun TMO ve bakanlıklar tarafından sıkı takip edileceğini de ifade etmek istiyorum. Biz regülasyon için elimizden geleni yapacağız. Hem sizin hem vatandaşın maliyetine katkı sağlamak için kasım ayı ekmeklik buğday satışlarına 100 bin ton daha ilave edilmesi talimatını verdim.” ifadelerini kullandı.

4+1 DESTEK MODELİ

Yerli ve yabancı bin delegenin ağırlandığı ve ana temasının “İklim Değişikliği ve Küresel Salgın” olduğu kongrede tarıma sağlanan destekler konusunda da bilgi veren Bakan Pakdemirli, “Üreticilerimiz rahat olsun, tarlalarını eksinler. Dün olduğu gibi bugün de destekleyeceğiz. Girdi maliyetlerinde dalgalanmalar var. Üreticilerimiz endişelenmesin ürünlerini hasat zamanı değer fiyatında alıyor olacağız. Tarıma sağlanan destekler bütçemiz geçtiğinde üç sene içinde yüzde 100 artmış olacak” dedi. Tarımda 4+1 destek modeline dikkat çeken Pandemirli, bunları “Tarımsal destekler, müdahale alımları, gelir koruma sigortası ve kredi yoluyla sağlanan finansman” sıraladı. Beşinci desteğin ise sözleşmeli üretim olduğunu ve bunun konuşulması gerektiğini vurgulayan Pakdemirli, “Tarım kanunu 18. maddede var ama kanundaki eksikliklerden dolayı uygulamada aksaklık var. İyi bir yasal düzenleme ile sözleşmeli üretimle verimlilik ve üretimi artırabileceğimizi düşünüyorum. Çalışmalar tamamlandı. Çalışma Gazi Meclisimizde. Bir an önce yasalaşması lazım. Beşinci olan yedek lastik de önemli.” dedi. Pakdemirli, dünyadaki bütün bakanların gıda ve emtia fiyatları artışından şikayet ettiğini de sözlerine ekledi.

BUĞDAY ALANLARI AZALIYOR

TMO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Güldal, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sayman Üye Faik Yavuz'un da katılarak konuşma yaptığı toplantıda TUSAF Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy ise şu mesajları verdi: “Uzun yıllar ortalamasına göre içinde bulunduğumuz yılın sıcaklıkları 1.7 derece artış gösterdi, tarım alanları için yağış miktarında ise yüzde 20'lik bir azalma yaşandı. Daha önce her 10 yılda bir yaşanan kuraklıkların, bundan sonra 5 yılda bir karşımıza çıkması bekleniyor. Buğday, un, ekmek zincirinde ürün fiyatlarının sürekli baskılanması, ancak ekilebilecek alternatif ürünlerde ve diğer yem bitkilerinde aynı regülasyonun yapılamaması, fiyatların buğday aleyhine gelişmesine sebep oldu. Bu nedenle alternatif ürünlerin dekar başı gelirinin yüksek seyri, çiftçimizin buğday ekiminden kaçışını hızlandırdı. Ham madde varsa biz de varız. Ham madde yoksa biz de yokuz. Çiftlerimiz varsa varız. Bütün çabalara rağmen buğday ekim alanlarındaki azalış eğilimini kıramadık.”

SADECE ÜRETMEK YETMEYECEK

Devlet desteklerinin yönlendirmesiyle bu gidişin sonlandırılabileceğini belirten Ulusoy, Bakan Pakdemirli'den buğday üreticisi çiftçilerin desteklenmesini istedi ve bu konuda ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını bildirdi. Devletlerin ithalatlarını erkene çektiklerine, ihracata kota koyduklarına işaret eden TUSAF Başkanı Ulusoy, “Dünyada 17 milyon tonluk buğday ithalat ihalesi yapıldı. Önceki seneye göre yüzde 18 fazla. Navlun krizi, enerji fiyatlarında artış, parasal genişleme etkisi emtia fiyatlarını yukarı çekti ve enflasyona yol açtı. İklim değişikliği gündemde olduğu sürece tahmin yapmak mümkün olmayacak. Sanayicilerimiz üretmek dışında iyi bir emtia fiyatı analisti, iyi bir ekonomist ve hatta meteorolog bile olmak zorunda...” ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber