Tarım Bakanlığına soruşturma iddiası
Devlet Denetleme Kurulu (DDK)’nun Tarım Bakanlığı hakkında soruşturma başlattığı iddia edildi. Soruşturmanın asıl konusunun, Türkiye’ye canlı hayvan ithalatında yaşanan aksaklığın ‘maddi çıkar’ karşılığında giderilmesi olduğu belirtiliyor. İddiaya göre rüşvet alınması karşılığında bürokratik sorun giderildi.
CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, iddiaları Meclis’e taşıdı. TBMM Genel Kurulu'nda konuşan Özer, “İddiaya göre; Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Devlet Denetleme Kurulu, Tarım ve Orman Bakanlığı hakkında rüşvet iddiasıyla soruşturma başlattı. Tam bir fırsatçılık hikâyesi… Uruguay'dan 8 bin 800 sığır ithal edilir. Gemi, Mersin Limanına üç gün gecikmeli gelir. Bakanlık gecikme gerekçesiyle hayvanların indirilmesine izin vermez, hiçbir aracıyı da dinlemez. Sonra birileri ithalatçı firmaya sorunu çözmeyi garanti eder. 120 bin dolara anlaşırlar. Ertesi sabah da Bakanlıktan onay çıkar.” ifadelerini kullandı.
‘BU CÜRETİN KAYNAĞI NE?’
Rüşvete giden sorunun basit olduğunu söyleyen Özer, şunları kaydetti; “Eğer mevzuata uygunluk yoksa onay nasıl çıktı? Basında yer alan bu iddia şaşırtıcı tabii. Çünkü AKP, herhalde ilk kez devletin denetleme mekanizmasını kendisi için çalıştırıyor. Peki, kim bunlar? Bakanlığın hangi yetkilileri? Bu rüşvet olayı bir ilk mi? Başka rüşvet olayları, başka fırsatçılar yok mu? Bu cüretin kaynağı ne?”
TARIM KREDİ’DE DENETİM SÜRÜYOR
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile tarım sektöründeki bütün kooperatif, birlik ve iştirakleri denetleme yetkisi verilen Devlet Denetleme Kurulu, önceki haftalarda Tarım Kredi Kooperatiflerinde denetim süreci başlatmıştı. Devlet Denetleme Kurulu’ndan 5 kişilik müfettiş ekibi, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliğine giderek, çalışmalarına başlamıştı. Soruşturmada derinlere inildiğini belirtiliyor. İddiaya göre, Gübretaş’ın da sahibi olan Tarım Kredi Kooperatiflerinde halen sürmekte olan bir “yolsuzluk soruşturması” var.
POYRAZ HAKKINDAKİ İDDİALAR
Genel Müdür Fahrettin Poyraz’ın, görevine hukuksuz bir şekilde atandığı iddia ediliyordu. Poyraz’ın genel müdürlük yaptığı 3 yıllık dönemde, girdi fiyatlarında büyük artışlar olmasına rağmen çiftçiye kullandırılan kredi miktarının 8 milyar lirada sabit kalması, çiftçi kuruluşunda kaynakların nerelerde kullanıldığı sorusunu da gündeme getirmişti.
Fahrettin Poyraz, yüksek maaş ve farklı iştiraklerden aldığı huzur hakkı ücretleri ile de gündeme gelmişti. Poyraz, kamuoyuna yaptığı açıklamada sadece Gübretaş’tan huzur hakkı ücreti aldığını başka hiçbir iştirakten huzur hakkı ücretini almadığını açıklamıştı. Devlet Denetleme Kurulu’nun Tarım Kredi Kooperatifleri ile birlikte Türkşeker, Konya Şeker ve Kayseri Şeker’i de öncelikli olarak denetim çalışması kapsamına aldığı belirtiliyor.