Tarım Kredi Kooperatifinde yolsuzluk gözaltısı: İç denetim yetmiyor, dış denetim şart

Denizli'nin ardından Adana'da da Tarım Kredi Kooperatifinde yolsuzluk gündeme geldi. Tarım Kredi Kooperatifinde, denetimlerin artırılması isteniyor.

Yolsuzlukların üstünün görev değişikliğiyle örtülmeye çalışıldığı, başka şehirlerde de çiftçilerin suç duyurusunda bulunduğu bildirildi.

Adana'da Karayusuflu Tarım Kredi Kooperatifinde çalışan 6 kişinin de aralarında bulunduğu 25 kişi, sahte belge düzenleyerek 1 milyon liralık kredi çekerek haksız kazanç elde ettikleri gerekçesiyle gözaltına alındı. Geçen günlerde de Tarım Kredi Kooperatifleri Denizli Şube Müdürü yaklaşık 20 milyon liralık vurgun nedeniyle görevinden alınmıştı.

1 milyon 100 bin çiftçi ortağı olan Tarım Kredi Kooperatiflerinin amacı üreticilerin aralarında ekonomik menfaatlerini korumak. Ancak Tarım Kredi Kooperatifi son günlerde milyonluk liralık vurgun haberleriyle gündeme geliyor. Çiftçinin borç içinde kaldığı, kredilerin faizle ertelendiği süreç içinde Tarım Kredi Kooperatifinde yaşanan yolsuzluklar rahatsız ediyor. Adana ve Denizli dışında da yolsuzluklar olduğu, çiftçilerin hakları için suç duyurusunda bulunduğu öğrenildi. Tarım Kredi Kooperatiflerinde sadece iç denetim yapılıyor. Bunun yolsuzluklara davetiye çıkardığı belirtiliyor.

'MODERN TEFECİLİK YAPILIYOR'

Denizli Bölgesi Hayvancılık Kooperatifleri Birliği (HAY-KOOP) Başkanı Mehmet Varol, soruşturmanın detaylarının bilinmediğini, Tarım Kredi Kooperatifinden de bu yönde açıklamalar yapılmadığına değindi. “Tarım Kredi Kooperatifi gerçekten kooperatif midir” diye soran Varol, şöyle konuştu:

“İncelenmesi lazım. Tarım Kredi Kooperatifi insanların anladığı gibi kooperatif değil. Devletin parasıyla modern tefecilik yapan bir kuruluş. Açıkça bunu söylüyorum. Bu tip yerlerde iç denetim var ama yetersiz. Kimin ne yaptığını kimse bilmiyor. Öncelikle Tarım Kredi Kooperatifi, kooperatif özelliği taşımalı.”



DIŞ DENETİM DE YAPILMALI

Varol, Tarım Kredi Kooperatifinden alınan kredilerle çiftçinin başının dertte olduğunu söyledi. Varol, “Çiftçi, bankadan kredi alınca geri ödeme planı gibi şeylerini biliyor ama tarım krediden alınca ne kadar ödeyecek, nasıl ödeyecek gibi hesaplamalar karışıyor. Krediye muhtaç olduğu için de sesini çıkarmıyor” dedi. Varol, Tarım Kredi Kooperatifinde sadece iç değil, dış denetim de yapılması gerektiğini söyledi.

'ÖRTBAS ETMEK İÇİN GÖREV DEĞİŞİKLİĞİ'

Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, Silvan ilçesinde de yolsuzluk nedeniyle çiftçinin suç duyurusunda bulunduğunu söyledi. İskenderoğlu, yolsuzluğun nasıl yapıldığını şöyle anlattı:

“Çiftçilerimiz adına gübre satmışlar, kefil göstermişler sahte olarak. Bunu örtbas etmek için sürekli görev değişikliği yapıyorlar. Çiftçiler suç duyurusunda bulundu. Bazılarında da örneğin 20 ton gübre veriyor, 50 ton yazıyor. Sonra eksik imzan var diye imzasını alıyor. 30 tonu kendi satıyor.”

Sonraki Haber