Tarım sayımı için protokol imzalandı! Çiftçiler: Birlikte çalışalım

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ile TÜİK arasında ‘Genel Tarım Sayımı Yapılmasına İlişkin Protokol’ imzalandı. Bakan Yumaklı, tarımsal verilerin sayılarak kayıt altına alınacağını belirtti.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yaptığı yazılı açıklamada, Bakanlığa bağlı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) arasında “Genel Tarım Sayımı Yapılmasına İlişkin Protokol”ün imzalandığını bildirdi.

Tarımsal verilerin oluşturulmasına ve kayıtlılığa büyük önem verdiklerini belirten Yumaklı, bu çalışmaların tarımsal üretimle ilgili kısa, orta ve uzun vadeli vizyonel politikaların belirlenmesine katkı sunacağını vurguladı.

Yumaklı, Bakanlık olarak bir süredir genel tarım sayımı için altyapı hazırlıkları yürüttüklerini, ilgili kurumlarla yapılan toplantılarda izlenecek yol haritasının belirlendiğini vurgulayarak, genel tarım sayımının, tarımsal üretime yön verecek yenilikçi düzenlemelerin hayata geçirilmesinde belirleyici unsurlardan biri olacağının altını çizdi. Çalışma ile istatistik, işletme bilgisi, hayvan sayısı, arazi bilgisi gibi akla gelen tüm tarımsal verilerin sayılarak kayıt altına alınacağını bildiren Yumaklı, şunları kaydetti:

“TÜİK ile işbirliği içinde genel tarım sayımı yaparak planlı üretim ve sözleşmeli üretim gibi tarım ve hayvancılık politikalarımızın odak noktasını oluşturacak uygulamalarımıza yön vereceğiz.”

İŞLETMELER TESPİT EDİLECEK

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Genel Tarım Sayımı Yapılmasına İlişkin Protokol ile tarımda planlı üretim modeline geçişin önemli adımlarından birisi de atıldı. Genel tarım sayımının ilk aşamasında, mevcut idari kayıtlarda yer almayan tarım arazilerinin belirlenmesi ve bu araziler üzerinde tarımsal faaliyette bulunan tarımsal işletmelerin tespiti gerçekleştirilecek. Ayrıca soru formları ve veri giriş programları hazırlanacak, ön tarama faaliyetleri, bilgilendirme, eğitim ve tanıtım faaliyetleri yapılacak. İkinci aşamada ise ilk aşamada elde edilen bilgiler esas alınarak uluslararası gereklilikler ve ulusal ihtiyaçlar doğrultusunda belirlenen değişkenlere ilişkin veriler ve sahadan derlenerek elde edilecek veriler kamuoyuyla paylaşılacak.

‘22 YILLIK BOŞLUK VAR’

Gazetemizin tarım yazarı, emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Çakır, üretim planlamasının yasal zemininin oluşturulduğunu, ancak yeterli veri olmadan yapılan planlamanın isabetli olamayacağını, ciddi bir ön hazırlık sonrasında yapılacak tarım sayımı ile veri açığının önemli ölçüde kapatılacağını ifade etti. Çakır, şu değerlendirmeyi yaptı:

“İstatistiksel veriler ‘örnekleme’ ve ‘tam sayım’ olmak üzere iki yöntemle derlenir. Örnekleme bir anakitleyi temsil edecek bir bölümün seçilerek incelenmesidir. Tam sayım ise anakitleyi oluşturan bireylerin tümünü kapsar. Tarım sayımlarında çoğu kez bütün anakitle hakkında bilgiler derlenmiştir. Her beş yılda bir nüfus sayımı ve her 10 yılda bir tarım sayımı yapılması geleneği vardı. En son tarım sayımı 2001 yılında yapılmış olup, arada 22 yıllık bir boşluk var.

Cengiz Çakır

‘SAYIM İLE VERİ AÇIĞI KAPATILACAK’

“Yirmi birinci yüzyılın ilk çeyreği tamamlanmak üzere. Bu sürede tarımsal açıdan çok köklü değişiklikler oldu. Herhangi bir olguyu yönetebilmek için neler olup bittiğini saptamak, diğer bir anlatımla ölçmek gerekir. Ölçülemeyen şeyler yönetilemez. Tarım sayımı ile Türkiye’nin bütünü için mevcut kaynakların envanteri çıkarılacaktır. Resmi kayıtlara geçmemiş tarım arazileri, elde kalan meralar, su kaynakları ve kullanımı, iş ve irat hayvanlarının sayıları, alet makineler, alt yapı tesisleri vb. hakkında bilgi toplanacaktır. Halen tarım işletmelerinin sayısı ve yapısal özellikleri hakkında yeterli bilgiye sahip değiliz. Tarımsal üretim planlanmasının yasal zemini oluşturulmuştur. Ancak yeterli veri olmadan yapılan planlama isabetli olmaz. Ciddi bir ön hazırlık sonrasında yapılacak tarım sayımı ile veri açığı önemli ölçüde kapatılacaktır. Böylelikle planlama sürecinin daha başarılı yürütülmesi mümkün olacaktır. TÜİK ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın deneyimli kadroları bu çalışmayı gereği gibi yürütecek yetkinliktedir.”

ÇİFTÇİ BEYANI DA ALINSIN

Adana Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Akın Doğan, üretim planlamasını da tarım sayımını da yıllardır beklediklerini belirtti. Doğan, “Sayım aslında çok da zor değil. TÜİK’le birlikte çiftçi de bu işin içinde olmalı.

Bize, çiftçiye ‘bahçenizdeki ağaçları sayın, eksik beyana destek vermem, ÇKS yaparken ağaç sayınızı da bildirin.’ desinler, çiftçi kendi bahçesini sayar ve bildirir. TÜİK hangi bahçeye girecek. Ekilen yer zaten belli. ÇKS kaydına ağaç sayımı da yazılsın. Çiftçinin beyanı esas alınsın.” dedi. Doğan, ağaç sayımlarında bir sıkıntıyı da şöyle anlattı: “Diyelim ki benim bahçem 50 dönüm. İkiye ayırıp yarısına mandalina, yarısına limon diktim. Bunu sağlıklı bildiririm ama limon arasına mandalina ektiysem tek ürün olarak göstermem lazım. Limon dersem mandalina kayıta geçmeyecek. Aslında bahçeler ayrı olmalı. Sağlıklı bilgi ortaya çıkmıyor böyle olunca. Bu sorunlar iyi bir planlama yapılarak çözülebilir. Ağaç sayımı doğru yapılırsa sağlıklı bir tahmin de yapılır. Bizim TÜİK’le rakamlarımız hep farklı çıkıyor.”

Sonraki Haber