Tarım ve Orman Bakanlığı duyurdu! Ekilmeyen tarlalar kiralanıyor...

Sahibi tarafından 2 yıl üst üste işlenmeyen topraklar için harekete geçildi. Tarım ve Orman Bakanlığı, ekilip biçilmediği belirlenen arazileri isteyene kiralayacak. Böylece atıl durumdaki durumdaki 1.5 milyon hektarlık arazi tarıma kazandırılacak.

Türkiye ekonomisinde etkilenen çiftçilere müjdeli haber geldi. Devlet tarafından alınan karar sonrasında tarla sahibi olan çiftçilere yeni bir destek paylaşıldı. Ülke genelinde yapılacak olan desteğin detayları kısa süre önce paylaşıldı. Ülkemizde yer alan yüksek enflasyon ve ekonomik sıkıntılar vatandaşın cebine yansıyor. Tarım Bakanlığı tarafından alınan yeni karar ile birlikte çiftçilere yeni destekler paylaşılacak. Alınan kararda çiftçiler tarafından işlenmeyen tarım arazileri mülkiyet hakkına tabi olunmadan üretime kazanç sağlayacak.

Sabah'ın haberine göre; Tarım Bakanlığı, işlenmeyen tarım arazilerini mülkiyet hakkına dokunmadan üretime kazandıracak. Hisselilik, ihtilaf, göç veya başka sebeple üst üste iki yıl işlenmeyen arazi kiralanacak. Türkiye geneli 81 ilde 2.1 milyon futbol sahası büyüklüğünde 1.5 milyon hektarlık tarım arazisinin atıl durumda olduğu ve ekilip biçilemediği belirlendi. Yapılan hesaplamalara göre bu alanın yeniden üretime kazandırılmasıyla ekonomiye yıllık 14 milyar TL katkı sağlanacak ve vatandaşın pahalıya ürün yemesinin de önüne geçilecek.

Kiralama, öncelikle arazinin bulunduğu yerdeki köylülere ya da sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarına yapılacak. Arazilerin kira bedelleri ve kiralayanın yetiştirebileceği ürünler internetten ilan edilecek.

EKİM YAPAMAYAN ÇİFTÇİLERE MÜJDE

Göç, ihtilaf, hisselik ya da başka nedenlerden dolayı üst üste 2 yıl boyunca ekilmeyen araziler kiraya verilecek. 81 ili kapsayan yeni karar ile birlikte 2.1 milyon futbol sahası büyüklüğündeki 1.5 milyon hektarlık tarım arazisinin boş kaldığı belirtildi.

Hesaplamaların da yapılmasıyla birlikte üretime kazandırılması amacıyla bu tarlaların ekonomiye yıllık getirisi 14 milyar TL ve ürünlerin pahalılığını da düşüreceği öngörülüyor.

EKİLMEYEN TARLALAR KİRALANIYOR

Tarla kiralama işlemlerinde öncelik bulunduğu köylüler ya da sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarına sunulacak. Kira bedelleri merak konusu olurken, kiralayanın yetiştireceği ürünler internet üzerinden duyurulacak. Nisan ayı ile birlikte alınan karar ile birlikte "Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" Resmi Gazete'de yayımlandı. Sözleşmeli üretimi özendirmek amacıyla alınan kararda mülkiyet hakkına dokunmadan tarlaların üretime kazandırması konusunda karar alındı.

Bakanlık, hazine arazileri hariç mülkiyeti kişiye ait olan, mülkiyet ihtilafı, parçalılık, tarımsal faaliyete son verilmesi, göç ya da başka sebeplerden dolayı 2 yıl boyunca üst üste ekilmeyen tarım arazilerini üretime katma kararı aldı. Bakanlık tarafından yürütülen proje kapsamında 4. 5 milyon dekar alanda tarımsal üretim yapılıyor.

GENÇ ÜRETİM TEŞVİK EDİLECEK

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz açıklamalarda bulundu. Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nde tarım sektörü temsilcileriyle buluşarak, reform dönemine giriş yapıldığını söylemesiyle birlikte, "Gençlerin kent çeperlerinde üretim yapması teşvik edilecek. Hangi ölçekte olursa olsun aile işletmeciliğini de mutlaka korumamız, desteklememiz gerekiyor. Kırsal alanda sosyal desteklerimizle tarımsal desteklerimizin birbirini tamamlayıcı bütünlük arz eden bir şekilde ele alınması son derece önemli" açıklamalarında bulundu.

Sonraki Haber