‘Destekler kalktı’ haberleri doğru değil!

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tarımsal desteklerin kaldırdığı haberleri üzerine üretici temsilcileri Aydınlık'a açıklama yaptı. Üreticiler ‘Temel Destek’ sistemini anlattı

Tarım ve Orman Bakanlığının tarımsal destekleri kaldırdığı şeklindeki haberlerin doğruyu yansıtmadığı belirtildi. Yeni sistemin çiftçi için daha kârlı olduğu kaydedildi. Konuyla ilgili olarak Aydınlık’a açıklama yapan üretici temsilcileri yeni sistemin önceden açıklanmasının büyük avantaj olduğunu vurguladılar.

Ordu Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, yaptığı açıklamada “Kamuoyunda bilgi yetersizliğine bağlı olarak, mazot, gübre ve alan bazlı desteğin kaldırıldığıyla alakalı haberler dolaşmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığının yaptığı açıklama aynen şöyledir:

Tarımdaki bütün destek kalemleri kaldırılıp, yerine ‘Temel Destek’ adı altında tek bir destek sistemi getirilerek, ürünlere göre katsayı belirlenmiş olup, belirlenen temel destek ücreti ürüne belirlenen katsayı ile çarpılarak çıkan miktar ürüne toplam destek olarak verilecektir.

Bu yıl açıklanan destekler, Mazot- Gübre= 138 TL, Alan Bazlı Destek= 170 TL, toplam destek= 308 TL idi.
Yeni açıklanan destek sisteminde ise, Temel destek=244 TL, fındık için açıklanan katsayı 1,5 TL’dir. 244* 1,5= 366 TL’dir. Dolayısıyla bu sene için fındık üreticisi yeni açıklanan destek sistemine göre dönüm başına toplamda 58 TL fazla destek ödemesi alacaktır.

Ayrıca her sene belirlenen artış oranına göre, destek ödemelerinde artış olacağı için de alan bazlı destek ödemesi de her sene artış göstermiş olacaktır.” değerlendirmesini yaptı.

Atakan Akça

‘ÇİFTÇİ ÖNÜNÜ GÖRECEK’

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, kararı olumlu bulduğunu belirterek şunları söyledi:

“İncelediğimiz kadarıyla olumlu görünüyor. Ama esasen uygulama yönetmeliği net belli olmadığı için bazı konularda net bir şey söylemek istemiyorum.

"Fakat bizim bölgemizde Karaman’ın da yer aldığı yer altı sularının yetersiz seviyede ve su kısıtı olduğunun bakanlıkça tespit edildiği havzalarda yer alan sulu tarım arazilerinde ilgili üretim yılında arpa, buğday, aspir, fiğ, nohut, ayçiçeği (yağlık) üreten çiftçilere ürünün bulunduğu kategoriye göre hesaplanan tutar üzerinden ilave yer altı su kısıtı desteği ödenecek.

Mehmet Bayram

"Yer altı su kısıtının bulunduğu yerlerde planlı üretime uygun üretim yapan üreticilerin mazot ve gübre maliyetinin yüzde 100'ü karşılanacak.

"Bu olumlu bir gelişme olarak görülmektedir. Tarımsal üretim açısından havza bazlı üretim yaklaşık 15 yıldır gündeme gelmektedir. Bugün geç de olsa özellikle iklim koşulları kuraklık nedeniyle tarımsal planlı üretime geçilmesi ve üreticilerin 3 yıllık planlama doğrultusunda ne kadar destek alacağını bilerek üretim yapacak olması önünü görmesi açısından olumlu bir süreç olarak gözüküyor.”

Sonraki Haber