TARİŞ, zeytinyağı alım fiyatını 295 lira olarak belirledi

TARİŞ zeytinyağı alım fiyatlarını açıkladı. 0,3 asit yemeklik yağın üreticiden alım fiyatı 295 lira oldu. Üretici fiyattan memnun, tüketici ise ‘ben nasıl zeytinyağı tüketeceğim’ diyor. Edremit Ziraat Odası Başkanı, ‘Ya üretici desteklenecek ya da tüketicinin refah seviyesi artırılacak.’ dedi

TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Hilmi Sürek, 2023-2024 sezonu zeytinyağı alım fiyatını kilogram başına 295 lira olarak belirlediklerini bildirdi. Sürek, yaptığı yazılı açıklamada, ürün alım fiyatının üreticinin alın terinin karşılığını alabilmesi ve ürünün değerini bulması açısından önemli olduğunu ifade etti. Açıkladıkları fiyatın piyasada belirleyici olacağını belirten Sürek, şunları kaydetti:

"İçinde bulunduğumuz sezonda kaliteli ve gerçek zeytinyağına ulaşmak herkes için büyük önem taşıyacaktır. Her zaman olduğu gibi Birliğimizin en önemli hedefi üreticiden aldığı kaliteli zeytinyağını güvenli şekilde tüketiciyle buluşturmaktır. Sezon içinde piyasa hareketlerini ve fiyat gelişmelerini izleyerek gerekirse yeni düzenlemeler yapacağız."

ÜRETİCİ MEMNUN

Edremit Ziraat Odası Başkanı Ali Yılmaz Diker, fiyatın üreticiyi memnun ettiğini belirtti, tüketiciye de kesinlikle ucuz zeytinyağı tüketmemesi konusunda uyardı. Diker, “TARİŞ, bu yıl ürün az olduğu ve kendi tüketicisinin talebini karşılamak için fiyatı yüksek tuttu. Açıklanan fiyatlar, gerçekçi rakamlar. Piyasa bu değerlerde.” diye konuştu.

‘ÜRETiCİ DESTEKLENMEZSE TARIM BİTER’

Marmarabirlik tarafından zeytin fiyatının önce 110 lira olarak açıkladığını belirten Diker, “Birlik, o fiyatla üreticiden ürün alamayacağını anlayınca fiyatı 125 liraya çekti.” dedi.

Diker, Tariş’in ortaklarından almak üzere 0,3 asit yemeklik yağın 295, 2 asit yemeklik yağın fiyatının ise 200 lira olarak açıkladığını belirtti, rafinajlık yağların fiyatının ise daha düşük olduğunu ifade etti. Tüketicinin ekonomik durumuna göre zeytinyağı yiyebileceğini belirten Diker, “Tüketici için tek bir zeytinyağı yok. Zeytinyağı sınıflandırılmış. Sızma zeytinyağına gücüm yetmiyorsa rafine yerim. Peynir de kalite kalite değil mi? Ben hangisine gücüm yetiyorsa onu yiyorum. Ama mutlaka zeytinyağı tüketilsin istiyoruz. Sahte zeytinyağına da dikkat edilmesini istiyoruz.” dedi.

Ali Yılmaz Diker, ‘Bu fiyata tüketici nasıl zeytinyağı tüketecek?’ sorusuna da şu yanıtı verdi: “Tüketicinin zeytinyağına ulaşması ülkeyi yönetenler tarafından sağlanabilir. Hükümet ya üreticiyi destekleyecek ya da tüketicinin gelir seviyesini yükseltecek. İtalya, İspanya, Yunanistan’da üretim bu yıl yarı yarıya düştü. Fiyatlar uluslararası piyasada belirleniyor. Üretici zeytinini ucuz verirse, zarar eder. Bölgede bu yıl zeytinde azalma var, mevsimsel koşullardan dolayı. Hâlâ yağmur yağmadı, zeytinler küçük kaldı, üreticinin bakım yapması lazım, girdiler belli. Üreticiyi ucuz yağ üretsin diye baskı altına alırsanız sürdürülebilir tarım olmaz.”

‘TEDARİKÇİNİN EKMEĞİNE YAĞ SÜRMEYİN’

Kaliteli ve gerçek bir zeytinyağına ulaşmanın, tüketicinin sağlıklı beslenmesi için büyük önem taşıdığını belirten Diker, şu uyarılarda bulundu:

“Bunun için de her zaman olduğu gibi devletimizin görevi ve hedefi, üreticinin üretmiş olduğu kaliteli zeytinyağını güvenli ve kontrollü bir şekilde tüketiciyle buluşmasını sağlamak olmalıdır. Ancak tüketici bu fiyatlara nasıl zeytinyağı yiyecek diyen yetkililerimize de sesleniyorum: Sizler öncelikle taklit ve tağşişe karşı daha caydırıcı tavırlar almalısınız. Ne idüğü belli olmayan ve içerisine zeytinyağı esansı konularak litresi 30 liraya mâledilen ve sonrasında 120 liraya ucuz zeytinyağı adı altında piyasada satılan ve tüketicinin sağlığı ile oynayan sahte zeytinyağlarına ve sahtekârlara karşı mücadele etmelisiniz.”

Sonraki Haber