Yoğurdun sulanması nasıl önlenir?

Yemek ve mezelerin vazgeçilmez bir parçası olan yoğurdu, sulanmadan kullanmak istiyorsanız hem yapım aşamasında hem tüketim sırasında bazı koşullara dikkat etmeniz gerekiyor. İşte bu konuda dikkat edilmesi gereken noktalar...

Yoğurt, faydalı içeriğinin yanı sıra ferahlatan tadıyla da mutfaklarda sıkça tercih edilen süt ürünlerinden biri. Ancak tüketim aşamasında yoğurdun sulanmasının pek de tercih edilen bir durum olduğu söylenemez. Sulanmayan, yoğun kıvamlı bir yoğurt için önemli püf noktalarına dikkat etmek gerekiyor. İşte bunlardan bazıları...

 

KALİTELİ SÜT KULLANIN

Kullanacağınız sütün kalitesi, yoğurt kıvamını etkileyen en önemli faktör. Güvenilir bir kaynaktan aldığınız ve soğuk zincir kırılmadan size ulaştığına emin olduğunuz kaliteli bir sütü tercih ederek leziz bir yoğurt yapabilirsiniz.

 

KRİTİK AŞAMA: PİŞİRME

Sütünüzü 15-20 dakika kaynatarak içindeki bakterileri öldürüp daha sağlıklı hâle getirirken bir yandan da içeriğindeki fazla suyu uzaklaştırabilirsiniz. Böylece sulanmayan yoğurda bir adım daha yaklaşırsınız.

 

MAYALAMA İŞLEMİNE DİKKAT EDİN

İşte en hassas aşamaya geldik. Yoğurdu mayaladığınız sırada sütün sıcaklığının 42-43 derece olması çok önemli. Sıcaklığı ölçebileceğiniz bir cihazınızın olmadığı durumlarda sütün içine serçe parmağınızı batırdığınızda yedi saniye sonunda yanma hissediyorsanız mayalama için doğru sıcaklığa ulaşmışsınız demektir. İki kilo süte yaklaşık 1-1,5 yemek kaşığı yoğurt mayası ekleyip mayalama işlemini yapabilirsiniz. Mayayı tüm sütün içine eklemek yerine ayrı bir kapta az miktarda sütle karıştırıp ardından geri kalanına eklemeniz mayanın tutması için kritik bir nokta.

 

KÜÇÜK KAPLARI TERCİH EDİN

Mayaladığınız sütü ideal sıcaklığını kaybetmeden hızlı şekilde tercihen küçük boyutlu cam kaplara almanız yoğurdunuzun daha iyi tutmasını sağlayabilir.

 

KAPAĞINI KAPATMAYIN

Mayalanmış sütle doldurduğunuz kapların kapaklarını kapatmadan üstlerini temiz bir bez ya da havluyla örtün. Sonrasında sıcaklığını uzun süre koruması amacıyla kapların etrafını kalın bir örtü ile sarın. Bu işlemle uzaklaşan buharın tutulmasını sağlayacak ve tekrar yoğurda damlamasını önleyeceksiniz.

 

YETERİNCE BEKLEYİN

Yoğurt oluşumunun tamamlanması için 8-9 saat beklemeniz gerekiyor. Bu süre içinde yoğurt kaplarını hareket ettirmemeniz sulanma olmaması için önemli. Mayalama süresi tamamlandığında kapların kapakları kapattıktan sonra yoğurt kaplarınızı hızlıca buzdolabına alın ve soğutun.

 

YOĞURDUNUZ HAZIR

Birkaç saat buzdolabında dinlendirdikten sonra muhteşem kıvamlı ve nefis yoğurdunuzu keyifle yiyebilirsiniz.

 

SON BİR TÜYO DAHA...

İster kendiniz yapmış ister satın almış olun, yoğurdu tüketirken ahşap bir kaşık tercih etmeniz ve yoğurdu alırken yüzeyinde derin oyuklar oluşturmadan almanız da sulanmayı azaltabilir.

Sonraki Haber