Tasarruf çağrılarına rağmen gaz tüketimi arttı

Almanya Federal Ağ Ajansı Başkanı Klaus Müller "Gaz tüketimini önemli ölçüde azaltmazsak durum çok ciddi hale gelebilir" dedi

Müller sıcak havaya rağmen gaz tüketiminin düşmediğini belirtti.

Almanya eylül ayına soğuk havayla başladı. Almanya'daki gaz depolarının yaklaşık yüzde 92'si dolu olmasına rağmen, ülkenin Rusya'dan ithal ettiği yıllık 50 milyar metreküp gazın yerine yenisini koymak zor.

Almanya’da ısıtma için hane halkı gaz tüketimi, yıllık ortalamanın yüzde 10’u üzerine çıktı. Sanayi tüketiminde ise düşüş var. Sanayide yıllık ortalama gaz tüketiminin yüzde 2 oranında altına inildi.

Uzmanlar artışın sebebini anlık sıcaklık değişimlerine bağlayarak, "Sıcaklık karşılaştırmaları tüketimi açıklamak için önemli fakat kesinlikle daha az gaz tüketmeliyiz” dedi. Almanya Federal Ağ Ajansı Başkanı Klaus Müller, durumun gergin ve daha da kötüleşmesinin göz ardı edilemeyeceğini belirtti. Tüketimin istenilen seviyeye gelmemesi ihtimalinde ajans müdahale edebiliyor.

Eylül ayının sonlarında, yaklaşık 2 bin 500 tüketicinin kaydolması gereken bir dijital gaz platformunun lansmanı yapıldı. Sağlanan verilere dayanarak, bir gaz kıtlığı durumunda ajansın gaz tahsisi seçimleri yapması bekleniyor.

YÜZDE 20 TASARRUF YAPILMALI

Müller, Almanya’nın özel, ticari ve sanayi sektörlerinde en az yüzde 20 tasarruf yapmadan kışın gaz sıkıntısından kaçılamayacağını belirtti. Özel haneler ve küçük ticari müşterilerin Almanya’daki gaz tüketiminin yaklaşık yüzde 40’ını gerçekleştirdikleri ifade edildi. Büyük endüstriyel müşteriler gaz tüketiminde kalan yüzde 60’lık kısmı oluşturuyor. Federal Ağ Ajansı yaptığı açıklamada Almanya’daki mevcut gaz depolama seviyesinin yüzde 92,08 olduğunu bildirmişti. Almanya’daki gaz arzının şu anda istikrarlı olduğu vurgulandı.

‘TAMAMEN SORUMSUZLUK’

Ekonomi profesörü Jan Schnellenbach, tüketimdeki artışın suçunu Alman hükümetine attı. Schnellenbach, "Eylül ayında Şansölye olarak kameranın önünde durup federal hükümetin kimsenin gazın fiyatı konusunda endişelenmesine gerek kalmamasını sağlayacağını söylemek tamamen sorumsuzluktur" dedi. Schnellenbach, sonuç olarak, tartışmayı takip etmeyen sıradan vatandaşların ısıtıcılarını endişelenmeden açmalarının muhtemel olduğunu açıkladı.

Sonraki Haber