Tasarruf genelgesi çabuk unutuldu: CHP’li belediyeler 19 Mayıs’ta konserlere milyonlar akıtacak

Ankara'da CHP’li büyükşehir ve ilçe belediyelerinin 19 Mayıs kapsamında verdiği konserler tepki çekti. Tepkilerin odağında; milli bayramların pop kültürüyle kutlanması, tasarruf, israf konuları bu kadar gündemdeyken halkın parasının konserlere harcanarak çarçur edilmesi var

Ankara'da CHP’li büyükşehir ve ilçe belediyelerinin, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında verdiği konserler tepki çekti. Gülşen, Melek Mosso, Aleyna Tilki gibi şarkıcıların yer alacağı programların belediyelerin sosyal medya hesaplarından ilan edilmesiyle birlikte tepkiler de gecikmedi. Verilen tepkilerden biri, günün anlam ve önemine uygun etkinlikler yerine pop ağırlıklı konserler düzenlenmesi olurken, bir diğer neden de toplumda israfla mücadele ve tasarrufun konuşulduğu bir dönemde belediye kasalarından ismi geçen sanatçılara ödenecek yüksek ücretler oldu. Nitekim CHP'li başkanlar, yönetimini yeni devraldığı belediyelerin binalarına borçların yazılı olduğu dev pankartlar asmış, CHP Genel Merkezi de belediye başkanlarına israfla mücadele konusunda 'tasarruf genelgesi' göndermişti.

CHP'NİN TASARRUF GENELGESİ HAVADA KALDI

11 Mayıs’ta CHP merkezinden gönderilen, "Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Başkanlarına" başlıklı genelgede şu ifadeler yer aldı: "Ekte tarafınıza sunulan, 'Kayırmacılık, Şatafat ve İsrafla Mücadele' hedefiyle, 'Belediye Kaynaklarının Etkin Kullanımına Yönelik İlkeler'e hassasiyetle uyulmasının önemini bir kez daha hatırlatır, çalışmalarınızda başarılar dileriz."
Genelgenin ekinde; uluslararası toplantılar, milli bayramlar, illerin kurtuluş günleri ve Cumhuriyet kutlamaları ile diğer açılış, konferans, seminer, yıldönümü ve benzeri kutlama ve organizasyonlar sebebiyle etkinlikler düzenlenmesi halinde aşırılıktan ve israftan kaçınılmasına özen gösterilmesi vurgulandı. Ancak Genel Merkez’in genelgesi de belediyelerin konser organizasyonlarına etki etmedi.

UÇUK ÜCRETLER DİKKAT ÇEKİYOR

Belediyelerin düzenlediği konserlerde yer alan sanatçıların "kaşe ücreti" adıyla yüksek rakamlara sahne aldığı ifade ediliyor. Konuşulan rakamlar dudak uçuklatan cinsten. Mansur Yavaş'ın 2022 yılında bir konser için sanatçı Tan Taşçı'ya belediye kasasından 5 milyon 752 bin 500 lira ödediği Belediye Meclisi Denetim Komisyonu Raporu'na yansımıştı. 2 yıl önceki bu rakamın hele ki Gülşen, Melek Mosso gibi isimler için bu yıl astronomik boyutlarda olduğu söyleniyor. Müzik piyasasından bir kaynak, konserlerde en düşük kaşe ücretinin 900 bin liradan başladığı bilgisini paylaştı.

'TASARRUFA ÖRNEK OLUN’

Konserlere sosyal medyadan da çok sayıda tepki geldi. İşte onlardan bazıları:

- CHP Genel Merkezi'nin eski avukatlarından Mustafa Kemal Çiçek: “Ankara’mın haline bak! Tek derdiniz, hiçbir zaman anlamadığınız Aziz Atatürk'ü istismar etmek. 19 Mayıs Anma gününde, paneller sempozyumlar yapın! Koro halinde, samimiyetsizce kamu harcamalarını eleştirenler, yönettikleri belediyeleri 'gazinoya' çevirmiş. Halkı düşünüyorsanız örnek olun tasarrufa. Hepsi borç afişi asıyor, lakin kendinden menkul şarkıcıları zengin etmeye tam gaz devam. Belediyeler arpalık olmaktan çıkarılmalı, borçlandırma yetkisi sonlandırılmalı, denk bütçe zorunlu olmalıdır.”

'MİLLİ MÜCADELE BÖYLE KUTLANMAZ'

- Ali Gedikoğlu: CHP belediyeleri gazinocular kralı Fahrettin Arslan'ı solladı. Her yer gazino oldu.
- Ünsal Akyürek: Borç listesi asıp, güya kendilerini temize çıkarıyorlar, ama candaş sanatçıları zengin etmek için hiçbir masraftan da kaçınmıyorlar.
- Tuncay Baş: Tasarruf diye bağıran CHP’liler burada mı?
- Sevim: Mazgallardan neredeyse ağaç çıkacak. İsraf var değil mi bu? Siz tasarruftan muaf değilsiniz.
- Bule: Halk oyunları, türküler yapılsın, tiyatrolar, sempozyumlar, kültürel faaliyetler olsun. Milli olmak için verilen mücadeleler, Atatürk’ün emekleri sonrasında böyle millilik olmaz. Milli mücadele böyle kutlanmaz.

İŞTE O KONSERLER:

Gülşen, Aleyna Tilki, Melek Mosso, Murat Boz, Mor ve Ötesi, Evrencan Gündüz, Nil Karaibrahimgil, Volkan Konak, Zakkum, Pinhani, Sebahat Akkiraz, Gökhan Kılıç, Zeynep Başkan, Manga, Sevcan Orhan, Burcu Güneş...

Sonraki Haber