Tasarruf genelgesi hiçe sayıldı! Gaziantep Üniversitesinde 693 milyon liralık kütüphane
Kamuda tasarruf tedbirlerine rağmen Gaziantep Üniversitesinin 693 milyon lira bedelle kütüphane inşaatına başlaması tepkiye neden oldu. Rektör Arif Özaydın’ın görev süresinin dolmasına 3 ay kala böyle yüksek maliyetli bir projeye onay vermesi de dikkat çekti.
Gaziantep Üniversitesi kamuda tasarruf genelgesini hiçe sayarak yeni kütüphane inşaatı başlattı.
18 bin 700 metrekare alana yapılacak olan bodrum kat, zemin kat ve iki normal kattan oluşan kütüphane binası için 24 Nisan’da ihale yapıldı.
Aydınlık’ın üniversite kaynaklarından edindiği bilgiye göre ihaleyi A********** İnşaat firması 578 milyon lira + KDV bedeliyle (693 milyon 600 bin lira) kazandı. İhaledeki şarta göre, üniversite kaynaklı bir sorun olması durumunda firmaya ihale bedelinin yüzde 75’i kadar ek ödeme yapılacak.
Kamuda tasarruf genelgesinin yayınlandığı dönemde, böylesine yüksek maliyetli bir projenin başlatılması üniversite içinde tepkilere neden oldu. Rektör Arif Özaydın’a eleştiriler yönelten üniversite personeli, rektörün görev süresinin bitmesine kısa süre kala bu inşaatı başlatarak kamuyu zarara uğrattığını belirtti.
YASAL SÜREDEN ÖNCE İNŞAAT BAŞLADI
Kütüphane inşaatı için 24 Nisan’da ihale yapıldı. Fakat sonrasında ihale sürecinin tamamlanmasında yasal süreye uyulmadığı görüldü.
Yasaya göre, ihale tarihinden sonraki 15 günlük yasal itiraz süresinin sona ermesiyle 5 gün içinde sözleşmenin imzalanması gerekiyor.
10-14 Mayıs 2024 tarihleri arasında yapılması beklenen sözleşme ile yer tahsisinin yapılması, ardından inşaatın başlaması gerekiyordu. Ancak Gaziantep Üniversitesi, 8 Mayıs’ta sosyal medyada yaptığı duyuruda kütüphane inşaatı için ilk kazmanın vurulduğunu duyurdu.
‘İSTEDİĞİ FİRMA OLMAYINCA İPTAL ETTİ’
Kütüphane inşaatı için ilk ihale Aralık 2023’te açıldı. Ancak ihale, “Bütün Tekliflerin Alıma Ayrılan Ödeneğin/Yaklaşık Maliyetin Çok Üzerinde Olması Nedeniyle” denilerek 26 Ocak 2024’te iptal edildi.
Aydınlık’a konuşan üniversite kaynakları, iptalin gerçek sebebinin farklı olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Rektör ihaleyi A********** İnşaat’a vermek istedi. Ancak ihalede istediği olmadı. A********** İnşaat ihaleyi kazanamadı. Bu ihaleyi iptal etti. Ardından mart ayında yeni ihale duyuruldu. Bu ihale de 24 Nisan’da özel şartla yapıldı ve Rektörün istediği firma ihaleyi kazandı.”
‘KAMUDAN 1,2 MİLYAR ÇIKABİLİR’
“Sorunlu olan bir başka nokta da ihale bedeli. Kamuda tasarruf yapılacak bir dönemde 578 milyon + KDV’lik bir bedel nasıl belirlendi? Bir kütüphane inşaatı için bu bedel normal değil. Ayrıca kurum kaynaklı bir aksaklık çıkması durumunda yüklenici firmaya yüzde 75’lik ek ödeme yapacak. Bunun olması durumunda firmaya 1,2 milyar lira verilecek. Bu nasıl tasarruftur? Bu kamuyu zarara uğratmak değil midir? Üniversite yönetimi kamuda tasarruf genelgesini hiçe sayarak suç işliyor. Rektör alelacele usulsüz bir şekilde ihaleyi yapıp yeni gelecek yönetimle müteahhit firmayı karşı karşıya getirecek.
“Rektör Özaydın, 8 Mayıs’ta apar topar açıklama yaptı. ‘İlk kazmayı vurduk’ dedi. Ancak ihale sonrası yasal süre dolmadığı için o tarihte sözleşme imzalanmamıştı. Yani yer tahsisi de yapılmamıştı. Sözleşme imzalanmadan inşaata nasıl başlarsınız? Neresinden bakarsanız bakın, tamamen usulsüz faaliyet.
“A********** İnşaat aynı zamanda Acil Travma ve Yanık Hastanesi ihalesini alan firma. Bu hastanenin ihalesi daha önce usulsüz yapıldığı için mali polis üniversiteye baskın yaptı. Yeniden yapılan ihaleyi A********** İnşaat firması aldı.
KONUYU SORDUK ANCAK YANIT GELMEDİ
Rektör Arif Özaydın’a ve Üniversite’nin Yapı İşleri Daire Başkanlığına, kamuda tasarruf genelgesine rağmen böyle bir projenin neden başlatıldığını sorduk.
Gazetemiz baskıya gittiğinde herhangi bir yanıt gelmemişti.
GÖREVİ 3 AY SONRA BİTİYOR
Öte yandan kütüphane inşaatını apar topar başlatan Rektör Özaydın’ın görev süresinin 3 ay sonra dolacak olması da dikkat çekici.
2020’de rektörlük görevine atanan Özaydın’ın göreve yeniden atanmayacağı konuşuluyor. Üniversite kaynaklarının aktardığına göre, Özaydın’ın üniversite yöneticileriyle ve akademisyenlerle arasının iyi olmadığı ileri sürülüyor.
GENELGE: İNŞAAT YAPILMAYACAK
17 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayınlanan Tasarruf Tedbirleri Genelgesi’nde kamuda yeni hizmet binası yapılmayacağı bildirilmişti. Genelge’de şunlar belirtilmişti:
“Kamu kurum ve kuruluşları tarafından 3 yıl süreyle yurt içinde ve yurt dışında hiçbir şekilde yeni hizmet binası alınmayacak, kiralanmayacak, yapılmayacak veya bu amaçla arazi satın alınmayacak ve kamulaştırılmayacaktır. Ancak deprem riski nedeniyle yıkım kararı verilmesi halinde o hizmet için tahsis edilebilecek Hazineye ait taşınmazın bulunmadığının belgelenmesi halinde yeni inşaat yapılabilecektir.
“Hizmet binaları standartlar esas alınarak ihtiyaç analizleri ve tasarruf anlayışı çerçevesinde gözden geçirilecek. İhtiyaç fazlası bina ve bölümler ihtiyacı olan kurumlara tahsis edilecek. Hizmet binaları kiralamaları belli bir takvim içerisinde sonlandırılacaktır.
“Yeni lojman ve her ne adla olursa olsun memur evi, kamp, kreş, eğitim, dinlenme ve benzeri sosyal tesis ve bunlarla ilgili arsa veya arazi satın alınamayacak, kamulaştırılamayacak ve yeni kiralama yapılamayacaktır.
“Savunma ve güvenlik hizmetlerinde kullanılanlar hariç mevcut lojman ve sosyal tesisler ise ekonomiye kazandırılacaktır.”