Tatilde sanal dünyada yorulmayın

Yarıyıl tatili başlıyor. Küresel salgın döneminde ekran başında geçen süre arttı. Ekranın yorucu olduğuna dikkat çeken uzmanlar, tatilde dersle dengeli bir şekilde sosyal aktiviteler yapılmasını öneriyor.

Okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim okullarındaki yaklaşık 18 milyon öğrenci için bugün yarıyıl tatili başlıyor. Eğitim öğretim yılının ikinci yarısı 7 Şubat’ta başlayacak. Uzmanlar, kapanma döneminde çocuklarda artan ekrana bakma süresine dikkat çekti. Ailelere dijital oyunlara sınırlama getirilmesi öneriliyor.

KARNELER ELDEN ALINACAK

İki yıldır karnelerini dijital ortamda alan öğrenciler bugün öğretmenlerinin elinden karne alacak. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, öğretmenlerden ödev verilmemesini istedi. Oyun ve derslerin dengeli şekilde programlanması öneriliyor. Anadolu Üniversitesi (AÜ) Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (SODİGEM) Müdürü Doç. Dr. Yusuf Levent Şahin, dijital oyunların çocuğun günlük yaşamında 1-2 saati geçmeyecek şekilde aileler tarafından sınırlandırılması gerektiğini söyledi.

DERS SEÇME SÜRESİ UZATILDI
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bugün sona erecek seçmeli ders tercih sürecinin 7 Şubat'a kadar uzatıldığını bildirdi. MEB'den yapılan açıklamada, olumsuz hava şartlarında öğrencilerin okula gidememesi nedeniyle gelen talepler doğrultusunda, ortaokul ve liselerdeki seçmeli ders tercih sürecinin 7 Şubat saat 17.00'ye kadar uzatıldığı ifade edildi.

6-15 YAŞIN YÜZDE 82’Sİ İNTERNETTE

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK), 2021 yılı Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması’na göre internet kullanımı, 6-15 yaş grubundaki çocuklar için 2013'te yüzde 50,8 iken 2021'de yüzde 82,7 oldu. Bu yaş grubunda düzenli internet kullandığını söyleyen çocukların yüzde 66,1’i oyun oynama veya oyun indirme, yüzde 61’i paylaşım sitelerinden video izleme gibi faaliyetlerde bulunduğunu söyledi.

SANAL DÜNYA DA DOYUMSUZLUK NEDENİ

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (SODİGEM) Müdürü Doç. Dr. Yusuf Levent Şahin, tatil dönemlerinde dijital oyuna ayrılan sürenin arttığına dikkat çekti. Şahin sözlerine şöyle devam etti: “Aileler, dijital oyunlara alternatif etkinlikler sunamayabiliyor. Birçok oyun mağazası tatil dönemlerinde indirim sunuyor. Oynamayacağı ürünleri satın alması maddi zarar vermenin yanı sıra çocuğun çok sayıda oyunu az miktarda oynamasına da neden olabilir. Bu da çocuğun gelecekte doyumsuz olması gibi bir duruma neden olabilir. Çocukların oyun kütüphanelerine göz atılarak, oradaki istatistiklere bakılabilir. Çocuğun çok oyununun olması dikkat dağınıklığını da beraberinde getirebilir. Çocuğunuza bir telefon ya da tablet veriyorsanız belli bir süre sonra kendini kilitlemesini sağlayacak uygulamalarla önlem alabilirsiniz. Çocuklarla konuşulup, satın alma süreçlerinin birlikte yapılması yerinde olur. Çocuğu göz ucuyla denetimde tutmakta fayda var."

3 SAAT SOSYAL MEDYADA GEÇİYOR
6-15 yaş grubunda düzenli internet kullanan çocukların yüzde 31,3’ü sosyal medya kullanıyor. Düzenli internet kullanıp hemen her gün veya haftada en az bir kez olmak üzere düzenli sosyal medya kullandığını söyleyen çocukların oranı yüzde 94,2. Bu oran, 6-10 yaş grubundaki çocuklarda yüzde 84,6 iken 11-15 yaş grubundaki çocuklarda yüzde 95,9 oldu.Düzenli sosyal medya kullanan çocukların günlük ekranda kaldığı süre ise ortalama 2 saat 54 dakika.

SOSYAL OYUNLAR TERCİH EDİLMELİ

Telefon, tablet ya da televizyon başında geçen sürenin okul döneminde olduğu gibi tatilde de sınırlı olması gerektiğini söyleyen Oğuz Kaan Koleji Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz, “Dijital oyunlar yerine gerçek insanlarla sosyal oyunlar oynama olanağı bulacağı ortamlar oluşturmalısınız” dedi. Yılmaz’ın önerileri şöyle: “Tatil, kuralların olmadığı, çocukların diledikleri kadar televizyon seyredip bilgisayarda, telefonda, tablette oyun oynadıkları ve geç saatte yatıp, geç saatte uyandığımız bir süreç olmamalıdır. Tatil, okulda geçirilen süreye verilen bir aradır. Bilimsel araştırmalar gösteriyor ki ekran önünde geçirilen süre dinlendirici değil aksine beyin için son derece yorucu. Bu yüzden ekran önünde esniyoruz, sürekli atıştırmak istiyoruz, sırt ve bacak ağrıları yaşıyoruz. Tatili, bir arınma dönemi olarak görüp teknolojiye de ara vermek normalde yapamadığınız etkinliklere zaman ayırmanızı kolaylaştırır. Zaten okul zamanında yeterince ders çalışınca ödül olarak başına geçtiğiniz bu teknolojik cihazlarla başbaşa geçen bir tatil verimli olmadığı gibi okul başladığında ders ve uyku saatlerine uyum sağlamanıza da engel olacaktır. Bu sebeple televizyon, bilgisayar, tablet gibi araçlarla geçireceğiniz zamanı sınırlandırmanız, size iyi gelecektir.”

ÖĞRETMENLERE ÖBA'DA EĞİTİM

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğretmenlere isteğe bağlı kapsamlı eğitim programı için yeni dijital platform Öğretmen Bilişim Ağı'nı (ÖBA), ilk kez 24 Ocak-6 Şubat'taki iki haftalık yarıyıl tatilinde uygulayacak.

Öğretmenler, kendileri için hazırlanan hizmet içi eğitim faaliyetlerine ÖBA üzerinden katılabilecek. Seminerlere katılım isteğe bağlı olacak. Seminerler, belirtilen tarih aralığında sürekli yayında olacak, internet bağlantısı olan herhangi bir yerden katılım sağlanabilecek. Seminerlere ÖBA platformu "www.oba.gov.tr" den giriş yapılacak. Öğretmenler MEBBİS ya da e-devlet şifreleri ile sisteme giriş yaparak sunulan eğitim konularından birine ya da isterlerse daha fazlasına katılabilecek. Seminerleri tamamlayan öğretmenlere "seminer katılım belgesi" MEBBİS hizmet içi eğitim modülünden e-sertifika olarak verilecek. Bu dönemde eğitim erişimi sağlanan 9 farklı konu şöyle olacak:

"Fikri ve sınai mülkiyet hakları eğitimi, iklim değişikliği ve çevre eğitimi, ilk yardım eğitimi, kütüphane organizasyonu ve kullanımı eğitimi, İngilizce dil sistemi öğretim becerilerinin geliştirilmesi eğitimi, geçici koruma statüsündeki çocuklara yönelik rehberlik hizmetleri eğitimi, geçici koruma statüsündeki çocuklarla psikolojik danışma becerileri eğitimi, dijital becerilerin geliştirilmesi eğitimi ve etkinlik temelli ders tasarımı eğitimi."

Sonraki Haber