Tavuk dönerin rengi böyleyse asla tüketmeyin! Öyle hileleri var ki gördüklerinize inanamayacaksınız…

Türk mutfağının popüler lezzetlerinden tavuk döner,  iştah açıcı görüntüsüyle günün farklı saatlerinde tüketilir. Kendine özgü geleneksel pişirme yönteminden gelen özel tadıyla öne çıkan tavuk döneri yemeden önce dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var.

Lezzetli yiyecekler tüketmek kadar önemli olan onların hazırlanış biçimleri. Seçilen gıdaların kalitesinden pişirme ve servis süreçlerine kadar pek çok aşama tat ve hijyen bakımından son derece etkili. Gıda üreticileri ve besin uzmanları tavuk yemeklerine özellikle dikkat çekiyor. Uygun koşullarda hazırlanmayan tavuk yemekleri büyük tehlike barındırıyor. Gelin tavuk döner yemeden önce göz önünde bulundurmanız gereken kriterleri birlikte inceleyelim.

TAVUK DÖNERİN RENGİ BÖYLEYSE ASLA TÜKETMEYİN! ÖYLE HİLELERİ VAR Kİ GÖRDÜKLERİNİZE İNANAMAYACAKSINIZ…

Fiyatına dikkat edin

Gıda sektöründe belirli kriterlere bağlı olarak fiyatlandırma yapılır. Birtakım zorunlu maliyetler standart bir fiyat aralığı oluşturur. Etin kilogram fiyatı, baharat ve yan ürünlerin yanı sıra işletme giderleri de eklendiğinde tavuk döner fiyatının alt limiti belirleniyor. Piyasanın altında fiyatlandırma yapan işletmelerde etin kalitesi ve içeriği şüpheli olabilir. Bu nedenle yediğiniz tavuk dönerin fiyatını önemseyin.

Pişme derecesini kontrol edin

Çiğ tavuk eti, içinde bulunan mikroorganizmalar nedeniyle doğru tekniklerle ve yeteri kadar pişirilmediğinde sağlık açısından risk oluşturur. Sirkülasyonun hızlı olduğu mekânlarda dikkat etmeden hazırlanan ürünlerde tam pişme gerçekleşmediğinde zehirlenme riski ortaya çıkabilir. Çiğ veya az pişmiş tavuk pembe bir renge sahip olur. Tavuk etinin rengine dikkat ederek pişme süresini anlayabilirsiniz. Çiğ ürünleri tüketmekten kaçınarak pişirme işleminin doğru yapıldığı tavuk dönerleri tercih edebilirsiniz.

Renginden bozulduğunu anlayın

Tavuk eti yapısı gereği hızlı bozulan gıdalar arasında yer alır. Bozulan etin rengi soluk ve gri tonlarda olur. Yediğiniz tavuğun rengine dikkat ederek kullanılan ürünün bozuk olup olmadığını anlamanız mümkün. Ayrıca tavuk dönerden farklı bir koku alıyorsanız ürünün bozuk olma ihtimali yüksek.

İşletmenin temiz olmasını önemseyin

Hijyen ve güvenlik standartlarına uyan güvenilir restoranları veya satıcıları tercih etmek son derece önemli. Çiğ tavuk etinde bulunan listeria ve salmonella bakterilerinin bulaşmasını önlemek için uygun hazırlama ve pişirme yöntemlerinin uygulanması gerekir. Kullanılan ekipman ve hazırlanan ortamın temizlik koşulları bakterilerin bulaşmasını önleme noktasında son derece önemli.

Sağlıksız katkı maddelerinden uzak durun

Tavuk döner sosunda ve marinasyonunda sağlığa zararlı katkı maddeleri bulunabilir. İşlenmiş gıda ürünlerinin içeriğini ve etin kaynağını şeffaf bir şekilde açıklayan güvenilir firmaları tercih ederek zehirlenme ve gıda alerjisine karşı önlem alabilirsiniz.

Sonraki Haber