‘Tayland ve Fas’tan şeker ithal eder duruma düştük’
CHP’li Gürer, ülkemizin şekerde arz açığı olmamasına rağmen, son üç ayda Hindistan, Tayland ve Fas’tan 80 bin tonun üzerinde şeker ithal edildiğini söyledi.
Fabrikalar özelleşince ürünlerin fiyatının hızla yükseldiği ortaya çıktı. Özelleştirilen fabrikaların fiyat yükseltmelerini önlemek için de şeker fazlası olmasına rağmen ithalat yapıldığı bildiriliyor. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer de şeker ithalatına tepki gösterdi. Aralık ayına kadar pancar alım ve işleme sürecinin devam edeceğini hatırlatan Gürer, “Kampanya döneminde dahi şeker ithalatı devam ediyor. Son olarak Mersin limanına bu ay Fas’tan ithal şeker geldi” dedi. Bu yıl alım fiyatının ton başına bin 400 lira olarak belirlendiğini işaret eden Gürer, şöyle devam etti: “Kotayı tamamlayan üreticiye de ton başına 50 lira prim verilmesinin kararlaştırıldı. Şeker pancarı üreticisi bu yıl en az bin 700 lira taban fiyat bekliyordu, açıklanan bin 400 liralık taban fiyat üreticiyi mutlu etmedi. Bu fiyat doğal olarak elektrik, doğal gaz, akaryakıt fiyatlarında yaşanan artışın eklenmesi ile fabrikaların yeni ürünü zamlı satması gerekecek. Bu süreçte özellikle şeker işleyen, ürün üreten işletmeler de artan giderler gerekçesiyle şekerden mamul ürün fiyatlarına artış yapacaklar. Ne çiftçi mutlu olacak ne de tüketen ucuz ürün alabilecek.”
‘ŞEKER FAZLAMIZ VARDI’
Temmuz, ağustos ve eylül ayı içinde Tayland, Hindistan ve son olarak da Fas’tan Mersin limanına 80 bin tonun üzerinde şeker getirildiğine değinen Gürer, “Rakamlara bakıldığında şeker ithal edilmesini gerektirecek bir durum görülmüyordu. Çünkü ülkemizde geçen yıl 2 milyon 500 bin ton şeker üretimi yapıldı. Bir yıl önceden de 400 bin ton şeker devri vardı. Böylece 2 milyon 900 bin ton şeker 2022 yılı tüketimi için stoktaydı. Tüketimin yıllık 2 milyon 700 bin ton olduğu ülkemizde 200 bin ton şeker fazlamız da vardı” değerlendirmesinde bulundu.
Özelleştirilen fabrikaların belirlediği fiyatlara karşı önlem olarak şeker ithalatına başvurulduğunu anlatan Gürer, 400 bin ton şeker ithalatı yapılacağının açıklandığını anımsattı.
Şeker ithal edilerek şeker fiyatlarının düşeceğinin varsayıldığını, ancak gelinen noktada şeker fiyatlarının sürekli arttığını belirten Gürer, “Ülkemizde son yıllarda 20 bin civarında şekerpancarı üreticisi şeker pancarı üretimini bıraktı, çükü para kazanmıyor ve şeker pancarı ekme istekliliği giderek düşüyor. Üretici kazanamıyor, tüketici ise pahalıya ürün almak zorunda kalıyor. İthal şeker de ucuza satılmıyor. İthal şeker de birilerine rant kapısı aralanıyor.” diye konuştu.
Gürer, özelleşen şeker fabrikalarının belirlediği şeker fiyatlarına siyasi iktidarın da müdahale edebileceği düzenlemelerin yapılması gerektiğini vurguladı.