Tayvan'ı Çin'den ayırmak isteyenler: Kendi kendini imha edecek
Çin Savunma Bakanı tüm dünyanın gözlerinin çevrildiği Singapur'da, Pekin'in siyasetinin özü olarak tanımladığı 'Tek Çin' ilkesinin içini boşaltan dış güçlerin 'tarihin utanç duvarına çivileneceğini' söyledi.
Singapur'da düzenlenen Shangri-La Diyaloğu konferansında konuşan Çin Savunma Bakanı Dong Jun, Çin'in Tayvan ile “barışçıl yeniden birleşme” çabalarının “ayrılıkçı ve dış güçler” tarafından sürekli olarak baltalandığını söyledi. Tayvan'ı Çin'den ayırmaya çalışan herkesin “kendi kendini imha edeceği” uyarısında bulunan Bakan, “Tek Çin” ilkesiyle uyumlu olan ve Halk Kurtuluş Ordusu'nun (PLA) himayesindeki “Tayvan sorununun Çin'in temel çıkarlarının özü olduğunu” vurguladı.
Pasifik adasında iktidarda bulunan Demokratik İlerleme Partisi'ni (DPP) “Tayvan'ın Çinli kimliğini silip, Tayvan Boğazı boyunca sosyal, tarihi ve kültürel bağları kopararak aşamalı bir şekilde ayrılık peşinde koşmakla” suçlayan Dong'a göre ayrılıkçılar, “Çin ulusuna ve atalarına” ihanet ediyor.
'SONUÇLARDAN ABD SORUMLU'
Taipei'e silah satıp, Tayvan'ı “Çin'i çevrelemek” için kullanmaya çalışarak, “Tek Çin” ilkesinin “içini boşaltan dış müdahaleci güçleri” kınayan Pekin'in savunma lideri, bunu yapanlar, “tarihin utanç sütununa çivilenecekler” dedi. Bu “kötü niyetli” girişimlerin Tayvan'ı “tehlikeli bir duruma sürüklediği” uyarısında bulunan Dong sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Çin barışçıl bir yeniden birleşmeye olan bağlılığını sürdürmektedir. Fakat Tayvan'ın bağımsızlığını engellemek için kararlı adımlar atacaktır.”
Pekin, kendi kendini yöneten adayı topraklarının ayrılmaz bir parçası olarak görüyor ve Taipei'in resmen bağımsızlık ilan etmeye kalkışması halinde güç kullanacağı konusunda defalarca uyarıda bulundu. Çinli yetkililer daha önce ABD'yi Çin'in içişlerine karışmak ve Tayvan'daki ayrılıkçı hareketleri desteklemekle suçlamıştı. Geçen hafta Pekin, Washington'u “Tek Çin” politikasına bağlı kalmaya ve Tayvan'a herhangi bir resmi ziyaretten kaçınmaya çağırmış, açıklamayı şu ifadelerle noktalamıştı: “ABD aksi yönde hareket eder ise sonuçlardan kendi sorumlu olacaktır.”
YAPTIRIMLARDAN KÜRESEL BİR EKONOMİ DOĞDU
Batı'nın yaptırımları ve ihracat kontrolleri, Amerika'ya meydan okuyan ülkelere doların gücünden yararlanarak “boyun eğdirmek” içindi. Ancak The Wall Street Journal'a (WSJ) göre ABD istemeden de olsa Çin'in merkezinde yer aldığı bu ülkeleri birbirine bağlayan “küresel bir gölge ekonominin” doğmasına neden oldu.
WSJ'ye bakılırsa Rusya, İran, Venezüella, Kuzey Kore ve Çin gibi devletlere yönelik benzeri görülmemiş mali ve ticari kısıtlamalar, Batı mallarına ve pazarlarına erişimi engelleyerek bu ekonomileri sıkıştırdı. Ancak Batılı yetkililere ve gümrük verilerine göre Pekin, ticari bağları güçlendirerek ABD öncülüğündeki bu çabaları giderek daha fazla engelledi. Yaptırım uygulanan ülkelerin oluşturduğu blok, artık kendilerini Washington'un mali savaşından koruyacak ekonomi ölçeğine sahip ve İHA'lardan füzelere, altından petrole kadar her şeyin ticaretini yapıyor.