TBMM Başkanı Mustafa Şentop: 1920 ruhunu yakalamak için mücadele ediyoruz

Şentop 'O Meclis'in ruhunu burada yakalamak için mücadele ediyoruz. Coğrafyaların yeniden çizileceği, hükümetlerin sorgulanacağı bir dönemdeyiz. Farklı görüşlerimiz olabilir ama bir hedefte birleşmeliyiz' dedi

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Ankara Üniversitesi ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi tarafından TBMM'de düzenlenen "1921 Anayasası'nın Kabul Edilişinin 100. Yılı" sempozyumunun açılış konuşmasını yaptı. Şentop, 1921 Anayasası üzerinde tartışmaların sürdüğüne değinerek, "19. yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu'nun hızlı ve katı bir şekilde merkezileştiği bir dönem. Ama 1921 Anayasası'nda taşra yönetimi bakımından çok ciddi bir ademimerkeziyetçi yaklaşım görüyoruz. Bunun konjonktürel olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır” şeklinde konuştu. Milli Mücadelede ve TBMM çalışmalarında milli iradenin önemini vurgulayan Şentop, o şartlar altında yürütülen askeri ve siyasi faaliyetlerin bütünüyle milli iradeye dayandırıldığını kaydetti. TBMM Başkanı Şentop, Milli Mücadele ve Teşkilat-ı Esasiye'nin kabul ediliş sürecinde "şartlara göre, şartların müsaade ettiği ve ihtiyaç kadar" bir anlayışın, çalışmalara zemin teşkil ettiğini söyledi.

'HARBİ YÖNETEN MECLİS'

Barolarla ilgili düzenlemenin TBMM'deki görüşmeleri sırasında baro başkanlarının bir yürüyüş planladığını, Meclis’in önüne kadar geldiğini anımsatan Şentop, daha önce salgın dolayısıyla Meclis’e giriş yasağı aldıklarını söyledi. Şentop, ancak baro başkanlarından bir grubun, Meclis’e girmek istediğini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz o zaman arkadaşlarımızla da görüştük, temsilen birkaç kişinin gelebileceğini komisyondaki çalışma ortamını ifade ettik. Fakat 'Bunu kabul etmiyoruz, birlikte geleceğiz' dediler. Niye? Nümayiş, Meclis içerisinde bir gösteri yapmak istiyorlar, ama bizim almış olduğumuz bir karar var. Bu tablo karşısında bazı sözde gazeteciler, baro başkanlarına 'iyi ki gitmemişsiniz zaten Meclis dediğimiz şey de nedir' havasında yazılar yazmaya başladılar. Arkadaşlar, Meclis sizin istediğiniz gibi değilse, sizin o imtiyazlı pozisyonunuzu temsil eden şahısların sayısı Meclis'te azsa, azınlıktaysa Meclis bu milletin meclisi, TBMM, İstiklal Harbi'ni yürüten, milletin oylarıyla oluşan Meclis. Bu Meclis'i sizin itibarsızlaştırma, hakaret etme hakkınız yok. Buna kimse müsaade etmez. Sonra haklarında davalar açıldığı zaman bu sefer de bağırmaya başlıyorlar, sağa, sola çamur atmaya çalışıyorlar."

'FARKLILIKLARA RAĞMEN BİRLEŞMEK LAZIM'

“Türkiye’nin aslında artık gelmiş olduğu durum; imtiyazsız, 83 milyon vatandaştan oluşan, aynı 1920'de açılan Meclis'teki gibi her kesimden, her görüşten, farklı inanç gruplarından insanların ama tek bir hedef için bir araya geldiği bir Meclis. O Meclis'in ruhunu burada yakalamak için mücadele ediyoruz. Yeniden dünyanın şekillendiği bu 21. yüzyıl başlarında coğrafyaların yeniden çizileceği, hükümetlerin, sistemlerin, paradigmaların sorgulanacağı ve bunun hızlı bir şekilde gerçekleşeceği bir dönemin içerisindeyiz. Farklı görüşlerimiz olabilir, aramızda itilaflar, tartışmalar olabilir, ama hepimizin bir hedefte birleşmesi lazım. O da Türkiye’yi müstakil, yani istiklal-i tam içerisinde ve istikbale güçlü bir ülke olarak taşınacak bir kararlılık. Bunda hangi siyasi görüşten olursanız olun bir mutabakat içerisinde olmamız gerekiyor. "

'ERDOĞAN OLMASIN DA' DİYENLER...

Balkan Harbi'nin kaybedilmesinden sonra Edirne'nin kurtarılması için bir mücadele yürütüldüğünü, Harbiye Nazırı Enver Paşa'nın bu çalışmaları sürdürdüğünü anlatan Şentop, o dönem siyasette ve asker içerisinde gruplaşmaların, şahsiyatla uğraşmanın çok arttığını, “Edirne'ye Enver gireceğine Bulgar girsin” diyecek kadar alçalan, ihanet anlayışı, zihniyeti içerisinde bulunan insanların olduğunu anımsattı. Şentop, “Bugün, 'Bu ülkeyi Tayyip Erdoğan yönetmesin de kim yönetirse yönetsin' diyen veya 'Türkiye ekonomik olarak veya başka bakımlardan zarara uğrasın, batsın da millet belki bize bir şeyler verebilir' diye bekleyen bir ihanet zihniyeti içerisinde olan insanlar da var. Ama onlar hiçbir zaman kazanamamışlardır, kazanan her zaman Türkiye'nin istiklal-i tam'ını ve istikbalini düşünenler olmuştur. Milletimiz de bu anlayış içerisinde, bu kararlılık içerisinde hareket ediyor" diye konuştu. TBMM Başkanı Şentop, 100 yıl önce Türkiye'nin bağımsızlığı için canını feda etmeyi göze alarak mücadele yürüten, başta TBMM'nin ilk Başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bütün asker ve siyaset arkadaşlarını, Türkiye için gayret gösteren herkesi rahmetle andı.

Sonraki Haber