TBMM Başkanı Mustafa Şentop: Ateşkes için gayret gösteren tek ülkeyiz

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, AB Parlamento Başkanları Toplantısına katılmak üzere geldiği Slovenya’nın başkenti Ljubljana'da basın mensuplarına Rusya-Ukrayna müzakerelerinin Türkiye’de yapılacak olmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, kararın önemine vurgu yaparak, “Çok isabetli bir karar. Sürecin başından beri gerek Ukrayna’yla gerek Rusya’yla ikisiyle beraber görüşen, ateşkesin sağlanması için gayret gösteren tek ülke Türkiye” dedi.

GÖRÜŞMELERDE GÜNDEM ATEŞKES

Ateşkesin sağlanmasının öncelikli mesele olduğunu söyleyen Şentop, şunları kaydetti: “Cumhurbaşkanımız başından beri bunun için yoğun bir gayret gösteriyor. Dışişleri Bakanımız gitti iki tarafta da ziyaretler yaptı. Gerek Moskova’da gerek Kiev’de. Dolayısıyla böyle bir müzakerenin zihinsel zemini hazırdı ve olması gereken de buydu. İsabetli olur. Bizim arzumuz ille de Türkiye’de olsun meselesi değil; mesele bir an önce ateşkesin öncelikle insani ateşkesin sağlanması. İnşallah Türkiye’de yapılacak olan toplantı buna vesile olur.”

“Parlamenter diplomasi de bu anlamda devam ediyor” sorusunu da yanıtlayan Şentop şöyle sürdürdü: “Şüphesiz dünyadaki uluslararası toplantıların bir numaralı gündemi Ukrayna’daki kriz. Sadece Rusya-Ukrayna arasında bir mesele olmaktan çıktı başta bölgemiz olmak üzere daha genel anlamda dünya barışını tehdit eden bir meseleye dönüştü. Büyük bir risk var ortada. Dolayısıyla bütün toplantıların gündem maddelerinden birisi hatta birincisi bu olacak. Ben geçen hafta Meclis başkanlarıyla bilhassa Ukrayna bölgesine yakın Meclis başkanlarıyla görüştüm. Rusya Duma Başkanıyla da görüştüm. Polonya, Romanya, Slovenya’daki Ulusal Meclis başkanıyla görüştüm. Bunlarla yaptığımız temaslarda da herkesin arzusu ateşkes. Bir an önce ama bunu sözde bırakmayıp gerçekleştirecek zemini kurabilmek lazım.”

Sonraki Haber