TBMM Başkanı Kurtulmuş: Yeni anayasa süreçlerinin devamı mümkün

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, 'Eğer partiler anlaşır, uzlaşır, belli bir konsensüs sağlanırsa yeni anayasa süreçlerinin devam etmesi mümkündür.' ifadelerini kullandı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, TBMM Başkanlığı, Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) ve Sayıştay'ın 2025 yılı bütçe tekliflerini görüşmek üzere AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında toplandı.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis ve bağlı kuruluşların 2025 yılı bütçelerine ilişkin komisyon üyelerine sunum yaptı.

KURTULMUŞ'TAN 'YENİ ANAYASA' ÇIKIŞI

Kurtulmuş, TBMM'nin yeni anayasa konusunu her daim gündemde tutması gerektiğini kaydederek, "1 asrı geride bırakan tecrübesiyle TBMM inanıyoruz ki milletin menfaatlerine uygun yeni bir anayasa ihtiyacını her daim gündemine alabilir. Şunu net ifade etmek lazım; TBMM, anayasa yapma yetkisine de kudretine de sahiptir. Eğer partiler anlaşır, uzlaşır, belli bir konsensüs sağlanırsa yeni anayasa süreçlerinin devam etmesi mümkündür. Bu konuda yine yaptığımız temaslarda da ortaya çıkan, özellikle ilk 4 madde üzerinde tartışma yapılmaksızın anayasa ile ilgili yapılacak müzakerelerin faydalı sonuçlar doğurabileceği kanaatindeyim. Benim şahsi kanaatim, anayasa tartışmalarının, görüşmelerinin, sadece Meclis çatısı altında değil; sivil toplum, üniversiteler, diğer toplumsal kesimlerin de sözlerinin, tekliflerinin dinlenebileceği bir platforma döndürülebilmesinin, Türkiye'de normalleşme sürecine katkı sağlayacağını, normalleşme süreci güçlendikçe de başta anayasa olmak üzere çok taraflı olarak karar verilmesi gereken konularda olumlu adımlar atılabileceğini görüyoruz" diye konuştu.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 2025 yılı bütçe teklifi ile ilgili şunları söyledi:

"Esaslı Program Bütçe Sistemi'ne uygun şekilde hazırlanan 2025 yılı bütçemizde; TBMM'ye özgü yasama programının yanı sıra yönetim ve destek programı ile program dışı giderler yer almaktadır. Bu kapsamda, TBMM'nin yasama, denetim ve temsil faaliyetleriyle, doğrudan veya dolaylı olarak ilişkilendirilen giderleri yasama programında, ilişkilendirilemeyen faaliyetler ile ortak yönetim giderleri yönetim ve destek programında, TBMM'nin faaliyetleriyle hiçbir şekilde ilişkisi olmayan giderler ise program dışı giderler başlığı altında bütçelendirilmiştir. 2025 Yılı Bütçe Teklifi, 17 milyar 817 milyon 190 bin Türk lirası olarak Plan ve Bütçe Komisyonu'na sunulmuştur. 2025 yılı bütçe teklifinin; yüzde 62,9'u yasama, yüzde 32,2'si yönetim ve destek ve yüzde 4,9'u ise program dışı giderlerden oluşmaktadır. Ayrıca 2025 yılı bütçe teklifinin; yüzde 95,4'ü cari giderlerden, yüzde 4,6'sı ise yatırım giderlerinden oluşmaktadır. 2025 yılı bütçe teklifimizde; personel giderleri yüzde 62, SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) devlet primi giderleri yüzde 7,5, mal ve hizmet alımı giderleri yüzde 10,1, cari transferler yüzde 15,8, sermaye giderleri yüzde 4,5, sermaye transferleri ise yüzde 0,1 oranında ağırlığa sahiptir."

BÜTÇE ARTIŞININ SEBEPLERİNİ AÇIKLADI

2025 yılı bütçe teklifinin, 2024 yılı başlangıç ödeneği olan 9 milyar 536 milyon 586 bin liraya göre yüzde 86,8, yıl sonu harcama tahmini olan 11 milyar 208 milyon 369 bin liraya göre yüzde 58,9 oranında artarak 17 milyar 817 milyon 190 bin lira olduğunu ifade eden Kurtulmuş, "2024 ve 2025 yılları arasındaki artış özetle; personel ve sosyal güvenlik giderlerindeki artışlar, elektrik, akaryakıt, doğal gaz, su, taşıt kiralama ve benzeri giderlerde beklenen fiyat artışları, sağlık hizmetlerindeki fiyat artışları, uluslararası kuruluşlara üyelik aidatlarının artışı, Florya Atatürk Sosyal Tesislerimizde yapılacak düzenlemeler, hizmet binalarımızın büyük bakım ve onarım faaliyetleri ile KDK ve RTÜK'e (Radyo ve Televizyon Üst Kurulu) yapılan hazine yardımlarındaki artıştan kaynaklanmaktadır. Sonuç olarak; TBMM Başkanlığı 2025-2027 dönemi bütçe teklifi; 2025 yılı için 17 milyar 817 milyon 190 bin Türk lirası, 2026 yılı için 22 milyar 335 milyon 381 bin Türk lirası, 2027 yılı için de 24 milyar 334 milyon 635 bin Türk lirası olarak öngörülmektedir"

Sonraki Haber