TBMM Başkanı Şentop'tan Atatürk'ün sözleriyle mali bağımsızlık vurgusu

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda; Meclis, Kamu Denetçiliği Kurumu ve Sayıştay Başkanlığının 2023 yılı bütçelerinin görüşmeleri yapıldı.

Meclis 2023 Yılı Bütçe Kanun Teklifine göre bir önceki yılın ödeneklerinde oranla yüzde 20 artırım teklif edilerek, 5 milyar 480 milyon 588 bin Türk lirası olarak sunuldu.

Meclis Başkanlığının 2023 yılı bütçesinin sunumunu Meclis Başkanı Mustafa Şentop yaptı. Şentop konuşmasında, yeni dünya düzeninin kurulduğuna işaret ederek, kurucu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün mali bağımsızlığın önemine işaret eden sözlerine atıfta bulundu. “Her konuda 'önce vatan' demek zorundadır.” diyen Şentop şunları kaydetti:

TBMM kuruluşundan itibaren bütçeyi, devletin haysiyeti ve onuru olarak görmüş, savaş şartlarında bile bütçe konusuna özel önem vermeyi ihmal etmemiştir. Büyük Taarruz öncesinde, Büyük Millet Meclisinin açılış konuşmasında Atatürk mali bağımsızlığın önemini hassaten vurgulamış ve 'Bugünkü uğraşımızın ana gayesi istiklal-i tamdır, istiklâliyetin tamamı ise istiklal-i mali ile mümkündür' demiştir. 1923’te yokluklar ve harp şartları içindeki Türkiye, kısıtlı bütçesiyle Cumhuriyeti ilan etmiş, onun yeni kurum ve kurallarını hayata geçirmiştir. Yarından sonra, yokluklar içerisinde kurduğumuz Cumhuriyetimizin 99’uncu yılını göğsümüz kabararak, gururla kutlayacağız.

Meclis Bütçe Kanun Teklifinin yüzde 71,5’i yasama, yüzde 24,3’ü yönetim ve destek ve yüzde 4,2’si ise program dışı giderlerden oluşuyor. Ayrıca teklifin yüzde 96,9’u cari gider, yüzde 3,1’i ise yatırım giderleri. Bütçenin yüzde 73 oranının personel giderlerini kapsadığı kaydediliyor.

DÜNYA DÜZENİ DEĞİŞİYOR

“Görüşmekte olduğumuz Cumhuriyetin 100’üncü yılı bütçesinin, önümüzdeki yeni yüzyılı Türkiye’nin yüz yılı yapma azim ve kararlılığımıza önemli katkılar sunacağına inanıyorum. Mevcut dünya düzeninin değişmesinin kaçınılmaz olduğu tarihi bir dönüm noktasında ikinci yüz yılına erişen Cumhuriyetin yakın gelecekte bütün dünyada adından sıklıkla söz ettireceğine ve yeni yüz yılında Türkiye’nin, sadece oyunları bozan bir ülke değil, oyunları barış, hakkaniyet ve adaletten müteşekkil yeni dünya nizamı ile değiştirecek ülkelerden biri olacağına tam ve kat'i bir imanla inanmaktayım.

'ÖNCE VATAN' DEMEK ZORUNDAYIZ

“Bu çerçevede Türkiye, yeni dünya düzeni kurulurken coğrafyalar ve medeniyetler arasında kavşak işlevi gören konumunun idrakinde olarak; kaderini ve geleceğini belirleyecek kararları bizzat kendisi vermek ve her konuda 'önce vatan' demek zorundadır. Bu ise şüphesiz, kamu gelirlerinin tahsilinde ve giderlerin sarfiyatında bütçe ve kesin hesap kanunlarıyla yapılacak tercihlerle doğrudan ilgilidir. Bu sebeple bütçemiz, 'güçlü ve tam bağımsız Türkiye' idealimiz açısından büyük önem arz etmektedir.”

TERÖR PROPOGANDASINA MUHALEFET SIRALARI SUS PUS

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan'ın PKK'lı teröristlerle fotoğrafları ortaya çıkan, dokunulmazlığı kaldırılan HDP'li Semra Güzel için söylediği, “Güzel'in nişanlısı zulüm döneminde dağa çıkmış. Dağdakiler buluşsun denilince de nişanlısıyla buluşmuş.” sözlerine muhalefet sessiz kaldı.

Konuşma yapan HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Ak Parti'nin seçildiği ilk yıllarda AB ile olan ilişkilerin “olumlu” olduğunu belirterek, “Ak Parti'nin ilk dönemlerinde demokratik açılımlar vardı, AB denildi. Bu çerçevede belli gelişmeler de oldu. İyi bir yoldaydık ama ne zaman demokrasi yolundan çıktık geri gittik, haksızlıklar, hukuksuzluklar arttı.” dedi.

SOYLU'YU HEDEF ALDI ŞENTOP'U SUÇLADI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu hedef alan Paylan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'u milletvekilleri için “sesini çıkarmamak” ile suçladı. Paylan, şöyle dedi: “Soylu'nun emir verdiği kolluk, vekillere zulüm ederken sesinizi çıkarmıyorsunuz. Meclis Başkanı ses çıkartmayınca, Soylu daha fazla yapın diyor. Çözüm sürecinde... İktidarınızın çağrısıyla dağdakiler insin dediler. Dağdan inişler başlamıştı. Semra Güzel'in nişanlısı da zulüm döneminde dağa çıkmış. Dağdakiler buluşsun denilince de nişanlısıyla buluşmuş.”

Muhalefet sıralarında yer alan milletvekilleri Paylan'ın sözlerine sessiz kaldı. İktidar sıralarından cılız itiraz sesleri yükseldi. Görüşmelerin devamında Ak Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir “Masum göstermek için 'zulüm nedeniyle dağa çıkmış diyor' bakar mısınız? Nasıl propaganda... Kim teröristi savunuyorsa o da teröristtir! İsyan ediyorum, bu Meclis'te bunu koruyanlar var.” dedi.

Sonraki Haber