Sözde müttefikten teröre bahane: Silahları satmadık, çalındı

Meclis gündeminde ABD’nin Türkiye’ye karşı kullandığı silahlar vardı… TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, 'ABD silahlarının bize karşı kullanıldığını biliyoruz.' dedi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Burhanettin Duran, ABD’ye silahların sorulduğunu, 'bahaneler' üretildiğini kaydetti

Dışişleri Komisyonunda, Türkiye-Katar ve Türkiye-BM arasında imzalanan iki ayrı kanun teklifi görüşüldü. Görüşmelerde TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, Türkiye’nin silah satışı yaptığı ülkelere karşı terör hassasiyeti gösterdiğini ancak aynı hassasiyetin Türkiye’ye gösterilmediğini kaydetti. ABD’nin ürettiği silahların kullanıldığını hatırlattı. Oktay, “Türkiye’ye karşı başkalarının ürettiği silahların kullanılması söz konusu. ABD silahlarının bize karşı kullanıldığını biliyoruz. Rusya’nın biliyoruz. Avrupa’nın biliyoruz. O hassasiyeti göstermiyor mı? İsrail’deki siviller kimin bombasıyla öldürülüyor.” dedi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Burhanettin Duran da konuya ilişkin, “Bu tür silahlar tespit edildiğinde ilgili ülkelerden açıklama istenmektedir. Bunlar tespit edilse de bazı mazeretler söyleniyor. Kalaşnikof mesela… Sorduğumuzda bahaneler üretiyorlar. Kendilerinin satmadığını, çalındığını söylüyorlar.” ifadelerini kullandı.

Savunma Sanayi Başkan Yardımcısı Mustafa Şeker soru üzerinde silah üretimi ve satımına ilişkin şartları anlattı. Şeker, Türkiye’nin dost ülkelerle hassas ürünleri paylaştığını söyledi.

Bazı ürünlere takip cihazı konulduğunu kaydeden Şeker şöyle sürdürdü:

“İzin ile ancak silah satımı yapılabilir ya da silah teknoloji transferi ya da üretimi yapılabilir. Elektronik harp sistemi verilecekse ilgili ülkenin bize olan yakınlığı da göz önüne alınıyor. Silahlı kuvvetlerimizdekini vermiyoruz. Eğer dostumuz ise gerekli kontroller yapılıyor. Çok hassas ürünlerde o ürünlerin tahlilleri de gerçekleştiriliyor. Bazı ürünler var ki üzerine gps takip cihazı koyuyorsunuz. Söylediğimiz yerde duruyor mu kontrol ediliyorsunuz. Yazılımsal tedbirler de alınıyor. Anlaşmada bunlar da oluyor.”

KÖRFEZDEN SATMAK KABİLİYET KAZANDIRIYOR

Akıncı için Suudi Arabistan’da üretim yapılması yönünde görüşmeler sürdüğünü anlatan Şeker, “Mesela Aselsan Pakistan’da telsiz üretiyor. Baykar’ın Ukrayna’da üretim tesisi var talepten kaynaklı. Akıncı için de Suudi Arabistan ile görüşüyoruz. Finans gücü yüksek ülkelerde üretim bizim için önemli. Körfez ülkesinde üretilip oradan üçüncü ülkeye satılması bizim için kabiliyet kazandırıyor. Teknoloji transferi de bizim için önemli kardeş birkaç ülkeye izin veriliyor.”

Sonraki Haber