TBMM’de 4 uluslararası anlaşma kabul edildi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda Özbekistan ile işbirliğine dair 4 kanun teklifi kabul edildi

TBMM Genel Kurulunda önceki gün uluslararası anlaşmaların onaylanmasının uygun bulunmasına dair 4 kanun teklifi kabul edildi. Genel Kurulda Türkiye ile Özbekistan arasında işbirliğine dair kanun teklifleri görüşüldü.

Teklif üzerinde konuşan Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Kaya, Özbekistan ve bütün Türk Cumhuriyetleriyle dostlukları daha ileriye götürecek adımları desteklediklerini söyledi. İYİ Parti Grup Başkanvekili Buğra Kavuncu, yapılan anlaşmayı değerli ve önemli bulduklarını söyledi. MHP Samsun Milletvekili İlyas Topsakal, Türkiye’nin, 21’inci yüzyıldaki büyük stratejisinin Türk kuşağının merkezindeki konumuyla kardeş, akraba ve komşu ülkelere her alanda yardım etmek ve kendi geleceklerine saygı duyarak, rıza çerçevesinde birikimlerini paylaşmak olduğunu söyledi.

İSRAİL’LE TİCARETE YAKIN TAKİP

Uluslararası Anlaşmalar üzerine söz alan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Özgür Karabart, kamuoyu baskısıyla İsrail’le ticarete göstermelik sınırlamalar getirildiğine işaret ederek, “Siz İsrail’e bile aylar sonra laf söyler hâle geldiniz. İsrail’e satılan ürünlerin hangi ürünler olduğunu biliyoruz, o ürünlerin başka ülkeler aracılığıyla İsrail’e gönderilip gönderilmediğini takip edeceğiz ve o ticareti kime yakın tüccarların yapıp yapmadığını takip edeceğiz.” Dedi.

‘BORÇ ALAN, TALİMAT ALIR’

AKP iktidarının dış politikada ABD ve Avrupa Birliği ülkelerine çeşitli tavizler verdiğini söyleyen Karabat, Merkez Bankasını bilançolarının yabancı ülkelerden alınan borç paralarla makyajlandığını ifade ederek, “Borç alan talimat alır, talimat almaya devam ediyorsunuz.” Diyerek sözlerini noktaladı.

1900 TÜRK FİRMASI FAALİYET GÖSTERİYOR

AK Parti Bursa Milletvekili Osman Mesten, Türkiye ile Özbekistan arasındaki ilişkilerin, özellikle son 8 yılda çok büyük bir mesafe kat ettiğini belirterek, her alanda işbirliği için gerekli anlaşmaların imzalandığını, karşılıklı vize muafiyeti getirildiğini ve ilişkilerin kardeşlik esasına dayalı stratejik müttefiklik seviyesine çıkarıldığını anlattı.

Türkiye’nin Özbekistan’daki doğrudan yatırımının yaklaşık 1,5 milyar dolara ulaştığını bildiren Mesten, şunları kaydetti:

“1900 civarında Türk firması Özbekistan’da faaliyet göstermektedir. Toplam ticaret hacmimiz sekiz yılda yaklaşık 10 kat artmış, 3,5 milyar dolar seviyelerine gelmiştir. Sayın Cumhurbaşkanlarının göstermiş olduğu 5 milyarlık hedefe en yakın zamanda ulaşmayı diliyoruz. Yüce Meclisimizde bugün Özbekistan ve Türkiye arasında yapılan sözleşmeleri uygun bulan kanun teklifine vereceğimiz ‘evet’ oyuyla iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine, tarihi ve kültürel bağlarımızın bir kat daha güçlenmesine, dahası Türk dünyası ilişkilerinin güçlenmesine parlamento olarak büyük bir katkı koyacağımıza ve tarihi bir görev ifa edeceğimize yürekten inanıyorum.”

KABUL EDİLEN KANUNLAR

Görüşmelerin ardından Türkiye ile Özbekistan Arasında Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansının Özbekistan Cumhuriyeti’ndeki Faaliyeti Hakkında Anlaşmanın Notalarla Birlikte Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi’nin yanı sıra Türkiye ile Özbekistan Arasında Suçla Mücadelede İş Birliği Konulu Anlaşma ve Türkiye ile Özbekistan Arasında Suçla Mücadelede İş Birliği Konulu Anlaşma’da Yapılan Değişikler ve İlavelere İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, Türkiye ile Özbekistan Arasında Kolluk Eğitimi İş Birliği Protokolü ve Türkiye ile Özbekistan Arasında Kolluk Eğitimi İş Birliği Protokolü’nde Yapılan Değişiklikler ve İlaveler ile İlgili Ek Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi ile Türkiye ile Özbekistan Arasında Askeri Çerçeve Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi kabul edildi.

Sonraki Haber