İliç faciası mevzuat eksikliğini gösterdi

TBMM’de İliç'te meydana gelen maden kazasına ilişkin kurulan araştırma komisyonuna işçi konfederasyonları katıldı. TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK komisyonda sunum yaptı. TÜRK-İŞ heyeti yaptığı sunuda mevzuata dikkat çekti

TBMM’de Erzincan’ın İliç ilçesinde meydana gelen maden kazasına ilişkin kurulan araştırma komisyonunda işçi konfederasyonları dinlendi. TÜRK-İş heyetinin sunumunda mevzuattaki sıkıntılara dikkat çekildi. Kazanın “denetiminin hangi kurumun sorumluluğunda olduğunun bilinmediğini” ortaya çıkardığını kaydedildi. İşverenin iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini almasının maliyetlerinin yüksek olduğu bildirildi. Ancak ölüm ve yaralanma cezalarının bu maliyetin altında kalmasının caydırıcılığı azalttığı vurgulandı.

“Erzincan’ın İliç İlçesindeki Bir Altın Madeninde Meydana Gelen Kazanın Tüm Yönleriyle Araştırılması ve Benzer Kazaların Önlenmesine Yönelik Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu”nda TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK sunum yaptı. İlk olarak TÜRK-İŞ komisyona görüşünü sundu.

TÜRK-İŞ Sosyal Güvenlik Danışmanı Avukat Barış İyiaydın, Maden Mevzuatının güncellenme ihtiyacı olduğu belirtilen sunumda, şöyle denildi:

“Teknolojinin hızla geliştiği, çevre sorunlarının her geçen gün daha da arttığı bir dünyada doğal kaynaklarımızı en iyi şekilde kullanarak ve çevreyi korumayı önceleyerek gayrisafi milli hasıladaki payımızı artırmak zorundayız. Bunu gerçekleştirmek için özellikle ve öncelikle bu kaynakların işletilmesi esaslarını düzenleyen mevzuatımızı günün şartlarına ve geleceğe dönük olarak hazırlamamız gerekmektedir.”

Kazanın oluşmasında etki eden nedenlerden birisinin de mevzuattaki eksiklikler olduğu görüşü paylaşılan sunumda şöyle sürdürüldü:

“Zira yığın liç sahalarının aynı zamanda cevher zenginleştirme tesisi gibi çalışmakta olmasına karşın bu kaza bize yığın liç sahalarının denetiminin hangi kurumun sorumluluğunda olduğunu bilmediğimizi de ortaya koymuş oldu. Bu durum, ülkemizde altın madenciliğinin yeni olmasına karşın ilgili mevzuatın bunu kapsayamadığını ve eski kaldığını göstermektedir.”

PARA CEZALARI ARTMALI

Öte yandan özellikle çok tehlikeli işler arasında olan maden işyerlerinde alınacak önlemlerin maliyetlerinin yüksek olduğuna vurgu yapıldı. “İş kazasının meydana gelmesi ya da meslek hastalığı olgusunun ortaya çıkması halinde uygulanacak olan idari para cezalarının önlem için yapılacak yatırımlardan daha yüksek olması gerekmektedir.” denilen sunumda İSG’nin önemine vurgu yapıldı.

Sonraki Haber