TBMM’de tarihi sınav
Finlandiya’da olduğu gibi İsveç’in NATO üyeliği için de Meclis’ten onay çıkması öngörülüyor. AK Parti ve MHP milletvekilleri süreci açıklamakta sıkıntı yaşasalar da parti kararına uyacak. CHP’li milletvekilleri ise ‘evet’ demekte geç bile kalındığı görüşünde.
İsveç’in NATO üyeliği için Meclis süreci başladı. Katılım protokolü, Dışişleri Komisyonunda önümüzdeki günlerde görüşülecek. AK Parti ve MHP’nin NATO’nun genişlemesine “İsveç şartlarımızı kabul etti” diyerek “evet” demesi öngörülüyor. CHP’de İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin parti kararı henüz yok. Ancak milletvekilleri “evet” demek için hevesli…
İsveç’in NATO’ya Katılım Protokolü, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak TBMM’ye sevk edildi. Türkiye’nin bu adımı NATO ve ABD’yi memnun etti.
KOMİSYONDA GÖRÜŞÜLECEK
Protokole ilişkin Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay görüşecek. Ardından Dışişleri Komisyonu’nda yapılacak görüşmelere ilişkin takvim belirlenecek. Komisyon görüşmeleri yapılacak. Komisyonda onaylanması durumunda tezkere metni, TBMM Genel Kurulu’na gelecek. Genel Kurul’un da onay verilmesi halinde Meclis süreci tamamlanmış olacak.
2024’E KALABİLİR
Aydınlık’ın edindiği bilgilere göre TBMM Dışişleri Komisyonu’nun önünde başka bazı dosyalar da var. İsveç için öncelik değerlendirmesi, İsveç’in tutumuna bağlı olacak. Sürecin 2024 yılına sarkması öngörülüyor.
ERDOĞAN TOPU MECLİS’E ATTI
Öte yandan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin konuşmalarında “söz Meclis’te” diyerek kararın milletvekillerinde olduğunu her defasında vurguladı. AK Parti milletvekilleri İsveç’teki Kuran yakma eylemlerine İsveç devletinin sessiz kalmasından duydukları rahatsızlığı dile getirseler de Türkiye’de ekonomik olarak yaşanan sıkıntıların azalması için ABD ve NATO ile ilişkilerin geliştirilmesi yönündeki tezi savunmayı sürdürüyor. Ayrıca AK Parti içinde NATO içinde kalarak, Türkiye’nin tezlerinin savunulmasının daha rahatlıkla yapılabileceği görüşü hakim.
CHP’DE GEÇ BİLE KALDIK GÖRÜŞÜ
CHP ise İsveç’in NATO üyeliğine sıcak bakıyor. Milletvekilleri üyeliğin “geç bile kaldığı” görüşünde. Parti kararının henüz belirlenmediği ancak “evet” denilmesi talebinin hakim olduğu bildirildi. İsveç’in NATO üyeliğine “hayır” denilmesi ya da sürecin bekletilmesi durumunda Türkiye’nin ekonomik sıkıntılarının artacağı tezi savunuluyor.
MHP ŞARTLARA BAKACAK
MHP lideri Devlet Bahçeli ise yaptığı TBMM grup toplantılarında “NATO’dan çıkalım”a kadar varan söylemlerde bulundu. Ancak MHP’nin rahatsızlık duysa dahi Finlandiya’da olduğu gibi “İsveç şartlarımızı kabul etti.” diyerek “evet” oyu vereceği belirtiliyor.
İYİ PARTİ İSTEKLİ
İYİ Parti ise Finlandiya’nın NATO üyeliği Meclis’e geldiğinde İsveç’in üyeliğinin de hızlıca görüşülmesi gerektiğini söylemişti. İYİ Parti’nin İsveç için de “evet” demesi bekleniyor.
FİNLANDİYA’YA ‘HAYIR’ DİYEN OLMADI
Finlandiya ve İsveç, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik operasyonlarına tepki olarak geçen yıl NATO üyeliği için başvurmuş ve ittifak üyelerinin çoğu bu başvuruyu hızla onaylamıştı. Ancak, Türkiye “terörle mücadele” konusundaki endişelerini gerekçe göstererek onay vermeyeceğini söylemişti. Ardından Finlandiya ile yapılan görüşme ve anlaşmalar sonucunda üyelik Meclis’e geldi. Meclis’te yapılan görüşmelerde 275 oydan 275’i de “kabul” yönünde olmuştu. İsveç’e ilişkin süreç ise beklemede kalmıştı.