TCDD mülakatında ilginç sorular!

TCDD'nin 'Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği' mülakatlarında, uzmanlık alanıyla hiçbir ilgisinin bulunmadığı soruların yer aldığı iddiası gündem oldu. Konuyu CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu TBMM gündemine taşıdı.

TCDD tarafından, son 4 ay içinde Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği kapsamında; Avukat, Bölge Kontrolörü, Büro Şefi, EKAY Kontrolörü, Gar Müdürü, İstasyon Şefi, Koruma Güvenlik Şefi, Mühendis, Programcı, Şube Müdürü, Trafik Kontrolörü ve Uzman unvanlarında yazılı ve sözlü sınavlar açıldı.

Yazılı sınavların ardından, 60 puan üzeri alarak, sözlü sınavlara girenlere TCDD’nin uzmanlık alanıyla hiçbir ilgisinin bulunmadığı “Penisilin kaç yılında bulunmuştur?”, “Yapay zekanın Türkiye’deki yol haritasını çizen belge nedir?”, “Toricelli yasası nedir?” “Celcius’a göre en düşük sıcaklık nedir?” gibi sorular sorulduğu iddia edildi. Konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun söz konusu iddiaları yanıtlamasını istedi. Karasu'nun, Uraloğlu'na yönelttiği sorular ise şöyle:

1.TCDD tarafından açılan Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği kapsamında son bir yıl içinde kaç yazılı/sözlü sınav açılmıştır?

2.Görevde Yükselme Sınavı’nda oluşturulan Sınav Komisyonu kimlerden oluşmaktadır?

3.Bu sınavların yazılı sınavından 60 puan ve üzerinde kaç kişi alarak sözlü sınavlara girme başarısı elde etmiştir?

4.Yazılı sınavlarda birinci olmalarına ve yüksek puan almalarına karşın, mülakatta elenen kaç kişi bulunmaktadır? Bu kişilerin sözlü sınavlardan aldıkları puanlar nedir?

5.Sözlü mülakatlarda, şaibeye yer vermemek adına kameralı sistemi kullanılmış mıdır? Kullanılmamış ise gerekçesi nedir? Böyle bir sistemin kurulması planlanmakta mıdır?

6.Sözlü mülakata girenlere TCDD’nin uzmanlık alanıyla ilgisinin bulunmadığı “Penisilin kaç yılında bulunmuştur”, “Yapay zekanın Türkiye’deki yol haritasını çizen belge nedir?”, “Celcius’a göre en düşük sıcaklık nedir” gibi soruların sorulmasının gerekçesi nedir? Kurumun uzmanlık alanıyla ilgili olmayan sorular kim ya da kimler tarafından belirlenmiştir? Bu soruların sorulmasının mevzuattaki yeri nedir?

7.Yazılı ve sözlü sınavlara ilişkin olarak açılan kaç dava bulunmaktadır? Davaların sonuçları nelerdir?

8. Mahkeme kararlarında sınavların objektif ve bilimsel ilkelere göre göre yapılması ve sınavlarda tutanak tutulması gerektiği belirtilmesine rağmen bu sınavlarda mahkeme kararlarına uyulmadığı iddiası doğru mudur? Doğru ise bunun gerekçesi nedir, gerçek nedeni yandaşları atamak mıdır?

9.Her biri ayrı ayrı gösterilmek üzere yazılı ve sözlü sınavları kazananların sendika üyeliklerinin dağılımı nasıldır? Sınavlarda özellikle Birleşik Taşımacılık Sendikası üyelerinin elendiği iddiası doğru mudur? Sınavlar hakkında açılan dava veya davalar var mıdır? Var ise sonuçları nedir?

10. Cumhurbaşkanı tarafından sözü verilmiş olan, kamuda istihdam edilecek atamalar ve görevde yükselme, unvan değişikliği gibi sınavlarda mülakatların kaldırılmasına yönelik herhangi girişim gündeminizde midir? Olacak mıdır?

Sonraki Haber